Reporter: Care a fost, în opinia dumneavoastră, rolul pe care l-a jucat Ziarul BURSA pentru piaţa de capital din ţara noastră, de la înfiinţare şi până în prezent?
Silvia Buicănescu: În contextul unei economii globale şi naţionale în continuă schimbare, al provocărilor ce apar atât la nivel geopolitic, cât şi pe pieţele financiare internaţionale, accesul la informaţii în timp real este vital pentru toţi participanţii. Analizele economico-financiare, fluxul de ştiri şi consultarea portalurilor specializate au intrat de mult în rutina noastră zilnică, fiind o necesitate şi un element extrem de important în procesul investiţional, în toate dimensiunile sale.
Ziarul BURSA asigură, de 30 de ani, informarea tuturor celor interesaţi de piaţa de capital românească, fiind un reper constant şi un promotor activ al zonei financiare, asumându-şi acest rol cu consecvenţă, atât prin prisma activităţii zilnice a ziarului, cât şi prin intermediul evenimentelor de profil găzduite şi organizate cu succes.
Reporter: Începând de luna viitoare, piaţa noastră de capital va trece în categoria celor emergente secundare sub umbrela FTSE Russell, după îndeplinirea unor criterii cerute de agenţia de rating, în mare parte calitative. Care a fost aportul Depozitarului Central la acest proces? Puteţi detalia?
Silvia Buicănescu: Depozitarul Central a fost implicat activ în procesul complex de promovare a României la statutul de Piaţă Emergentă, demers ce a coagulat efortul comun al participanţilor, sub coordonarea Bursei de Valori Bucureşti.
Ca urmare a acestor demersuri comune, furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de Piaţă Emergentă de la cel de Piaţă de Frontieră.
Depozitarul Central a fost onorat să participe direct la acest moment istoric, asigurându-se că toate cele trei criterii (din cele nouă necesare a fi îndeplinite pentru promovare) ce vizau exclusiv segmentul de post- tranzacţionare sunt conforme cu cerinţele furnizorului de indici şi îndeplinesc toate standardele europene de robusteţe şi stabilitate. Cele trei criterii în discuţie sunt, aşa cum precizaţi, calitative şi au în vedere mecanisme solide de management al riscului de nedecontare a tranzacţiilor care să asigure incidente foarte rare de acest tip, existenţa principiului DvP - Delivery versus Payment - pe baza căruia se desfăşoară procesul de decontare a tranzacţiilor, ciclul de decontare de două zile lucrătoare ulterioare datei încheierii tranzacţiei (T+2) şi existenţa unor servicii de custodie de calitate superioară.
De asemenea, luarea în considerare a valorilor decontate în sistemul Depozitarului Central aferente tranzacţiilor de tip turnaround, conform regulilor şi mecanismelor dezvoltate de Depozitarul Central, în calculul criteriilor cantitative referitoare la lichiditate a avut un impact important în ceea ce priveşte îndeplinirea acestor criterii necesare pentru reclasificarea pieţei de capital româneşti.
Mai mult decât atât, începând cu luna martie 2020 a fost introdus un nou criteriu calitativ pe baza căruia este evaluată eligibilitatea pieţelor pentru categoria Secondary Emerging, respectiv Central Securities Depositary - criteriu pe care piaţa de capital din România îl îndeplineşte cu succes.
Reporter: Ce proiecte sau obiective are Depozitarul Central pe termen mediu (trei-cinci ani)?
Silvia Buicănescu: Urmează o serie de proiecte strategice, de conformitate, operaţionale şi de dezvoltare şi diversificare a activităţii Depozitarului Central. În acest moment, ne concentrăm, în echipe mixte cu Bursa de Valori Bucureşti, pe elaborarea normelor de implementare a Contrapărţii Centrale, un proiect major ce va contribui decisiv la dezvoltarea pieţei de capital româneşti, iniţiativă îndelung aşteptată, ce se bucură de spijin amplu din partea tuturor actorilor din piaţă.
Depozitarul Central se afla în plin proces de implementare a Shareholder Rights Directive II (SRD II), a mecanismelor referitoare la disciplina în materie de decontare în conformitate cu Regulamentul EU nr. 909/2014 (CSDR) şi a altor mecanisme de gestionare a riscurilor care pot apărea în procesul de decontare.
În ceea ce priveşte activitatea curentă a instutiţei noastre, ne concentrăm pe îmbunătăţirea unor procese tehnice la nivelul aplicaţiilor locale ale sistemului de post-trading pentru participanţi, dar şi pe implementarea unui modul de management al riscului de nedecontare a tranzacţiilor mult îmbunătăţit şi conform cu principiile internaţionale aplicabile infrastructurilor pieţelor financiare (PFMI).
Reporter: Cum credeţi că poate fi dezvoltată piaţa de capital din ţara noastră? Ce rol credeţi că poate sau trebuie să aibă Depozitarul Central în acest proces?
Silvia Buicănescu: Sectorul financiar este un domeniu în continuă schimbare, iar Depozitarul Central a conştientizat atât importanţa alinierii infrastructurii post-tranzacţionare româneşti la standard europene, cât şi a dezvoltării unor servicii competitive şi diversificate, răspunzând permanent nevoilor utilizatorilor serviciilor Depozitarului Central.
De asemenea, Depozitarul Central are un rol fundamental în proiectele de educaţie financiară şi de promovare a pieţei de capital, atât de importante în dezvoltarea şi creşterea vizibilităţii unui domeniu extrem de versatil, de ofertant şi de necesar, atât pentru cei implicaţi în activităţi de tranzacţionare, dar mai ales pentru cei care îşi doresc să cunoască mai multe despre piaţa românescă de capital.
Preocuparea noastră continuă de creştere a fiabilităţii, eficienţei şi robusteţei sistemelor, aplicaţiilor şi a mecanismelor implicate în furnizarea serviciilor post - tranzacţionare şi de registru, este demonstrată prin acţiunile constate pe care le întreprindem.
Amintind câteva dintre acestea, aş putea enumera: armonizarea, standardizarea şi integrarea activităţilor post-tranzacţionare (proceduri şi reguli, standarde, "best market practices"); îmbunătăţirea procesului de compensare-decontare, optimizarea managementului riscului de decontare şi implementarea disciplinei la decontare, dar şi dezvoltarea de noi servicii pentru emitenţii de instrumente financiare, precum şi eficientizarea serviciilor pe care Depozitarul Central le realizează pe platforma Target2-Securities.
Reporter: Ce mesaj aveţi pentru Ziarul BURSA? Dar pentru cititorii noştri?
Silvia Buicănescu: Pentru că trăim vremuri complicate şi trebuie să facem faţă unor provocări pe care nici nu le intuiam în urmă cu doar câteva luni, îi dorim Ziarului Bursa să aibă capacitatea de adaptare şi forţa necesare pentru a fuziona inteligent tradiţia cu noutatea, reperele ce îl definesc cu standardele în dinamică, menţinându-şi interesul constant pentru piaţa de capital şi domeniul financiar. Într-o lume care ne-a arătat că schimbarea şi transformarea sunt parte din normalitatea actuală, sper să celebrăm împreună cât mai multe aniversări şi să avem cât mai multe prilejuri de sărbătoare.
Pe cititorii dumneavoastră îi invit să vă aprecieze rodul efortului jurnalistic la valoarea sa reală, să vă urmărească cu atenţie şi să rămână fideli. La final, vă doresc ca maturitatea celor 30 de ani să fie urmată de alte decenii de jurnalism de calitate, profesionist şi corect.
Reporter: Vă mulţumesc!