Elena Udrea şi Ioana Băsescu, condamnate în primă instanţă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 3 martie 2021

Elena Udrea şi Ioana Băsescu

Elena Udrea şi Ioana Băsescu

Elena Udrea, 8 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită şi spălare de bani Ioana Băsescu, 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare Sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti nu este definitivă

Elena Udrea şi Ioana Băsescu au fost condamnate, ieri, în primă instanţă, de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani de închisoare cu executare, respectiv 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul finanţării ilegale a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de către toţi inculpaţii din acest dosar penal şi de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Deşi, aşa cum reiese din rechizitoriul procurorilor anticorupţie, sumele solicitate de inculpaţi erau destinate finanţării campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu, actualul europarlamentar a scăpat până acum de mâna lungă a justiţiei. Din păcate pentru el, persoanele importante din camarila regimului Băsescu se aleg cu condamnări penale. Primul a fost Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte care a executat o pedeapsă privativă de libertate de 4 ani de închisoare cu executare primită în 16 iunie 2016 din partea Curţii de Apel Bucureşti, pentru trafic de influenţă în favoarea interlopului Bercea Mondial.

Acum au fost condamnate, la pedepse mult mai drastice, în primă instanţă, Elena Udrea - politicianul în care fostul preşedinte a investit cea mai mare încredere şi capital de simpatie - şi Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu. Cele două mai au calea apelului cu speranţa că pedepsele aplicate de instanţa de fond vor fi anulate.

Probabil că aşa se explică declaraţiile din ultimul timp ale actualului deputat european care susţine că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie nu trebuie desfiinţată pentru că procurorii de acolo ar frâna abuzurile DNA.

Dar să revenim la sentinţele pronunţate ieri de Curtea de Apel Bucureşti.

Elena Udrea a primit mai multe pedepse privative de libertate prin decizia de condamnare: 6 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită, 5 ani pentru instigare la luare de mită (altă faptă reţinută în acelaşi dosar), 6 ani pentru spălare de bani, 5 ani pentru spălare de bani (altă faptă, reţinută în acelaşi dosar), 3 ani închisoare pentru spălare de bani (a treia faptă), 5 ani pentru spălare de bani (a patra faptă), 4 ani închisoare pentru spălare de bani (a cincea faptă). În final, conform dispoziţiilor din Codul penal, judecătorul a decis pentru Elena Udrea condamnarea la pedeapsa cea mai grea - 6 ani de închisoare cu executare, la care se adaugă un spor de 2 ani de închisoare. Cu alte cuvinte, dacă sentinţa nu va fi modificată de instanţa de apel, Elena Udrea ar urma să execute 8 ani de închisoare. Totodată, prin sentinţa de ieri s-a dispus şi confiscarea a aproximativ un milion de lei de la Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării şi fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu.

Imediat după condamnare, Elena Udrea a spus: "Pentru mine a fost un şoc. M-am întorsc în ţară cu convingerea că ceva s-a schimbat în Justiţie şi că poţi să te aperi, ceea ce eu nu am făcut în dosarul Gala Bute. Că poţi să te aperi, să aduci probe şi să demonstrezi că acuzaţiile procurorilor doamnei Kovesi sunt nelegale, nedovedite. Am probat în acest dosar, chiar nu ştiu ce puteam să mai fac. Din acest punct de vedere sunt liniştită, am făcut tot ce se putea face. Am adus toate probele care se puteau aduce, că acuzaţiile procurorilor erau rupte de realitate. (...) Cum să dai 8 ani pentru aşa ceva? Am omorât pe cineva? Dacă dăm pentru crime şi violuri 5-7 ani, am ajuns să dăm pentru corupţie 8 ani? (...) Unde să mai fug? Italia a schimbat legea, nu mai ia în considerare executarea pedepselor primite în alta ţară. Numai Dumnezeu mai poate face ceva cu justiţia din România".

În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru instigare la delapidare şi la 3 ani de închisoare pentru instigare la spălare de bani. Contopind pedepsele, fiica preşedintelui a fost condamnată la 5 ani de închisoare în dosarul privind campania electorală din 2009, în timp ce jurnalistul Dan Andronic a fost achitat.

Sentinţa reţine în motivare faptele menţionate în rechizitoriul DNA

Pedepse cu închisoarea au mai primit şi alţi inculpaţi în dosar. Gheorghe Nastasia, fost secretar general în cadrul Ministerului Dezvoltării, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită. Victor Tarhon, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, iar Ioan Silviu Wagner, fost director general al companiei Oil Terminal, la 3 ani de închisoare pentru delapidare, dar cu suspendarea executării pedepsei.

Dosarul de cercetare penală a fost finalizat în mai 2017, când procurorii anticorupţie i-au trimis în faţa instanţei pe Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru instigare la luare de mită şi spălare de bani, pe fostul secretar general al aceluiaşi minister, Gheorghe Nastasia, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălare de bani şi pe Ioan Silviu Wagner, director general al Oil Terminal, pentru delapidare. De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii anticorupţie au arătat în rechizitoriu că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea stafful de campanie al lui Traian Băsescu şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare.

Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, se arată în documentul citat.

În apărarea sa, Elena Udrea a arătat că faptele la care se referă procurorii anticorupţie nu au avut loc legat de alegerile prezidenţiale, ci la referendumul pentru scăderea numărului de parlamentari la 300 de aleşi, referendum care a avut loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009.

"Nimeni nu a luat niciun ban, nici măcar nu s-a plătit ceva pentru candidatul Traian Băsescu, ci s-au plătit panouri de informare cu privire la Referendum şi cu îndemnul către cetăţeni la a participa la votul pe acest subiect de interes naţional (...) din 2009. Şi atunci, o întrebare pentru oamenii normali, care presupun că mai există în ţara asta: cum să ceri pentru implicarea în susţinerea unui Referendum, mai ales cu o astfel de temă, pedepse mai mari decât pentru omor, viol, pedofilie, trafic de droguri de mare risc, etc.? Cred că, dacă o omoram pe Kovesi, cea care a vizat personal acest rechizitoriu în 2017, aveam şanse la o solicitare de pedeapsă mai mică din partea DNA", a scris, în 27 ianuarie, Elena Udrea, pe pagina oficială de Facebook.

Postarea a fost făcută după ce, cu o zi înainte, la ultimul termen de judecată la instanţa de fond, reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a cerut pedepse orientate spre maxim atât pentru Elena Udrea, cât şi pentru Ioana Băsescu, ceea ce ar însemna condamnări de 12 ani de închisoare pentru Udrea şi 15 ani închisoare pentru fiica fostului preşedinte al ţării.

Mai arătăm că odată cu sentinţa a fost dată şi motivarea acesteia, care reţine majoritatea aspectelor consemnate în rechizitoriu. Astfel, în opinia instanţei, câştigarea alegerilor de către Traian Băsescu a fost de natură să producă un folos cel puţin nepatrimonial tuturor inculpaţilor, ca de exemplu locurile eligibile create. Judecătorul mai reţine în motivare că gradul de instruire al inculpaţilor nu poate fi decât unul înalt în această situaţie. Cu privire la susţinerea conform căreia faptele s-ar fi referit doar la campania pentru Referendum, instanţa arată că aceasta s-a suprapus cu campania pentru prezidenţialele din anul 2009 şi că susţinerile inculpaţilor nu pot fi luate în considerare.

Pronunţarea sentinţei însoţită de motivare facilitează celeritatea apelului şi posibilitatea ca în acest an să avem o sentinţă definitivă în respectiva cauză penală.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Bravo, nota mare pentru justitia din Romania. Nimeni nu este mai presus de lege. La "brutarie" cu ele, ca stiu ele ce au facut.

    1. Greșești, amice! ; nu la "brutărie cu dânselele"... Târgșorul a desființ-o, a trecut pe mămăliga românească, mai patriotică,mai 'blondă'.

      Marii barbati ai tarii au aratat calea de urmat. Trebuie aleasa o femeie devotata trup si suflet, asigurata ca are toata protectia marilor barbati, pusa sa semneze si sa adune banii. Monica Iacob Ritzi, Crina Dumitrean si acum Elena Udrea sunt exemplele unei metodologii de lucru adusa din marina si perfectionata in viata civila.

      Ascunsi la Bruxelles sub imunitatea parlamentului european termenul prescriptiei curge . Preacinstitii babati politici Blaga (seful de campanie si cel care dadea ture cu 600.000 Euro in portbagaj), Falca, Bodu, Muresan se vor intoarce mai curati, mai uscati si mai dispusi sa propovaduiasca anticoruptia. O viata intreaga a utilizat Basescu acest mod de lucru si i-a mers. Cum sa condamni un om care nu a semnat nici un document in vanzarea flotei, in distrugerea cailor ferate, in indatorarea tarii, in prevertirea justitiei, in transformarea principiilor retrocedarii in cel mai mare furt post decembrist?

