Declinul acţiunilor "Electrica" (EL) a continuat şi ieri, cotaţia atingând un minim de 10,96 lei/unitate, sub preţul din oferta publică iniţială, derulată în 2014.
Titlurile EL au închis şedinţa de ieri în scădere cu 1,08%, sub 11 lei/unitate, preţul din IPO.
Deprecierea EL a avut loc pe fondul unei scăderi generalizate a pieţei de capital, însă în cazul acestei companii analiştii au identificat şi motive specifice, pe lângă retragerea investitorilor străini.
Potrivit brokerilor, preţul titlurilor EL a fost afectat de rezultatele financiare raportate în acest an, sub aşteptările pieţei. De asemenea, un alt motiv invocat de analişti îl reprezintă tranzacţia de la începutul lunii noiembrie, prin care compania a cumpărat participaţiile deţinute de Fondul Proprietatea (FP) la filialele sale, pentru 752,03 de milioane de lei.
EL a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net în scădere cu 79,6%, de 95 de milioane de lei, faţă de primele nouă luni ale anului 2016, de 466 milioane de lei.
Recent, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că, în acest an, Autoritatea de Concurenţă va finaliza un caz privind o presupusă trucare de licitaţii privind achiziţionarea de echipamente electrice de către firme din distribuţia electricităţii, în special Electrica.
Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 48,78% din companie, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 6,92%, conform datelor de la BVB.