• Investiţii de două miliarde de dolari în domeniu
Mobila este unul dintre produsele importante şi cu potenţial pe piaţa egipteană, considerat ca strategic, care, datorită calităţii şi preţurilor de producţie este competitivă pe pieţele internaţionale. Specialiştii se întreabă, însă, dacă Egiptul poate să devină un jucător activ în industria mondială de mobilă.
Ministrul comerţului exterior şi industriei, Rashid Mohamed Rashid, a revizuit, recent, strategia, pregătită de Furniture Commodity Council, privind dezvoltarea exporturilor de mobilă ale Egiptului pînă la valoarea de un miliard de dolari, în următorii trei ani, şi poziţionarea Egiptului ca important furnizor de mobilă în lume.
Strategia include ca principale prevederi promovarea mobilei produsă în Egipt atît pe piaţa internă, cît şi pe piaţa internaţională. Egiptul dispune de un mare număr de producători de mobilă (circa 200.000), de o forţă de muncă impresionantă ca număr (aproximativ un milion de angajaţi) şi ca pregătire de specialitate. Costul investiţiilor în acest domeniu, în Egipt, se ridică la două miliarde de dolari şi există capacităţi de producţie nefolosite în proporţie de circa 40-50%.
Producţia totală de mobilă a Egiptului este evaluată la un miliard de dolari şi include următoarele tipuri: pentru case, hoteluri, sate turistice, oficii, şcoli, spitale, grădină, bucătării etc. Exporturile egiptene se ridică la circa 200 de milioane de dolari, faţă de o cerere mondială de 252,3 miliarde de dolari. Dintre acestea, doar livrările către Europa reprezintă aproape 37 miliarde de dolari, iar cele către SUA aproximativ 33 miliarde de dolari.
Strategia egipteană privind dezvoltarea exporturilor de mobilă prevede focalizarea acestora pe un număr restrîns de "pieţe ţintă", care, prin deschiderea lor, vor permite creşterea rapidă a volumului exportului egiptean. Faptul că exporturile de mobilă din China pe piaţa americană sînt obiectul unei acţiuni de antidumping sporeşte şansele exporturilor egiptene pe această piaţă. Exportul de mobilă pe terţe pieţe care re-exportă mobilă în SUA este o altă cale pe care producătorii/exportatorii egipteni intenţionează să o folosească.
Piaţa europeană este o a doua ţintă a exporturilor de mobilă egiptene, atît direct, cît şi prin terţe ţări ca: Germania, Italia, China, Polonia. Cota exporturilor egiptene pe piaţa internaţională este de 0,08% din total.
Furniture Commodity Council a identificat cinci puncte ce trebuie realizate pentru creşterea competitivităţii acestui sector în Egipt şi atingerea unui nivel de calitate acceptat internaţional: specializarea fabricilor pe producţia unor anumite repere ale mobilei, ceea ce ar duce la creşterea calităţii, acordarea de servicii superioare; activarea şi dezvoltarea rolului centrelor tehnologice şi de design; creşterea participărilor la expoziţii internaţionale de profil, în special la cele organizate în America; atragerea cumpărătorilor importanţi de mobilă în cadrul unor misiuni economice în Egipt, organizate cu prilejul unor tîrguri internaţionale specializate şi ridicarea nivelului de organizare a acestora; creşterea rolului reprezentanţelor comerciale egiptene în exterior, în promovarea exportului de mobile pe "pieţele ţintă"; luarea în calcul a unor finanţări a exporturilor de mobilă atît pe termen scurt (pentru acoperirea capitalurilor de operare), cît şi pe termen lung (pentru implementarea programelor de dezvoltare).
Un alt element important analizat în cadrul strategiei naţionale este cel al programelor de pregătire şi perfecţionare a specialiştilor din acest domeniu.
Trebuie menţionat că fabrici de mobilă se găsesc în Egipt în toate marile centre industriale. Capitala ţării, Cairo, este şi centrul de design pentru mobila egipteană şi cel de export/prezentare a mobilei. Totuşi capitala mobilei egiptene este Damietta, oraş situat la Marea Mediterană, cu 39.000 de ateliere şi fabrici de mobilă, în care lucrează circa 500.000 persoane.
Egiptenii au experienţă în producţia de mobilă curbată, arta de a crea intarsii, combinaţii de diferite tipuri de furnir, combinaţii de feronerii, acoperiri metalice la mobila produsă; arta de a crea aşa-numita Mashrabeya, respectiv panouri din turnuri sculptate de lemn, folosite la jaluzele, uşi, panouri de separare care permit femeilor de a vedea dinăuntru fără a fi văzute de afară. Aceştia mai reproduc mobilă franceză de epocă.