Efectele geopolitice ale Americii izolate: De la hegemon la outsider?

Analiză geopolitică - Redacţia
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 aprilie

Efectele geopolitice ale Americii izolate: De la hegemon la outsider?

English Version

Pe măsură ce Administraţia Trump 2.0 continuă să închidă canale internaţionale de colaborare, să impună tarife unilaterale şi să retragă SUA din acorduri globale, o întrebare majoră planează asupra viitorului rolului american în lume: mai este SUA liderul ordinii globale sau devine un actor izolat într-un peisaj geopolitic multipolar?

Răspunsul nu mai ţine doar de percepţie. Alianţele globale se reconfigurează accelerat, iar dominaţia dolarului american începe să fie contestată de iniţiative alternative. Efectele izolării nu se limitează la prezent - ele pregătesc terenul pentru marginalizarea sistematică a Americii ca putere economică şi normativă.

1. Reconfigurarea alianţelor globale

Reacţia internaţională la politicile protecţioniste ale SUA nu s-a limitat la nemulţumiri punctuale. State şi blocuri regionale majore îşi adaptează strategiile pe termen lung, în contextul retragerii americane din rolul de garant global al cooperării economice şi politice.

- Uniunea Europeană a relansat în aprilie 2025 dialogul strategic cu China, printr-un parteneriat extins în domeniul tehnologiei verzi, al comerţului digital şi al infrastructurii energetice (Politico Europe).

- Grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) a anunţat planuri avansate pentru un sistem de plăţi internaţional propriu, menit să reducă dependenţa de dolarul american.

2. Criza hegemoniei monetare: sfârşitul dominaţiei dolarului?

Poziţia dolarului ca monedă globală de rezervă este unul dintre pilonii puterii americane. Dar în lipsa unei politici coerente în domeniul monetar şi digital, alternativele încep să prindă contur:

- China extinde utilizarea yuanului digital (e-CNY) în Asia şi Africa, inclusiv în comerţul cu petrol;

- India testează e-Rupay ca mijloc de schimb în reţeaua BRICS;

- UE derulează programe-pilot pentru lansarea euro digital, cu aplicabilitate în comerţul B2B global.

În contrast, proiectul "Digital Dollar" al Rezervei Federale a fost îngheţat de Administraţia Trump, fiind catalogat drept "un experiment federalist de supraveghere". Astfel, SUA îşi limitează singură şansele de a dicta regulile noului sistem financiar digital.

3. Pierderea iniţiativei în tehnologie şi infrastructură

- Consorţiul Tehnologic Trilateral (China, Coreea de Sud, Germania) a preluat iniţiativa în stabilirea noilor standarde pentru AI, baterii verzi şi 6G.

- "Drumul Digital al Mătăsii", extins de China până în Africa şi Europa de Est, oferă infrastructură şi software non-american la scară continentală.

- SUA a refuzat recent să participe la negocierile OCDE privind standardele globale pentru cloud şi AI etic şi nu a semnat declaraţia Summitului de la Paris unde au fost discutate aceste subiecte (Financial Times, aprilie 2025).

SUA - o putere în retragere sau are o alegere strategică?

Fie că este rezultatul unei strategii deliberate de retragere naţionalistă, fie o eroare de guvernare pe termen lung, izolarea SUA are efecte sistemice. Pierderea influenţei în alianţe, slăbirea dolarului ca pivot economic şi ieşirea din iniţiativele tehnologice globale prefigurează o nouă ordine mondială fără lider clar - iar America pare că se autoexclude din construcţia acesteia.

Într-o lume în care puterea se mută dinspre centrele tradiţionale spre structuri emergente, neparticiparea echivalează cu irelevanţa.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Daca ar fi adevarat ca USA ar deveni de la hegemon la outsider,

    UE condus de gasca Ursula Pfitzer, sigur se va dezintegra. 

    1. Micul secret e să-ți pese de oameni. Rusia are orci, SUA va avea plimbă-cărucioare.

      UE va intra într-o criză profundă, dar cetățenii europeni îi vor privi cu milă pe orci și pe americani. : 

      America a tradat Europa, intai cu dezangajarea brusca din NATO, acum cu tarifele.

      Europa isi va purta singura de grija, americanii nu mai au ce cauta aici ! La revedere USA ! 

      Cand veti avea niste oameni politici normali in fruntea tarii voastre va asteptam la negocieri ! Pana atunci nu mai avem ce discuta ! 

      Orci are soros cu adepții

    Hegemonia SUA pare a se fi incheiat . Modalitatea „pumnului in gura ” cu care Trump crede ca poate rezova problemele Americii este caduca .A pune boii inaintea carului se dovedeste o idee gresita .Trump trebuia ca mai intii sa negocieze si abia apoi sa impuna taxe .Iluzia americii libere se destrama .Fortele economice isi vor muta destinul catre Europa .La momentul zero cetatenii SUA (mare parte din ei , vor pleca .Deocamdata pleca investitorii . Ideile nastrujnice nu se sustin .Realocarea de active este practic o iluzie .Calcul matematic si lipsa fortei de muunca specializata reduce drastic aceasta posibilitate .Mintile luminate ale Americii nu vor accepta in veci dictatul (America este facuta de Europa nu de indigeni )ca dealtfel si statele bogate ce sunt pe cale sa piarda marile contracte aflate in derulare .Deja Europa pune in miscare un program ce va readuce acasa cele mai stralucite minti ale americii .Ofeta va fi de nerefuzat .Administrativ SUA se poate prabusi oricind o data ce California a dat tonul.Ceea ce face UE este o premiera istoria si mondiala .Asa ceva nu s-a intimplat nicicind in istorie .

    Textele anti - Trump,nu aduce nici un profit,

    mai ales pentru Romania, 

    asa ca asteptam solutii cu perspectiva pozitiva,

    nu injuraturi,inarmare si razboi. 

    1. textele nu aduce pentru că Tiraspol.

      Analfabet economic, agramat, propagandist sovietic, comentator dârz pe bursa. : 

    Hai bre, am ajuns să-i plângem pe americani?

    Pentru americani ce fave Trump e ceva corect ce trebuia facut demult. America a aoatat europa 80 de ani iar europenii in loc sa asi dezvolte capacitatea ze a se apara singuri au preferat sa bage bani in ajutoare sociale astfel s-a umplut Europa de musulmani. Pentru un american a merge la facultate este foarte scump 50k anual in timp ce noi mergem gratis fiind aparati de US. Avem autostrazi si cai ferate de asemenea si retele de comunicatii la care un american doar viseaza de aceea America se retrage are nevoie sa se reconstruiasca altfel devine irelevanta. Ne suparam sau nu este dreptul lor sa puna ce taxe vor atata timp cat tot ei le platesc. America actuala nu este cea care o vrem dar este cea care ne va trezi din letargia in care am zacut 80 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb