Electrica - cinci ani de la listare

Andrei Iacomi, Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iulie 2019

Electrica - cinci ani de la listare

Simion Tihon, Prime Transaction: "IPO-ul Electrica a reprezentat prima ofertă publică prin care Statul Român a cedat pachetul majoritar deţinut la o companie"

Luca Nicolae, Tradeville: "Punerea în discuţie a preluării de către Electrica a operaţiunilor CEZ din ţara noastră ar reprezenta cel mai important factor cu potenţial impact asupra titlurilor EL"

Listarea Electrica (EL) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi la cea din Londra din urmă cu cinci ani a reprezentat un punct de referinţă pentru piaţa noastră de capital, apreciază analiştii consultaţi de Ziarul BURSA, în condiţiile în care, evenimentul a marcat mai multe premiere în peisajul nostru bursier.

A fost, din păcate, ultima dată când acţiunile unei companii deţinute de stat au intrat la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în timp ce mult aşteptata listare a Hidroelectrica, văzută de o parte a analiştilor şi investitorilor drept condiţia pe care trebuie să o îndeplinim pentru a ieşi din categoria pieţelor de frontieră, nu se întrevede într-un orizont prea apropiat.

Legat de însemnătatea evenimentului de acum cinci ani, Luca Nicolae, analist de investiţii în cadrul Tradeville, ne-a transmis: "Oferta publică iniţială a companiei Electrica a reprezentat un punct de referinţă pentru piaţa de capital românească şi, totodată, o speranţă pentru îndeplinirea obiectivului de clasificare a acesteia ca piaţă emergentă.

IPO-ul Electrica din anul 2014 a fost, de asemenea, cea mai mare ofertă publică iniţială derulată până la acea dată (operaţiune în valoare de aproximativ 1,95 miliarde de lei) şi, în acelaşi timp, o provocare, având în vedere faptul că a fost realizată o listare duală simultană, atât pe piaţa de capital din Bucureşti, cât şi la Londra".

Şi Simion Tihon de la Prime Transaction este de aceeaşi părere, brokerul aducând aminte că în iulie 2014 oferta Electrica a adus o "adevărată frenezie" în piaţa noastră de capital. În plus, reprezentantul Prime Transaction a punctat că IPO-ul furnizorului şi distribuitorului de energie electrică a reprezentat prima ofertă publică prin care Statul Român a cedat pachetul majoritar deţinut la o companie.

Brokerul ne-a declarat: "Operaţiunea a suscitat, pe de o parte, interesul investitorilor de retail, unde rata de subscriere a depăşit de opt ori acţiunile puse în vânzare pentru acest segment şi, pe de altă parte, şi investitorii instituţionali au manifestat un interes ridicat pentru acţiunile Electrica. La acel moment am avut şi o premieră în ceea ce priveşte ofertele publice, în sensul că investitorii de retail au beneficiat de o realocare între tranşe. Astfel, exceptând tranşa cu alocare garantată (până la 1.000 acţiuni), investitorii mici de retail au primit 330 de acţiuni la fiecare 1.000 subscrise şi au beneficiat şi de un discount de 5% pentru subscrierile realizate în primele cinci zile, iar investitorii mari au primit 147 de acţiuni pentru fiecare 1.000 subscrise".

De asemenea, Simion Tihon consideră că listarea Electrica a dat o gură de oxigen pieţei noastre de capital, "marfa" nouă primită de BVB fiind un catalizator de atragere a investitorilor în piaţă.

"Printr-un free-float ridicat, compania Electrica a intrat rapid în topul celor mai tranzacţionate companii iar, în momentul de faţă, este a şaptea cea mai mare companie atât în funcţie de capitalizare, cât şi în funcţie de capitalizarea free-float-ului", ne-a mai trasmis brokerul de la Prime Transaction.

De la listare şi până în prezent, performanţă mai slabă decât a indicilor, pentru acţiunile Electrica

În ceea ce priveşte evoluţia cotaţiei EL de la intrarea la tranzacţionare la BVB şi până în prezent, se observă că preţul acţiunii a oscilat între un maxim de 14,96 lei, atins în mai 2017 şi un minim de 9,1 lei, înregistrat în vara anului 2018, în prezent acţiunea situân­du-se puţin peste preţul din ofertă, de 11 lei.

Totuşi, în aceeaşi perioadă, indicii BET şi BET-XT au avut o evoluţie superioară cotaţiei furnizorului şi distribuitorului de energie electrică, coşurile de acţiuni înregistrând, în perioada 4 iulie 2014 - 1 iulie 2019, creşteri de circa 26%.

Luca Nicolae de la Tradeville ne-a transmis: "De la listare şi până în prezent, putem afirma că titlurile Electrica au înregistrat o evoluţie mai mult orizontală, nivelul actual al acţiunilor EL (n.r. 11,3 lei în data de 28 iunie 2019) fiind cu doar 0,4% pes­te preţul de închidere din prima zi de tranzacţionare, de 11,25 lei/acţiune. Deşi oferta publică iniţială a fost întâmpinată cu entuziasm de către inves­titori, începând cu luna mai 2017 titlurile EL s-au instalat pe un trend descendent."

În opinia analistului, tendinţa de scădere este justificată de un cumul de factori precum: scăderea tarifelor reglementate, ceea ce a condus la scăderea profitabilităţii companiei; pierderile suferite ca urmare a activităţii de compensare cu energie electrică, achiziţionată în perioadele cu temperaturi scăzute; nevoia de investiţii masive pentru înlocuirea infrastructurii actuale, care conduce la scăderea capacităţii companiei de a oferi dividende şi nu în ultimul rând, creşterea concurenţei pe piaţa de energie, ce a condus la scăderea cotei de piaţă pe segmentul concurenţial.

Totuşi, Simion Tihon de la Prime Transaction atrage atenţia că, deşi titlurile Electrica afişează o creştere minoră faţă de preţul din oferta publică, compania a acordat, în cei cinci ani de prezenţă la cota BVB, dividende brute în valoare de 3,77 lei/acţiune.

"Ca atare, putem spune că randamentul total de la IPO şi până în prezent este de peste 37%", ne­-a spus brokerul, care a adăugat: "Evoluţia titlurilor Electrica a fost determinată de situaţia fundamentală a companiei, care la rândul ei a fost într-o bună măsură influenţată de deciziile ANRE (n.r. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei)".

Referitor la perspectivele preţului acţiunii EL la bursa noastră, Simion Tihon consideră că Ordinul recent al ANRE, prin care au fost majorate tarifele de dis­tribuţie a energiei electrice, va reprezenta un factor pozitiv pentru rezultatele companiei şi care, mai devreme sau mai târziu, se va vedea şi în evoluţia cotaţiei Electrica.

"Sigur că foarte mult contează şi sentimentul din piaţă. În ultima perioada, ne-am bucurat de un climat pozitiv, atât pe plan intern, cât şi extern. În plus, titlurile Electrica sunt incluse în indicele pieţelor de frontieră al MSCI, astfel că acţiunile EL beneficiază de creşterea ponderii titlurilor româneşti în acest indice", a mai spus brokerul de la Prime Transaction.

La rândul său, Luca Nicolae de la Tradeville notează că o eventuală punere în discuţie a preluării de către Electrica a operaţiunilor CEZ din ţara noastră ar reprezenta cel mai important factor cu potenţial impact asupra titlurilor EL.

"De asemenea, posibilele ajustări de tarife reglementate, rezultatele financiare şi perspectivele de viitor oferite de către managementul Electrica ar putea avea, la rândul lor, un impact semnificativ asupra evoluţiei cotaţiei în următoarele douăsprezece luni", a conchis Luca Nicolae.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 48,78% din furnizorul şi dis­tribuitorul de energie electrică a cărui valoare de piaţă la Bursa de Valori Bucureşti se ridică la aproximativ 3,9 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb