Politizarea învăţământului este o realitate. Campania electorală în şcoli s-a făcut simţită încă din prima zi a noului an şcolar. Chiar dacă, teoretic, nu ar trebui să fie vizaţi de astfel de acţiuni, elevii simt nevoia să îşi exprime punctul de vedere. Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti cere autorităţilor competente să se sesizeze şi să ia măsurile necesare, în vederea stopării difuzării de materiale electorale în unităţile de învăţământ preuniversitar, precizând că în şcoală, politica "nu are ce căuta": "Elevii, din păcate, sunt încă o dată folosiţi ca masă de manipulare pentru campaniile electorale ale viitorilor candidaţi. Educaţia nu trebuie să aibă culoarea unui partid, iar, în şcoală, politica nu are ce căuta, dincolo de orele unde este subiect de discuţie", a declarat preşedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti. Astfel, reprezentanţii Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti critică faptul că luni au fost distribuite în liceele, şcolile şi grădiniţele din sectorul 5 al Capitalei orare care aveau caricatura primarului Daniel Florea: "Mesajul ce însoţeşte caricatura «Dragul meu copil şcolar/De urmezi acest orar/Să te uiţi în calendar/C-ai şanse s-ajungi primar» este total nepotrivit pentru elevi. Mai mult, în colţul din stânga al orarului, apar două hashtag-uri, unul cu iniţialele edilului, iar celălalt cu motto-ul mandatului, având caracter manipulator, evidenţiind modul în care Daniel Florea şi-a început campania electorală".
O altă nemulţumire este legată de faptul că în alte unităţi de învăţământ preuniversitar din Capitală, "mai mulţi decidenţi" au participat la deschiderea începutului de an şcolar, printre care se numără şi preşedintele României, Klaus Iohannis, primarul general Gabriela Firea, alături de alţi primari de sectoare, consilieri locali, parlamentari, deputaţi: "Trebuie să luăm în considerare că în luna noiembrie a acestui an vor avea loc alegerile prezidenţiale, iar anul 2020 este unul dublu electoral, acestea oferind instabilitate spaţiului comunitar şi politic. Toate aces-te vizite şi "cadouri' sunt inoportune pentru buna dezvoltare a şcolii româneşti, evidenţiind dependenţa unităţilor de învăţământ de administraţia publică locală şi de zona politică. Astfel, considerăm gestul primarului sectorului 5, Daniel Florea, imoral şi dăunător pentru elevi, încălcând articolul 7 din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, conform cărEia în unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile de natură politică".
În precedentele campanii electorale şcolile au fost luate cu asalt de "cadourile politice", pixuri, caiete, ghiozdane cu însemnele unor candidaţi imprimate pe ele fiind oferite elevilor.