      PDL a fost un partid de hoti in masa , si este pacat ca doar cateva femei bagate la inaintare ajung la puscarie. Metoda batranului Petrov din manualui securistului pervers este infailibila: Pune pe alti sa semneze ! 

      si totusi sint prosti care striga bravo , nota mare pentru justitie , iar altii se mira ca unii fac si crime ca sa-si faca dreptate .

    Și se plângea Nuți Udrea, după momentul aterizării cu parapanta în Costa Rica, că e rău acolo, că nu știe limba spaniolă.

    Oare știe limba italiană?

    Cum a putut să scrie (?) : " Acum unde să mai fug? Italia a schimbat legea, nu mai ia în considerare executarea pedepselor date în altă țară". Oare va rămâne Târgșor fără ea, iară?!  

    1. SANT FOARTE MICI PEDEPSELE , IN CAZUL ACESTOR EXCROACE !!! NATIONALE , SI INTERNATIONALE !!! SE VEDE CA , JUSTITIA DIN ROMANIA , DOARME !!! ADAUG , LA RANDUL MEU , IMPOTRIVA LUI ELENA UDREA , SI ACUZATIA DE CRIMA !!! DA , CRIMA !!! ADICA , UCIDERE !!! CUM , ADICA ??? PAI , STATI SA VA SPUN !!! CA LUMEA , A UITAT !!! DAR , N-AM UITAT EU !!! CU NISTE ANI IN URMA , CAND BASESCU TAIA SI SPANZURA , SI EA ERA MANA LUI DREAPTA [ PAI CE , MAI EXISTA VREO FEMEIE IN ROMANIA , IN PRIM-PLAN , AFARA DE EA ??? ] , UDREA S-A DUS LA BRD - SG , SI A LUAT UN CREDIT DE 3.000.000 EURO !!! CARE TREBUIAU RESTITUITI , IN 36 DE RATE LUNARE , IMPREUNA CU DOBANZILE DE RIGOARE !!! BUN !!! CU BANII , A CUMPARAT UN TEREN , PE CARE A INCEPUT SA CONSTRUIASCA , DUPA CUM SPUNEA CHIAR EA , UN IMOBIL CU 12 APARTAMENTE , PE CARE INTENTIONA SA LE VANDA LA UN PRET MAXIM POSIBIL , SI SA-SI UMPLE BUZUNARELE , CU BISTARI !!! PANA AICI , NIMIC RAU !!! INSA !!! AU TRECUT 2 ANI , DE LA LUAREA CREDITULUI , DECI 24 DE LUNI , IN CARE CINSTITA ELENA-GABRIELA , NU A PLATIT BANCII , NICI O RATA DIN CELE 24 , CARE TREBUIAU PLATITE !!! NICI O LETCAIE !!! IN SCHIMB , SE VAICAREA LA TELEVIZOR , CA NU POATE DORMI NOPTILE , DE GRIJA CREDITULUI !!! PAI , MAI FEMEIE !!! AI LUAT CREDITUL , TU STII CE-AI FACUT CU BANII , SI ACUMA , TE ZMIORCAI ??? IN SFARSIT !!! LA UN MOMENT DAT , S-A PREZENTAT LA SEDIUL BRD - SG , DE MANA CU UN FEL DE PANCHIST CIUDAT , CARE SE BALABANEA , PE PICIOARE !!! A DECLARAT ACOLO , CA RESPECTIVUL SE ANGAJEAZA SA PLATEASCA IN NUMELE EI , EL PERSONAL , TOATE RATELE NEPLATITE DIN URMA , PLUS DOBANZILE AFERENTE , LA ZI !!! RESPECTIVII DIN SEDIUL BANCII , L-AU PUS PE ACESTA , SA SEMNEZE , NU STIU BINE CE , UN FEL DE PROCURA , ANGAJAMENT , S-AU CAM ASA CEVA !!! AU PLECAT !!! DUPA VREO SAPTAMANA , PANCHISTUL RESPECTIV , A FOST DESCOPERIT , MORT , IN PROPRIA CASA !!! FOARTE CONVENABIL , NU ??? MORTUL , NU MAI POATE PLATI NIMIC , FIINDCA E MORT !!! TOVARASEA ELENA-GABRIELA , NU MAI PLATESTE NICI UN BAN , FIINDCA L-A BAGAT IN FATA , PE DECEDAT !!! ATUNCEA , FIIND LA PUTERE BASESCU , SI EA FIIND MANA LUI DREAPTA , PLUS FATA CEA MARE , IOANA BASESCU , FIIND NOTARA , SI LUCRAND CU BRD - SG , TOTUL S-A MUSAMALIZAT !!! NIMENI , N-A MAI PLATIT NIMIC , BANCA RAMANAND FARA CELE 3.000.000 EURO !!! DACA INTRA POLITIA ROMANA PE FIR , UDREA ERA ACUM LA INCHISOARE , PENTRU 25 DE ANI !!! AICI , IN ROMANIA !!! NU MAI AJUNGEA , IN COSTA RICA !!! CA EA , L-A ARANJAT PE PANCHIST !!! N-AR STRICA O ANCHETA !!! CA TOT ESTE UDREA , MULT-IUBITA IN ROMANIA !!!

