ECONOMISTUL RADU CRĂCIUN AVERTIZEAZĂ: "Avem pete regionale de supraîncălzire economică"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 septembrie 2015

"Avem pete regionale de supraîncălzire economică"

În ţara noastră există pete regionale de supraîncălzire economică, avertizază Radu Crăciun, economist şef la Banca Comercială Română (BCR). Potrivit domniei sale, sunt zone în ţară unde este nevoie de angajaţi şi nu există forţă de muncă.

"Specificitatea României este legată de faptul că avem o mobilitate scăzută a populaţiei, foarte greu se mişcă oamenii după business. În acelaşi timp, lipsa infrastructurii face ca business-ul să nu poată migra după oameni", subliniază specialistul.

Domnul Crăciun opinează că o stimulare a consumului în zonele respective nu va face decât să supraîncălzească şi mai mult regiunile în cauză, adăugând: "România trebuie să accelereze creşterea economică pentru recuperarea decalajului faţă de UE".

Totodată, trebuie redată încrederea celor care doresc să investească. Deşi în Europa şi în SUA "băltesc bani în piaţă", procesul de investire demarează foarte greu, pentru că investitorii au nevoie de încredere în viitor, spune economistul.

Domnia sa consideră: "Există ideea că rolul statului în economie trebuie să scadă, ceea ce consider că este greşit. La nivelul Europei, statul român este cel mai mic actor al economiei. Pe partea de alocări ne raportăm la Europa, dar când vorbim de puşculiţă (n.r. bugetul ţării), este cea mai mică din Europa. Mai există şi concepţia că dacă unele sectoare de stat nu cheltuiesc banii de care dispun, atunci trebuie să îi luăm înapoi, ceea ce este din nou greşit. Nu văd sectorul privat implicându-se în dezvoltarea satelor, a şcolilor din mediul rural, construind autostrăzi".

Făcând referire la o relaxare fiscală, specialistul consideră că taxele mici nu ar trebui să reprezinte o sursă de competitivitate. Având taxe mai mici, ajungem la subfinanţarea infrastructurii, este de părere domnul Crăciun: "Oamenii de afaceri, când văd că totul merge bine în economie, nu au încredere că măsurile adoptate vor avea sustenabilitate pe termen lung, iar efectul implementării lor este exact opus a ceea ce se doreşte iniţial".

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, apreciază (în nume personal) că, la noi, este prima dată când există posibilitatea ca măsurile adoptate de ANAF să producă o creştere a veniturilor fiscale, subliniind că nu se ştie, însă, cât de durabil va fi acest proces: "Cred că efectul reducerii TVA de la 24% la 9% la alimente va fi unul pozitiv, dar nu ştim care va fi rodul final în contrapondere cu efectul DNA-ANAF".

Domnia sa a reiterat că investiţiile ar trebui să stea la baza dezvoltării economice, relaxarea fiscală fiind de două feluri - cea care vizează investiţiile şi cea care stimulează consumul. "Noi nu reuşim să stabilim priorităţile. Avem nevoie de un consens politic pe priorităţi de investiţii", a mai spus economistul, apreciind că trebuie să vedem pe ce sunt cheltuite fondurile europene. În opinia domnului Dăianu, o altă problemă este securitatea cibernetică. Daniel Dăianu atrage atenţia că, dacă nu putem să ne gestionăm echilibrele, atunci s-ar putea să avem probleme.

"Suntem într-o cursă contra cronometru, din punct de vedere demografic"

Ţara noastră este într-o cursă contra cronometru din punct de vedere demografic şi va ajunge în situaţia ca, peste 20 de ani, 2,5 pensionari să fie susţinuţi de un angajat, iar pensiile să fie cu 20% mai mici decât cele de astăzi, atrage atenţia Radu Crăciun, menţionând că, atunci, vom fi una dintre cele mai bătrâne ţări din Europa.

Problema demografică a Europei este, de fapt, una economică, opinează domnia sa, explicând că, în contextul în care un om în vârstă nu se va mai gândi la credite, va exista o schimbare clară de comportament care-şi va pune amprenta serios asupra economiei şi inclusiv a băncilor.

"Ori vom proceda la economisire, ori vom suferi un impact major, iar viteza este esenţială, pentru că oamenii vor fi afectaţi de acest dezechilibru care va apărea. Ei ar trebui să se gândească foarte serios pe termen lung la cheltuielile lor. Din păcate, în România nu există servicii de planificare financiară individuală".

Mesajul economistului este că noi economisim mult prea puţin şi că există o nevoie clară de schimbare de comportament.

