Producătorul de medicamente, Eli Lilly, a retras o cerere de aprobare în Uniunea Europeană a tratamentului său pe bază de anticorpi împotriva COVID-19, invocând o lipsă de cerere din partea statelor membre UE, aceştia motivând că au alţi furnizori, potrivit Reuters.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că a încheiat revizuirea uneri combinaţii de doi anticorpi monoclonali cunoscuţi sub numele de etesevimab şi bamlanivimab, după ce producătorul de medicamente din SUA s-a retras din procesul de autorizare.
Compania spunea, într-o scrisoare trimisă autorităţii de reglementare, în 29 octombrie, că lipsa cererii în blocul comercial nu justifică prezentarea de date suplimentare necesare privind planul său de producţie.
"În acest moment, Lilly nu este în măsură să genereze datele suplimentare cerute de CHMP (comitetul EMA pentru medicamente de uz uman) pentru a trece la o cerere oficială de autorizare a introducerii pe piaţă", a spus compania.
În aceeaşi zi în care compania s-a retras din cursa pentru piaţa europeană, guvernul SUA a fost de acord să cumpere 614.000 de doze suplimentare a tratamentului cu anticorpi al Lilly, pentru 1,29 miliarde de dolari, după achiziţionarea a 388.000 de doze de etesevimab în septembrie, pentru a suplimenta stocurile de bamlanivimab pe care le cumpărase anterior.
Statele Unite au acordat deja aprobarea de urgenţă pentru combinaţia de anticorpi destinaţi pacienţilor aflaţi într-un stadiu incipient al bolii, pentru a preveni deteriorarea stării lor de sănătate şi pentru unele persoane care au fost expuse la virus.
Chiar dacă UE a achiziţionat în luna septembrie 220.000 de tratamente cu bamlanivimab şi etesevimab, Comisia UE a omis, la jumătatea lunii octombrie, combinaţia dintr-o listă de 10 tratamente considerate ca fiind cele mai promiţătoare pentru Covid-19.
Până la momentul retragerii Lilly, EMA primise date de laborator şi clinice privind calitatea şi procesul de fabricaţie al anticorpilor şi planul de management al riscului, a spus autoritatea de reglementare a UE.