România va modifica, în cursul acestui an, actele legislative care reglementează libera circulaţie a capitalurilor pentru cetăţenii români şi cei din Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European, pentru a asigura drepturi egale tuturor acestor cetăţeni, cu excepţia perioadelor de tranziţie negociate, acest aspecte fiind discutat în cadrul reuniunii privind capitolul 4 - Libera circulaţie a capitalurilor, care a avut loc luni la sediul Ministerului Integrării Europene, reuniunea care a fost condusă de Leonard Orban, negociator şef cu Uniunea Europeană, informează un comunicat al MIE.
Eliminarea oricărei discriminări va fi operaţională de la data aderării, cu excepţia dreptului de achiziţionare de terenuri şi a dreptului de achiziţie asupra terenului pentru reşedinţa secundară de către persoanele fizice din Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European, pentru care au fost negociate perioade de tranziţie de 7 şi 5 ani după data aderării. Eliminarea barierelor în calea liberei circulaţii a capitalurilor reprezintă angajamente asumate de România în cursul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, se arată în comunicatul MIE.
"De la data aderării la UE, cetăţenii romîni vor intra pe piaţa internă a UE pentru care nu vor exista graniţe pentru libera circulaţie a mărfurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor. Intrarea pe această piaţă de 500 de milioane de locuitori presupune şi eliminarea prevederilor care îi discriminează pe cetăţenii sau firmele din UE care doresc să vină în România. Aceste prevederi, fie că este vorba despre tarife diferenţiate, condiţionarea des-făşurării unei activităţi de posesia cetăţeniei române sau de cunoaşterea limbii române etc. vor trebui eliminate cel mai tîrziu pînă la data aderării, cu excepţia perioadelor de tranziţie agreate", a arătat Leonard Orban. În cadrul reuniunii, au fost analizate, pentru eliminarea discriminărilor între cetăţenii români şi cei din UE (tarife diferenţiate, necesitatea cetăţeniei ori a domiciliului în România pentru desfăşurarea unor activităţi în ţara noastră etc.). Printre actele normative analizate s-au numărat: Legea 231/1998 privind stimularea investiţiilor directe, Legea 54/ 1998 privind circulaţia juridică a terenurilor, Legea arendării 16/ 1994, Ordonanţa de Guvern privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor în agricultură şi silvicultură, Ordinul 422/2001 pentru aprobarea Regulamentului privind condiţiile de desfăşurare a activităţilor de pescuit comercial în apele Mării Negre, Legea 654/2001 pentru modificarea şi completarea Legii fondului cinegetic şi a protecţiei vînatului nr. 103/1996, Legea nr. 333/8.07.2003 care abrogă Legea 18/1996 privind paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor, OUG 88/1997, privind privatizarea societăţilor comerciale etc.
România a mai realizat şi continuă monitorizarea şi eliminarea barierelor la nivel central şi local la capitolele Libera circulaţie a mărfurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor, mai precizează MIE.