"Maximele la care se află acum bursele nu au precedent"

Maximele la care se află acum bursele nu au precedent, iar evoluţia acestora ar trebui să fie un barometru al trendului viitor al economiilor, a mai spus, sâmbătă, Radu Crăciun, la conferinţele BCR care s-au desfăşurat la Mamaia. Domnia sa apreciază că infuzia de bani pe care băncile centrale o fac nu este soluţia ideală pentru rezolvarea crizei, precizând: "Băncile centrale au pompat bani, dar nu au putut să îi şi direcţioneze. Ele nu pot obliga pieţele financiare să folosească într-un anume fel banii. Existenţa lichidităţilor este doar necesară, nu şi suficientă pentru investiţii. În aceste condiţii, banii se regăsesc în investiţii financiare - obligaţiuni şi acţiuni. Investitorii au pierdut contactul cu realitatea. Mi se pare că suntem prinşi într-un cerc vicios şi nu stiu cum vom ieşi din el. Toată lumea se uită la burse şi când acestea vor să se corecteze, băncile centrale fac din nou infuzie de lichidităţi. Până la următoarea recesiune, lichiditatea nu va dispărea din piaţă. Când vom avea din nou criză, iar vom injecta lichiditate, care va veni peste cea existentă, pe care băncile nu au putut-o absorbi, ca un bulgăre. Însă băncile centrale nu ştiu ce se va întâmpla dacă vor lăsa bursele şi băncile să cadă şi de aceea infuzează bani, chiar dacă nu aceasta este soluţia ideală".

Economistul conchide că ne aflăm într-un moment de instabilitate care va continua şi că va trebui să învăţăm să trăim cu aceste crize.

Andreea Coca, GFK România: "Generaţiile noi nu se bazează pe Guvern"

Indicele de încredere a consumatorului din ţara noastră a crescut, dar rămâne negativ, a spus Andreea Coca, sociolog în cadrul GFK România.

Potrivit domniei sale, puterea de cumpărare este în creştere, dar apetitul populaţiei rămâne moderat. În ultima perioadă, a crescut piaţa de telecomunicaţii, în timp ce segmentul electrocasnicelor a scăzut. Avem apetenţă pentru tehnologie, subliniază sociologul, arătând că revin achiziţiile pentru "răsfăţ", rolul imaginii personale se accentuează şi se caută experienţele. Totodată, s-au dezvoltat cumpărăturile din mediul online, cele de tip buy-back şi cele bazate pe reduceri.

Populaţia se aşteaptă la o evoluţie economică pozitivă, dar are o atenţie sporită la cheltuieli. Potrivit doamnei Coca, generaţiile noi nu se bazează pe Guvern, ci mai mult pe forţele proprii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dl.Craciun a pus punctul pe "i": apreciază că infuzia de bani pe care băncile centrale o fac nu este soluţia ideală pentru rezolvarea crizei, precizând: "Băncile centrale au pompat bani, dar nu au putut să îi şi direcţioneze. Ele nu pot obliga pieţele financiare să folosească într-un anume fel banii. Existenţa lichidităţilor este doar necesară, nu şi suficientă pentru investiţii." Dar nu uitati, ca marea parte a lichiditatii infuzate de FED au ajuns in economie, in macro-investitiile planificate de Guvernul SUA si care asteptau acest moment. Verificati sa vedeti cate proiecte de macro-infrastructura au demarat imediat ce a inceput aceasta infuzie a FED, care a dus la angajari masive si la o repornire a economiei nationale americane atat pe verticala cat si pe orizontala. Ei nu au folosit banii pentru a mari salariile si nici nu au redus fiscalitatea, ci au incurajat investitiile macroeconomice care la randul lor au subcontractat antreprenori privati pe orizontala si pe verticala, sustinand astfel activitatea economica privata. Si o mare parte din banii emisi au fost directionati cu ajutorul bancilor de investitii mari din SUA, ducandu-se acolo unde FED a dorit, adica acolo unde era nevoie de ei - sange oxigenat intr-un organism bolnav. UE a facut asa ceva? Romania a facut asa ceva? Nu. Pai de ce nu? Pentru ca nu au vrut politicienii. De ce? Pentru ca politicienii europeni si cu siguranta cei romani nu au habar de aceste lucruri, sunt fosti comunisti actuali socialisti de generatie noua, pentru care liberalismul economic si proprietatea individuala nu au valoare decat la nivel personal, prin parazitarea bugetelor nationale in interesul lor personal si al partidelor din care fac parte. Dar care partide au rolul de a tine in frau pe altii care nu au aceasta putere politica. Nu se vede asta cu ochiul liber in Romania? Ba da. Unii o si exprima, dar foarte diluat si sub forma de barfa la colt de "unda si frecventa".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb