Efectul Picasso se simte şi se vede şi în mall

O.D.
Miscellanea / 2 octombrie 2023

Foto: Dorin Ştefan Adam, Roxana Baias, Erwin Kessler,

Foto: Dorin Ştefan Adam, Roxana Baias, Erwin Kessler,

Efectul Picasso se vede şi la Promenada Mall printr-o instalaţie imersivă dedicată marelui pictor spaniol. Instalaţia, dezvoltată de biroul de arhitectură Atelier Mânadelucru, prin arhitectul Dorin Ştefan, va putea fi vizitată/admirată până pe 8 octombrie.

Prin expunerea acestei instalaţii imersive în Promenada Mall, reprezentanţii NEPI Rockcastle, dezvoltatorul centrului comercial, şi-au dorit să omagieze pictorii români influenţaţi de arta cubistă a lui Pablo Picasso, dar şi să promoveze expoziţia Efectul Picasso, unul dintre cele mai importante evenimente culturale care se desfăşoară anul acesta în România.

Roxana Baias, Group Head of Marketing, NEPI Rockcastle a declarat: "Promovarea culturii, în toate formele ei, este una dintre direcţiile strategice ale grupului NEPI Rockcastle. Parteneriatul cu expoziţia Efectul Picasso face parte din angajamentul de a susţine manifestările din zona artei şi de a aduce mai aproape de vizitatorii centrelor noastre comerciale lucrările unor mari artişti. Suntem onoraţi să celebrăm, în Promenada Mall, geniul unuia dintre cei mai mari pictori ai lumii, Pablo Picasso, dar şi opera unor artişti români inspiraţi de acesta. În afara instalaţiei imersive, am pregătit, până la finalul lunii octombrie, şi ateliere creative pentru copii şi adulţi. Astfel, ne dorim să le oferim vizitatorilor noştri o experienţă specială, care se înscrie în actuala tendinţă de transformare a centrelor comerciale. Acestea au încetat de mult să fie doar locuri unde mergem să ne facem cumpărăturile, ci devin adevărate hub-uri sociale şi inimi ale comunităţii. Faptul că România face parte dintre cele opt ţări care găzduiesc expoziţia Efectul Picasso este un eveniment cultural de amploare, aşadar susţinerea acestei iniţiative a venit, pentru noi, ca un gest firesc".

Expoziţia "Efectul Picasso", o premieră absolută în peisajul cultural românesc, este găzduită de MARe/ Muzeul de Artă Recentă/, în perioada 27 septembrie 2023 - 8 ianuarie 2024. În cadrul acestei expoziţii-eveniment, vor fi expuse 46 de lucrări - picturi, desene, gravuri - semnate de Pablo Picasso, faţă în faţă cu 65 de lucrări - picturi, sculpturi, fotografie, ceramică, graffiti - semnate de 37 de artişti români contemporani, influenţaţi de opera celei mai importante figuri a artei moderne. Printre artiştii români expuşi se numără: Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Ştefan Bertalan, Alma Redlinger, Neculai Păduraru, Vasile Gorduz, Florin Mitroi, Victor Man, Silvia Radu, Dumitru Gorzo etc.

Erwin Kessler, director MARe/ Muzeul de Artă Recentă a afirmat la rândul său: "Pentru MARe, expoziţia Efectul Picasso reprezintă o reuşită şi o satisfacţie imensă. Este o ocazie extraordinară pentru români de a vedea laolaltă lucrări de o valoare artistică inestimabilă şi sper să se bucure în număr cât mai mare de acest eveniment cultural istoric. În acest context, iniţiativa NEPI Rockcastle şi Promenada Mall, partenerii noştri, mi se pare cu atât mai lăudabilă. Instalaţia este un mod inedit nu doar de a celebra efectul şi contribuţia în artă a marelui Pablo Picasso, ci şi impactul pe care arta îl are asupra noastră, a oamenilor. Arta ne deschide porţile spre o altă lume şi vă invit să o faceţi cât mai des: aici, la Promenada Mall, la MARe, dar şi cu orice altă ocazie. Să primim arta în viaţa noastră cât mai des posibil!".

Instalaţia integrează un panou video sub forma unui zid cu o lungime de nouă metri şi un perete oglindă, pe care sunt prezentate, într-o succesiune de şapte ipostaze, elemente din lucrările lui Pablo Picasso, precum şi lucrări ale unor artişti inspiraţi de opera acestuia. Conţinutul este într-o continuă transformare, având un efect de transpunere a privitorului şi imersiune în lumea artei.

"Efectul Picasso" este una dintre cele mai impresionante expoziţii din Europa de Est şi cu siguranţă cea mai importantă din România - care se numără printre cele 8 ţări participante în programul Celebration Picasso: 1973-2023. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Musee National Picasso-Paris şi celebrează 50 de ani de la dispariţia lui Pablo Picasso, printr-un program din care fac parte alte 42 de muzee din lume. România este singura ţară din Europa Centrală şi de Est cuprinsă în amplul proiect lansat de Franţa şi Spania. În octombrie 2023 se împlinesc, de asemenea, 5 ani de la deschiderea MARe/Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti. Expoziţia va fi însoţită de un impresionant catalog bilingv, în care vor fi reproduse (full color) lucrările expuse (peste 100 de ilustraţii de mari dimensiuni), analizate în două texte introductive, semnate de istorici de artă români şi francezi. Pe durata expoziţiei, MARe/Muzeul de Artă Recentă va susţine o serie de cursuri pentru copii, în cadrul programului său consacrat, MARe de Mic, calibrate la temele, subiectele, tehnicile, imaginile şi experienţele provocate de expoziţia Efectul Picasso. De asemenea, în cursul lunii ianuarie, Muzeul de Artă recentă va organiza un simpozion internaţional de două zile, dedicat lui Picasso şi influenţei sale asupra artei (est) europene după cel de-al doilea război mondial. Vor participa istorici de artă din România, Franţa, Germania şi Cehia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb