EDUCAŢIE Promisiunile s-au terminat, revin problemele

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 20 noiembrie 2014

Promisiunile s-au terminat, revin problemele

Luna electorală de miere s-a terminat şi imediat au şi apărut probleme în "paradisul" educaţiei. După valul de promisiuni şi bonusuri (creşteri salariale de 10% în 2015, bonusuri de câte 150 de euro pentru fiecare profesor) învăţământul revine la problemele cu care ne-a obişnuit. Noile manuale întârzie să apară, cel puţin în cazul şcolarilor puţin mai mari, programele şcolare nu sunt foarte bine calibrate, iar elevii mai au de aşteptat până vor pune mâna pe modernele tablete.

După scandalul legat de manualele digitale pentru elevii din clasele I-a şi a II-a, probleme sunt şi cu cele legate pentru următorii doi ani de studiu. Învăţătorii se plâng că din noile programe de studiu pentru clasele a III-a şi a IV-a lipsesc unele elemente fundamentale, legate de punctuaţie şi ortografie, iar matematica este mult prea greoaie. Conform Digi 24, învăţătorii au trimis către minister mii de liste cu sugestii, iar până când acestea nu vor fi atent analizate nu se poate aproba noua programă şi nici nu poate avea loc licitaţia pentru tipărirea manualelor. În aceste condiţii, editorii sunt sceptici în privinţa livrării la timp - 15 septembrie 2015- a manualelor electronice destinate acestor clase, în condiţiile în care la nivel european există un termen de minim 12 luni de la data aprobării programei şcolare şi până când un manual este gata. De altfel, experienţa la nivel naţional este una care nu oferă speranţe, noile programe pentru clasele I şi a II-a au fost propuse spre dezbatere în 2012, iar manualele digitale nu erau gata la 15 septembrie 2015. Dincolo de nejunsurile legate de manualele digitale, mai este şi problema accesului la acestea. Fără un suport electronic, elevii nu au nicio şansă să se pregătească după noua programă.

Elevii din clasa a III-a mai au puţin de aşteptat până vor intra în posesia tabletelor, cel puţin asta susţine ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea: "Fără nicio discriminare, toţi cei aproximativ 220.000 de elevi din clasa a III-a vor primi tabletele în luna martie 2015. Valoarea estimativă a licitaţiei se situează în jurul a 20 milioane de euro, 85% din bani urmând să fie acoperiţi din fonduri europene. Pentru fiecare clasă, valoarea licitaţiei se ridică la circa 20 milioane de euro. Practic, pentru clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, necesarul de tablete se ridică la 500.000 de unităţi". Dincolo de aceste aspecte, învăţământul poate avea parte în foarte scurt timp de unele schimbări la cel mai înalt nivel. Anunţata remaniere guvernamentală vizează, conform unor surse, şi ministerele Cercetării şi Educaţiei, conduse de Mihnea Costoiu şi Remus Pricopie. Pentru cadrele didactice, elevi şi părinţii acestora vestea nu este una îmbucurătoare, având în vedere ce s-a întâmplat în ultimii ani, când fiecare ministru nou venit a simţit nevoia să schimbe câte ceva, de multe ori deciziile acestea dovedindu-se contraproductive.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb