EDUCAŢIA NU PRIMEŞTE 6% DIN PIB Ministerul Finanţelor a finalizat proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor

G.M.
Politică / 6 decembrie 2022

Ministerul Finanţelor a finalizat proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor

Ministerul Finanţelor a postat în această seară, în dezbatere/consultare publică, proiectul de lege privind bugetul de stat pe anul 2023. Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 2,8% prevăzută pentru anul 2023 şi pe o inflaţie de 9,6%. Astfel, Produsul Intern Brut se va ridica la 1552,1 miliarde lei, faţă de 1396,2 miliarde lei în anul 2022. Conform proiecţiei bugetare, câştigul salarial mediu net lunar va fi de 4235 lei anul viitor.

În anul 2023 veniturile bugetare în termeni nominali sunt estimate la 539,6 miliarde lei (34,77% din PIB). Cele mai mari ponderi în cadrul veniturilor bugetare în anul 2023 le înregistrează contribuţiile de asigurări sociale (30,1% din total venituri), urmate de TVA(21,1 %), sume primite de la UE (13,2% din total venituri) şi accize (7,1 %).

Cheltuielile bugetare estimate pentru anul 2023 sunt în sumă de 607,9 miliarde lei, din care cheltuielile cu asistenţa socială reprezintă 11,7% din PIB şi 29,8% din total cheltuieli, cheltuielile de personal sunt în sumă de 127,6 miliarde lei (21,0% din total), în timp ce cheltuielile pentru investiţii se vor ridica la 7,22% din PIB, adică 112,1 miliarde lei (18,4% din totalul cheltuielilor). În structura cheltuielilor bugetare se constată în anul 2023 o creştere a ponderii cheltuielilor cu investiţiile, diminuare a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, a cheltuielilor de personal, ceea ce reflectă procesul de eficientizare calitativă a cheltuielilor bugetare.

Deficitul bugetar consolidat cash şi ESA va fi de 4,4% conform estimărilor Ministerului Finanţelor, iar datoria guvernamentală brută se va menţine la un nivel sustenabil ce nu va depăşi 49,8% din PIB, în timp ce datoria guvernamentală netă (reprezentând datoria guvernamentală brută minus activele financiare lichide) nu va depăşi 42% din PIB.

Din informaţiile prezentate de Ministerul Finanţelor mai reţinem că nici anul viitor Guvernul nu va aloca 6% din PIB pentru Ministerul Educaţiei. În raportul privind situaţia macroeconomică pentru 2023, Ministerul Finanţelor arată că vor fi prorogate prevederile Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, cu privire la alocarea de la bugetul de stat şi bugetele locale a echivalentului a 6% din produsul intern brut şi acordarea din fonduri publice a 1% din produsul intern brut pentru cercetare - măsură prevăzută şi în Ordonanţa Guvernului nr.57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică.

Guvernul va continua finanţarea schemelor de ajutor de stat pentru sectorul privat al economiei naţionale şi va fi continuate programul IMM Invest Plus, cu componentele IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST, şi va continua şi schema de finanţare IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje.

Din taxa pe valoarea adăugată colectată se vor aloca 22,7 miliarde lei cu titlu de sume defalcate pentru bugetele locale, din care: 3,78 miliarde lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor; 11,3 miliarde lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti; 600 milioane lei destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţeneşi comunale, sumă ce va fi repartizată pe judeţe, după care consiliile judeţene le vor repartiza pe unităţi administrativ-teritoriale; 6,5 miliarde lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, pentru finanţarea cheltuielilor aferente funcţionării serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar şi a posturilor de prim ajutor pe plajele cu destinaţie turistică; 523,1 milioane lei pentru finanţarea învăţământului particular şi cel confesional, acreditate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Invest zgarcite din educ sunt vizib in scaderea niv ei. Digitaliz act duce pana si nivelul unui dex online sub cel anterior. Cat despre cercet-inov, ce sa mai vorbim? Diferenta modern- modernism e tot mai vizib.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb