Anul acesta este primul an în care vânzările surselor de iluminat tip LED şi corpurile tehnice de iluminat cu tehnologie LED integrată depăşesc vânzările celor convenţionale, anunţă distribuitorul autohton de produse electrice "ELBI Electric & Lighting", într-un comunicat de presă trimis Redacţiei.
Potrivit sursei citate, compania priveşte tehnologia LED drept motorul actual al business-ului cu produse electrice. Vasile Tiorean, directorul comercial al companiei, a declarat: "Acordăm o importanţă deosebită acestui segment de produse. (....) În acest moment vorbim despre o proporţie aferentă LED de peste 55% (valoare şi volum) din vânzările celor două categorii (clienţii din segmentul casnic şi cei din segmentul profesional, n.r.). Sursa de iluminat (becul sau tubul) cu LED este campionul vânzărilor".
Per total categorie, corpurile tehnice de iluminat cu tehnologie LED integrate (destinate proiectelor de iluminat business to business) au cea mai mare creştere în volum, menţionează compania.
Reprezentanţii "ELBI" estimează că această tendinţă este susţinută de creşterea numărului de proiecte de iluminat stradal, industrial, chiar şi a celor generate de instituţii publice şi private (clădiri de birouri, săli de sport etc), în toate aceste cazuri opţiunea pentru optimizarea consumului şi reducerea facturii la energie electrică fiind printre priorităţile beneficiarilor. Potrivit companiei, alegerea acestei tehnologii (LED) pentru proiecte de mai mare anvergură este încă limitată de valoarea iniţială de achiziţie.
Vasile Tiorean a precizat: "Valoarea iniţială a investiţiei în sisteme de iluminat cu corpuri tehnice LED este una încă mare, de aceea chiar dacă mai mulţi doresc să cumpere, nu au toţi bugetele necesare. Vestea bună apare odată cu amortizarea investiţiei şi economiile din factura de energie electrică care justifică preferinţa pentru această tehnologie. Astfel, un sistem de iluminat LED necesar echipării unui magazin se amortizează în 2-3 ani, în timp ce pentru proiectele mai vaste perioada poate fi de 2-5 ani".
Potrivit sursei citate, la nivel naţional există o creştere a cererii de produse eco-friendly, mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie, în condiţiile în care, faţă de becurile incandescente, LED-urile consumă cu până la 80% mai puţin curent electric.
Reprezentanţii companiei mai arată că LED-urile produc economii considerabile pe termen lung, au performanţe foarte bune, o gamă de culori a luminii practic nelimitată şi nu conţin materiale periculoase. Potrivit acestora, tehnologia de iluminat cu LED a făcut progrese majore în ultimii ani astfel încât să poată emite lumina cât mai apropiată de cea naturală.