Reacţiile întârziate ale Rezervei Federale la provocările actuale înseamnă că, probabil, vor urma câteva luni grele pentru economie, crede Elon Musk, conform Business Insider.
"Sunt îngrijorat de latenţa Rezervei Federale în ceea ce priveşte luarea deciziilor", a spus Musk marţi, într-un interviu la CNBC, cu ocazia reuniunii anuale a acţionarilor Tesla din Texas. "Practic, datele sunt oarecum învechite, aşa că Fed a întârziat să ridice dobânzile. Iar acum va întârzia să le reducă".
De altfel, miliardarul a avertizat în mod repetat că majorările agresive ale dobânzilor de către banca centrală americană din ultimul an sufocă economia şi ameninţă să o trimită într-o spirală descendentă. Opiniile sale au apărut în contextul în care Fed a crescut ratele de referinţă de la aproape zero în martie anul trecut la 5% astăzi, într-un efort de a controla inflaţia.
"Creşterile ratelor dobânzii de către banca centrală acţionează ca o «pedală de frână» asupra economiei, făcând multe lucruri mai scumpe - în special pe cele care sunt de obicei cumpărate folosind credit. Asta are «efecte în aval» asupra tuturor" a afirmat şeful Tesla, Twitter şi SpaceX. "Puteţi să vă gândiţi la creşterea ratei de către Fed ca la o pedală de frână a economiei".
Recent, Elon Musk sugerase că preşedintele Rezervei Federale şi colegii săi se uită prea mult în "oglinda retrovizoare" - concentrându-se pe datele economice ce indică trecutul - pentru a-şi da seama că ameninţarea inflaţiei a dispărut şi economia se răceşte rapid.
Ratele mai mari ajută la reducerea ritmului creşterii preţurilor, prin scumpirea împrumuturilor şi încurajarea economisirii în detrimentul cheltuielilor. Pe de altă parte, pot să diminueze cererea din economie, să ducă la scăderea preţurilor acţiunilor, a imobiliarelor şi a altor active. Prin urmare, pot contribui la creşterea şomajului şi la apariţia unei recesiuni economice, scrie Business Insider.