      Bine le-a facut borfashilor BRD. Daca i-au dat credit 3 milioane, merita sa ia tzeapa. Daca e pe anchetat crime, BRD are probleme.

      Paguba de la prăbușirea Bancorex a fost acoperită de populație... 300 dolari de contribuabil. A explicat la TV un mare economist, fostul consilier în Guvernul Roman.

      ( poate cineva își amintește numele aceluia). BRD... probabil dobânzi la depunători mai mici și la credite mai mari. Păguboasă să fi rămas.?! 

    pina la sfirsitul procesului sint Alba ca Zapada amindoua, masonii nu le lasa la greu....doar pt ei au ciordit lovele.

    ca in toate dosarele marilor corupti , faptele pentru care sint judecati sint niste pretexte pentru ca dosarele sa fie desfiintate si pedepsele sa fie mici . la nastase au fost niste geamuri , cu udrea au tot zguduito cu gala bute , si tot asa . aceste personaje au adus prejudicii de miliarde si sint judecate pentru covrigi . unde sint miliardele sifonate cu telegondole , parcuri in paduri , si patinoare la tara ? ce exemplu se da cu fata lui basescu ca i-a facut din 15 ani 5 ? ca daca ai putere si bani scapi ? uitati-va la basescu ce sigur e pe el ! in final la iccj vor ramane cateva luni la misto sau achitari . mai vorbim !

    1. dosarele celor protejati de sistem sint facute prost intentionat cu fapte care nu exista ca sa pot fi trantite la pamant de judecatori si sa fie achitati . ca pentru prostii care inghit marea minune a justitiei .

      Pe sistemul acesta bolsevic probabil ca o sa ceri sa le dea nu 15 ani ci 300. Cat mai multe pedepse, cat mai multi ani. Sa nu se uite si batranele care vand marar si nu dau bon fiscal. De 'miliardele sifonate' anual de companiile din tarile prietene/aliate nu se discuta.

      da ,de miliardele sifonate de udrea cu pdl , cu anrp , de ce sa nu se discute ? sa discutam de gala bute si de fapte bagate in dosar si care nu exista ?

      Și abil DIVERSIONIST e. Aici o bagă cu bătrânica, mărarul și bonul fiscal.

      Iar lui Tăriceanu, în campania 'etern-senator-imunitate' ... i-a vândut poza cu bătrânica stând pe asfalt, înfrigurată, cu prazul la vânzare.. scoasă din Piețele închise anti-COV, de Guvern. 

      Șiii... logică solidă! Paralelă între bătrânicile sărmane și marii escroci/ce ale Nației. Să fie iertați și unii și alții.!!! 

      Că... Răul de la _.4. cu "sistemul balșoivic" cere pedeapsa pe viață sau 300 ani pușcărie, la "rapel" , pentru Nuți și Lenuța, fetele lui Petrov/Petrică...ne-vi-no-va- te !!!  

      ...în loc să ceară "bolșevicul de el" verificarea companiilor "prietene", ale imperialișilor americani, a miliardelor sifonate, a contractelor, achizițiilor directe, comisioanele, căpușările.... de la...  

      ... de la NASA cu ultima sa misiune Perseverance pe Marte. 

      Dar, creiere-spălate, năclăite și colmatate cu ideologia ciumei roșii... ascultă, citesc și văd la TV --pe urmașii lui Brucan--

      pe astfel de nemernici.... și cred, și votează, și votează...de 30 de ani, jefuirea țării. Sărăcuți de ei, inApții de vot !!!  

      E clar ca nu sunt sanse sa te faci bine. Cred ca e potrivit sa nu faci nici vaccin anti-covid ca la astia ca tine apar probleme, chiar daca esti un harnic sugator de chiloti ai aliatilor.

    Avem rabdare 10 ani sa l vedem si pe iohanis ,orban,catu judecat si condamnat

    FUGITI NU DORMITI! ---->KOVESOAIA VEGHEAZA!

    Fraieră sa fie Elena Udrea dacă nu-i trage după ea pe tot neamul Băsescu, daca tot se duce la fund.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb