EIU: Acoperirea deficitului - vulnerabilitatea României în următorii ani

Cristina Alexandru, Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 martie 2008

Politicile fiscale şi salariale imprudente, din ţara noastră, vor "aprinde" cererea internă, iar deficitul de cont curent al României poate urca în acest an până la 16,6% din PIB, a precizat, într-un raport despre România, Joan Hoey, senior analist pentru România şi Europa de Est în cadrul Economist Intelligence Unit (EIU).

Anul trecut, deficitul comercial s-a ridicat la 17,6 miliarde de euro, în timp ce deficitul de cont curent a atins 16,9 miliarde de euro, adică 13,8% din PIB.

Datele BNR indică o creştere de 40% a datoriei externe aferentă sectorului privat la sfâşitul lui 2007 faţă de anul precedent, potrivit raportului EIU. În acelaşi timp, proporţia acoperirii deficitului de cont curent din investiţiile străine directe a scăzut de la 90% în 2006, la 42% anul trecut.

Analiştii EIU subliniază că finanţarea deficitului extern nu a fost o problemă până acum, deoarece rezervele valutare au crescut vertiginos şi investiţiile străine directe, în ţara noastră, au fost foarte mari.

Deşi nivelul investiţiilor străine directe va creşte şi în perioada 2008-2009, gradul de acoperire a deficitului va scădea, mărindu-se vulnerabilitatea României în cazul în care nu se vor lua măsuri pentru reducerea deficitului.

Preţurile de consum au înregistrat în luna ianuarie o creştere anuală de 7,3% şi ameninţă să depăşească 8% în primul trimestru al 2008, nivel la care analiştii EIU estimează că va rămâne până în septembrie, fiind determinată de creşterile cheltuielilor guvernamentale, ale salariilor, viitoarele majorări ale preţurilor administrate şi ale accizelor la tutun şi băuturi alcoolice, la care se adaugă creşterea preţului pentru produsele alimentare.

Previziunea pentru evoluţia produsului intern brut în 2008 este de +5,8%, în condiţiile în care analiştii EIU pun creşterea de 6%, înregistrată în 2007, pe baza cererii interne şi a creşterii cheltuielilor guvernamentale.

EIU se aşteaptă la o creştere a cererii în 2008, datorată unei politici fiscale ciclice, a majorărilor salariale şi, nu în ultimul rând, a expansiunii creditelor. În ceea ce priveşte oferta, analiştii EIU estimează creşteri în domeniile serviciilor şi industriei (inclusiv construcţiilor), rata medie fiind în jur de 5,7% în 2008, respectiv 5,3% în 2009.

Pentru 2009, însă, este prevăzută o reducere a cererii şi o creştere a produsului intern brut de 5%, pe măsură ce politicile fiscală şi bugetară vor suferi o înăsprire, odată trecută perioada alegerilor.

Joan Hoey remarcă faptul că deprecierea leului nu a putut fi oprită nici după a treia creştere consecutivă, până la 9%, a dobânzii de politică monetară. Mai mult, deteriorarea situaţiei macroeconomice a României, alături de o intensificare a problemelor referioare la pieţele internaţionale de capital pot cauza o scădere a nivelului de încredere al investitorilor, ducând la o creştere a ratei de schimb euro/leu.

Conflictele dintre PNL şi PD-L vor accentua tensiunea din politica românească, cel puţin aceasta este părerea analiştilor EIU. Aducerea lui Cătălin Predoiu ca ministru al justiţiei poate fi considerată un armistiţiu în bătălia îndelungată pentru controlul ministerului justiţiei dusă între preşedinte şi prim ministru.

Pe fondul viitoarelor alegeri, deficitul bugetului anual consolidat va depăşi în acest an 3% din PIB, în ciuda rectificării bugetare din martie, cu scopul de a reduce volumul cheltuielilor. Deficitul bugetar previzionat de guvern pentru acest an se ridică la 2,3% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb