Ministrul Finanţelor din Spania, Elena Salgado, insistă că ţara sa nu are nevoie de un pachet extern de salvare, chiar dacă Banca Centrală Europeană (BCE) cumpără obligaţiuni ca să protejeze ţările din zona euro de creşterea costurilor de împrumut.
Elena Salgado a amintit că datoria totală a Spaniei este de circa 680 de miliarde euro (970 miliarde dolari), adică aproape 64% din PIB-ul ţării. Oficialul de la Madrid subliniază că cifra este cu aproape 20 de puncte procentuale sub media UE, respectiv jumătate din datoria Italiei, ţară cu probleme financiare. Ministrul a sub-liniat: "Spania este departe de a avea nevoie de un plan de salvare, precum Grecia, Irlanda şi Portugalia. Declaraţiile tuturor reprezentanţilor instituţionali sunt aceleaşi, în sensul că Spania şi fundamentele noastre sunt foarte departe de a avea nevoie de salvare. Se înregistrează, în schimb, într-adevăr, o instabilitate pe pieţele datoriei".
Declaraţiile ministrului spaniol au venit după ce preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, le-a cerut guvernelor europene, în special celor din Italia şi Spania, "să se ridice la înălţimea responsabilităţilor" în privinţa reducerii deficitelor bugetare.
Randamentele pentru obligaţiunile spaniole şi italiene cu maturitatea la zece ani au revenit, ieri, aproape de pragul de 5%, pe fondul aşteptărilor ca BCE să continue achiziţia de obligaţiuni emise de cele două ţări. Săptămâna trecută, randamentele cerute de investitori pentru achiziţia de obligaţiuni emise de guvernele spaniol şi italian au trecut de 6% - cel mai ridicat de la crearea zonei euro.
Italia şi Spania beneficiază, începând de luni, de achiziţiile de obligaţiuni lansate de BCE pe piaţa secundară. Analiştii sunt de părere că aceste achiziţii vor continua într-un ritm susţinut.
• Creşte volumul împrumuturilor băncilor portugheze de la BCE
Volumul împrumuturilor băncilor portugheze de la Banca Centrală Europeană a crescut cu 0,8% în iulie, după un declin de peste 7% în iunie.
Banca Portugaliei a anunţat că, la sfârşitul lunii trecute, împrumuturile instituţiilor de creditare portugheze de la BCE se ridicau la 44,2 miliarde euro.
Datele subliniază dependenţa băncilor din Portugalia de lichidităţile oferite de BCE, în condiţiile dificultăţilor cu care se confruntă aces-tea la finanţarea de pe pieţe.