EIG acţionează în instanţă la Curtea Europeană după refuzul suspendării falimentului Euroins România

M.P.
Bănci-Asigurări / 13 februarie

EIG acţionează în instanţă la Curtea Europeană după refuzul suspendării falimentului Euroins România

Euroins Insurance Group AD (EIG), parte a Eurohold Bulgaria AD, cel mai mare holding cotat la bursa din Bulgaria, va intenta un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza deciziei Curţii de Apel Bucureşti (CAB) din data de 11 februarie 2025 de respingere a apelului formulat de EIG împotriva procedurii falimentului Euroins Romania, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit grupului de asigurări, respingerea contestaţiei este în contradicţie cu legislaţia română şi europeană şi îl privează pe asigurătorul român de un recurs judiciar efectiv.

EIG a solicitat instanţei române suspendarea falimentului asigurătorului român până când instanţa se pronunţă asupra legalităţii deciziei autorităţii financiare române ASF din 17 martie 2023, prin care organul de supraveghere a revocat licenţa de funcţionare a companiei româneşti.

La nivelul lunii februarie 2025, dosarul privind legalitatea acestei decizii a ASF este încă în faza iniţială şi pledoariile nu au fost încă audiate, dar prin adoptarea unei hotărâri la 9 iunie 2023, instanţa română a declarat (în primă instanţă) Euroins România în faliment, numai pe baza actului ASF din 17 martie 2023. Declararea falimentului Euroins România de către instanţa română, înainte ca instanţa de judecată să se pronunţe asupra legalităţii deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare, încalcă legea română şi Codul de procedură civilă român, precum şi jurisprudenţa europeană şi drepturile fundamentale în UE garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

Acest act al instanţei române înseamnă de facto un dezastru pentru Euroins România înainte ca instanţa să se pronunţe dacă licenţa i-a fost revocată în mod legal. Datorită acestui act, EIG a solicitat chiar primei instanţe din România să dispună sesizarea Curţii Constituţionale locale a aşa-zisei excepţii de neconstituţionalitate. Această cerere a fost permisă şi admisă, motiv pentru care se aşteaptă o decizie a Curţii Constituţionale, care nici nu a fost luată în considerare de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), se menţionează în comunicat.

Motivele respingerii contestaţiei la CAB nu au fost încă publicate, însă acest act confirmă refuzul primei instanţe pentru orice analiză a cererii echitabile a EIG de suspendare a procedurii de faliment a Euroins România până la o decizie judecătorească în celălalt proces cu privire la retragerea legală a autorizaţiei de funcţionare a companiei.

Tocmai acest refuz este în contradicţie cu legea română şi europeană. Făcând acest demers, CAB a confirmat falimentul asigurătorului român doar pe baza actului ASF prin care a retras licenţa companiei, fără a ţine cont de faptul că acest act al ASF este supus unui dosar separat de litigiu care nu a fost încă soluţionat. În acest fel, instanţa română lipseşte complet Euroins România de dreptul la un recurs judiciar efectiv şi la un proces echitabil. Faptul că s-a aşteptat o decizie a Curţii Constituţionale a României cu privire la cererea EIG de pronunţare a excepţiei de neconstituţionalitate este de asemenea ignorat.

EIG continuă o acţiune în instanţă privind legalitatea deciziei ASF de a retrage licenţa Euroins România, aflată încă în faza iniţială. În plus, în luna mai 2024, compania a depus oficial o Cerere de Arbitraj la Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Litigiilor Investiţionale (ICSID) din Washington, DC. Valoarea sumei supusă arbitrajului depăşeşte 500 de milioane de euro.

În ciuda litigiilor aflate în desfăşurare, EIG şi acţionarii săi reamintesc că şi-au declarat în repetate rânduri, şi încă din prima zi după revocarea licenţei Euroins România, disponibilitatea să rezolve problema şi să găsească o soluţie în dialog şi cooperare cu autorităţile statului român, potrivit comunicatului.

Grupul de asigurări a făcut o ofertă publică tuturor instituţiilor româneşti responsabile pentru a prelua toate cheltuielile curente şi viitoare ale Euroins România cu referire la daune, pretenţii şi acţiuni formulate împotriva asigurătorului român, angajându-se astfel să protejeze şi să garanteze drepturile părţilor şi clienţilor vătămaţi.

Propunerea includea asumarea acestor obligaţii de către filiala bulgară a Grupului şi executarea contractului de reasigurare existent semnat de Euroins România şi EIG Re. Acest contract de reasigurare acoperă între 87 şi 97% din daunele fiecărei părţi vătămate.

Până în prezent, nicio instituţie română responsabilă nu a luat o poziţie faţă de această propunere şi nu a protejat drepturile părţilor vătămate şi ale cetăţenilor români. În plus, chiar şi cu retragerea licenţei de funcţionare a Euroins România, ASF a încercat de fapt să rezilieze contractul de reasigurare dintre Euroins România şi reasigurătorul EIG Re, prejudiciind astfel interesele asiguraţilor şi cetăţenilor români. In toate aceste acţiuni, ASF este asistata de fapt de CITR, lichidatorul Euroins Romania.

De mult timp, ASF, Fondul Român de Garantare a Asigurărilor şi CITR au refuzat să publice date la zi cu privire la volumul real de daune al Euroins România. În schimb, şi neclar în ce scop, ei anunţă cumulat astfel de date şi pentru City Insurance şi pentru Euroins România, împreună. EIG şi EIG Re au solicitat în mod repetat să cunoască valoarea reală şi volumul creanţelor exprimate doar faţă de Euroins România, actualizate la zi, dar nu au primit niciun răspuns până în prezent.

Din câte cunoaşte consiliul de administraţie al Grupului, cererile din partea presei române şi internaţionale de a furniza date doar despre Euroins România au rămas fără răspuns. Acestea sunt informaţii de mare interes public şi sunt disponibile pentru fiecare dintre cele trei organisme române enumerate mai sus. Apare o întrebare: ce înseamnă ascunderea acestor date despre Euroins România şi de ce aceasta devine ceva asemănător cu "secretul cel mai bine păstrat" din ţară?

În concluzie, rămâne întrebarea de ce instituţiile româneşti responsabile au căutat în mod constant conflictul cu EIG până acum, acuzând grupul de asigurări de tot felul de abateri nedovedite, în loc să caute cooperare şi să discute despre cum pot să protejeze interesele cetăţenilor români? Ultimul este obiectivul principal al Euroins Insurance Group, dar se pare că nu şi pentru instituţiile româneşti responsabile în acest caz, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7785
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2687
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9705
Gram de aur (XAU)Gram de aur448.3005

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb