EFECTE ALE SCĂDERII GENERALIZATE A BURSEI: Unele fonduri renunţă la o parte din investiţiile în acţiuni

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 august 2004

Scăderea generalizată înregistrată de cursurile acţiunilor cotate la Bursa de Valori Bucureşti a determinat fondurile mutuale cu plasamente predominante în acţiuni să renunţe la o parte din acestea şi să achiziţioneze, după caz, noi acţiuni sau titluri cu venit fix.

Gabriel Albertto Rădulescu, director de operaţiuni la "Vanguard Asset Management", societatea care administrează "Fondul Oportunităţi Naţionale" (FON), ne-a declarat că a vîndut o parte din acţiunile "Compa" Sibiu şi "Alprom" Slatina, iar în curînd va renunţa şi la titluri "Ana Imep" Piteşti, pentru contracararea efectelor negative cauzate de scăderea generalizată a cursurilor. Administratorul fondului a recurs, totodată, la reducerea ponderii titlurilor SIF în totalul acţiunilor deţinute. Domnul Rădulescu a adăugat că, în perioada de scăderi ale preţurilor acţiunilor, fondul a profitat, achiziţionînd la cursuri scăzute titluri "Impact" şi SNP "Petrom". Fondul are 56,7% din activul net plasat în acţiuni. Gabriel Albertto Rădulescu a ţinut să precizeze că fondul are o structură diversificată, astfel încît scăderea mare a preţului unei acţiuni să nu conducă la deprecieri semnificative ale valorii unităţii de fond. În opinia sa, scăderile de la Bursă, din ultimul timp, reprezintă doar un recul al creşterilor mari înregistrate în perioada anterioară. Domnia sa a ţinut să adauge că această evoluţie este specifică perioadei de vară şi că, o dată cu venirea toamnei, va avea loc o reluare a creşterii la Bursă.

Fondul "Intercapital", ale cărui active nete sînt plasate în proporţie de 56,4% în acţiuni, a înregistrat, în ultima săptămînă, o depreciere de 1,01% a unităţii de fond. Florina Găbreanu, director al departamentului de analiză-plasament din cadrul "Certinvest", societatea care administrează fondul, ne-a declarat că, în situaţii de scădere generalizată la Bursă, măsura ce se impune este orientarea spre celelalte tipuri de plasamente, în special obligaţiuni. Acestea din urmă sînt preferate, întrucît oferă un randament mai mare decît celelalte plasamente cu acelaşi grad de risc. Florina Găbreanu a precizat că, în perioada analizată, administratorul fondului a renunţat la o parte din acţiunile "Antibiotice", SNP "Petrom" şi "Rompetrol Well Services", întrucît la aceste titluri fusese obţinut profit şi erau anticipate scăderi. Domnia sa a adăugat că o scădere pe termen scurt la Bursă nu i-a speriat pe investitorii fondului "Intercapital", din contră, numărul acestora sporind în ultima săptămînă cu 12, iar de la începutul lunii - cu 20. Potrivit doamnei Găbreanu, portofoliul fondului s-a îmbogăţit, în ultimul timp, cu obligaţiuni municipale Deva, însă nu în cuntumul pe care îl dorea administratorul.

Un alt fond orientat spre plasamente în acţiuni, "Napoca", a înregistrat, săptămîna trecută, o depreciere de 0,4% a valorii unităţii de fond. Valter Blaj, director executiv la "Globinvest", societatea care administrează "Napoca", ne-a declarat că acesta este un fond orientat spre acţiuni şi nu are ca obiectiv specularea scăderilor, respectiv a creşterilor de curs. Domnia sa a precizat că, pe fondul creşterilor spectaculoase înregistrate anul acesta de bursă, administratorul fondului a decis reducerea ponderii acţiunilor în portofoliu de la 70% la 50%, cu scopul minimizării impactului eventualelor corecţii negative. Valter Blaj a adăugat, totodată, că scăderile din ultima săptămînă oferă numeroase oportunităţi de cumpărare atît pentru fond, cît şi pentru investitorii care vor să cumpere unităţi "Napoca".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb