Manualul pentru orele de Educaţie Fizică şi Sport este o glumă, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose! Miniştrii acţionează şi vorbesc tot mai serios iar şeful lor încearcă să convingă opinia publică de faptul că aceştia se ţin de anecdote. Situaţia este departe de a fi amuzantă, mai ales că aceste glume sunt destul de scump plătite.
Ultimul anunţ serios al ministrului Educaţiei, Liviu Pop, legat de apariţia unor manuale mai puţin obişnuite, dedicate orelor de Educaţie Fizică şi Sport sau Dirigenţie, a fost comentat, în direct la TV, de către prim-ministrul Mihai Tudose: "Dacă pe data de 15 septembrie toate manualele sunt pe bancă, cuminţi, aşteptând elevii la şcoală, eu cred că domnul ministru Liviu Pop poate să ne prezinte şi manualul de colorat pentru ora de sport, e dreptul lui să imagineze aşa ceva. La Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, ştiţi, se fac cursuri pe manuale, dar haideţi întâi să învăţăm copiii să alerge, să se mişte, să se dezvolte corespunzător şi mai puţin după manual. Adică dacă la ora de sport stăm tot în clasă cu manuale, e în regulă, nu ştiu cum arată caietul de teme pentru acasă la sport. O să aprofundăm subiectul cu domnul ministru, eu sunt convins că a fost o glumă". Chiar dacă premierul mixează destul de des glumele cu treburile serioase, obţinând un amestec mai greu de caracterizat, trebuie să precizăm că anul acesta şcoala nu începe pe 15 septembrie, ci pe 11, asta ca să nu mai existe o nouă confuzie alimentată de la cel mai înalt nivel. De neînţeles este însă faptul că astfel de chestiuni nu sunt discutate direct în şedinţele de la Palatul Victoria şi dialogul se poartă de la distanţă, cu admonestări publice, care induc, firesc, neîncredere în actul de guvernare.
Liviu Pop a declarat că a discutat cu premierul înainte de emisiunea în care acesta a spus că iniţiativa legată de mult discutatul manual este o glumă, dar preferă să nu facă public conţinutul convorbirii: "Prefer, fiind o discuţie privată, să nu vă spun ce am discutat cu premierul şi pe acest subiect. Sunt şi alte subiecte despre care am discutat cu premierul şi ori de câte ori am probleme, probleme de decizie, comunic cu premierul, pentru că mi se pare absolut normal lucrul acesta. Nu văd care e problema apariţiei unui manual, atât timp cât nu face decât să aducă un element în plus în actul didactic. Nu se vor da lucrări de control la educaţie fizică. Nu se modifică cu nimic ora de educaţie fizică în rău, sper să se modifice în bine. Am auzit unele asociaţii spunând «Domnule, e greutate enormă a ghiozdanului». Greutatea enormă a ghiozdanului nu este dată de manual. Un manual cântăreşte în medie cam 200 de grame. Un elev are maxim cinci ore, mă refer la clasa a V-a, pe zi la şcoală. 5 ori 200 de grame înseamnă un kilogram. Auxiliarele au, da, o greutate mai mare. Acele auxiliare pe care editurile le pun la dispoziţia unităţilor şcolare pentru a fi comandate de către părinţi, profesori sau diriginţi, fapt pentru care începutul noului an şcolar va trebui să ne găsească cu auxiliare un pic mai uşoare".
Cu un simţ al umorului mai puţin dezvoltat, un grup de părinţi a iniţiat o campanie de strângere de semnături menită să ducă la demiterea ministrului Educaţiei: "Cerem demisia ministrului Educaţiei pentru afirmaţiile mincinoase şi deciziile aberante luate fără consultarea principalilor actori în actul educaţional - elevii, părinţii, profesorii şi societatea civilă. Solicităm revocarea urgentă a ordinului trimis de Ministerul Educaţiei la ISJ-uri, respectiv şcoli gimnaziale din toată ţara, pentru achiziţionarea manualelor de sport de la cele 3 edituri preferate!".
Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop susţinea săptămâna trecută că noul manual destinat orelor de sport este util atât elevilor cât şi profesorilor, dar şi părinţilor: "Nu este influenţată ora de sport de apariţia acestui manual. În acest manual se arată corect cum se fac anumite exerciţii, se explică corect mult mai pe îndelete anumite elemente pe care profesorul de sport le explică foarte, foarte repede. Lucruri pentru unii banale, pentru alţii sofisticate, necunoscute, de aceea ora de educaţie fizică se desfăşoară conform programei în sala de sport sau pe teren, dar nu influenţează apariţia manualului alte forme de evaluare pentru elevi decât cele prevăzute de lege. Prioritatea mea este să avem manuale la toate disciplinele, pentru că toate sunt importante". Liviu Pop nu părea să glumească deloc când făcea aceste declaraţii, ba chiar promitea să îşi extindă demersul!
Elevii şi profesorii de sport în special - dar şi opinia publică în general- ce trebuie să înţeleagă din acest ping-pong al declaraţiilor, va exista sau nu manual şi la această materie? Fizic manualul există, trebuie doar să se stabilească dacă este o glumă făcută pe destul de mulţi bani sau este un lucru serios, folositor educaţiei în general şi celei fizice în special.
1. Intreaga guvernare PSD+ALDE e o gluma
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 02.08.2017, 07:20)
Cel mai bun lucru pe care poate sa-l faca acest guvern e sa nu faca nimic.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 02.08.2017, 17:09)
Deci pana la urma gluma cu manualul de sport era pe bune?
Si... manuale la toate disciplinele? Deci va urma manualul de dirigentie probabil.
Un manual de sport este bun daca este necesar, daca se constata ca elevii nu fac sport cum trebuie din cauza lipsei unui manual. S-a constatat asa ceva? Daca da, in urma carui studiu? Sau doar in urma solicitarii vanzatorilor de manuale de sport?