Efectele crizei pe piaţa creditelor se resimt în România

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 august 2007

Preşedintele ANEIR consideră că influenţa evoluţiei asupra cursului asupra exporturilor rămâne nesemnificativă

Preşedintele ANEIR consideră că influenţa evoluţiei asupra cursului asupra exporturilor rămâne nesemnificativă

Tendinţa generală de evoluţie a leului în 2007 a fost de evaluare semnificativă în raport cu euro datorită intrărilor de capital străin, mult mai mari decât producţia românească. În ultimele zile, însă, moneda naţională s-a depreciat în raport cu euro ca urmare a crizei pe piaţa creditelor din Statele Unite ale Americii şi a efectelor aces­teia pe celelalte pieţe financiare. Ieri cursul afişat de BNR a fost de 3,2260 lei/euro. Domnul Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Importatorilor şi Exportatorilor din România, consideră că influenţa evoluţiei cursului asupra exporturilor rămâne nesemnificativă. După opinia domniei sale, economia românească este marcată de prezenţa capitalurilor speculative şi 80% din valuta care intră în ţară reprezintă investiţii pe termen scurt. România este o ţară ieftină şi investitorii străini cumpără terenuri, imobile sau investesc în depozite overnight, ale căror dobânzi sunt în România la niveluri de 5%-6% faţă de 2%-3% în alte ţări, pentru a le revinde şi obţine profit. Nivelul cursului nu reflectă adevăratul nivel al performanţelor economiei româ­neşti.

Dacă moneda europeană se va menţine pe un trend ascendent în raport cu leul, şi capita­lurile speculative vor dispărea din economia românească, în anul 2013 se va putea observa o creştere în exporturi.

În ceea ce priveşte importurile, domnul Ionescu numeşte România "Raiul Importatorilor". Aprecierea monedei naţionale din ultimii trei ani şi, în special, cea din prima jumătate a anului acesta, a dus la o majorare a preţurilor bunurilor aduse din străinătate. Deci, importatorii au avut câştiguri imense. O dată cu creşterea cursului, aceştia nu au redus preţurile bunurilor, iar un eventual trend ascendent al raportului leu/euro nu se va reflecta în importuri.

Domnul Dragoş Cabat, Vicepreşedintele Analiştilor Financiari din România, susţine că deprecierea leului se datorează retragerii investitorilor speculativi de pe pieţele emergente, ca urmare a extinderii, la nivel mondial, a crizei de pe piaţa creditelor din SUA.

Domnia sa speră ca în următoarele zile Banca Centrală să intervină pentru a grăbi deprecierea leului măcar cu 15%. Dacă actualul trend se menţine, se va putea observa un efect pozitiv, deşi modest, în exporturi în următoarele 3 - 6 luni.

Rozalia Pal, Senior Economist la UniCredit :Ţiriac Bank, consideră că deprecierea leului cu aproape 1% (0,92%) se datorează, pe de o parte, sentimentului investiţional global ca­racterizat în prezent prin­tr-un apetit de risc în scădere. Acest fenomen global are efecte mai accentuate asupra unor monede din regiune ca, de exemplu, leul, forintul şi lira turcească. Deprecierea forintului şi a lirei turceşti a fost de circa 2% în ultimele 24 de ore.

Doamna Rozalia Pal mai spune: "Pe de altă parte, se materializează, conform aşteptărilor noastre, o corecţie a aprecierii abrupte a leului din lunile anterioare". De la începutul anului, leul s-a întărit cu 3,9%, luînd în considerare şi deprecierea de astăzi(n.r. ieri) - la începutul lunii iulie se situa la un nivel de peste 7% faţă de luna ianuarie. Comparativ, din ianuarie 2007 pînă în prezent, zlotul polonez şi coroana slovacă au înregistrat aprecieri mai modeste, de 1% şi 2,6%.

Doamna Pal menţine prognozele la nivelul de 3,32 RON/EUR pînă la sfîrşitul anului, cu volatilităţi accentuate şi cu influenţe semnificative ale sentimentului investiţional global.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. BNR =inflatie mica =leu puternic / ce se intampla acum este de moment / pt 2008 =2,9 -3 un EURO

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb