Elon Musk, cel mai bogat om de pe planetă, cu o avere netă de aproximativ 292 de miliarde de dolari, cu aproape o treime mai mare decât PIB-ul României, a afirmat, recent, că impozitarea miliardarilor ar diminua într-o foarte mică măsură datoria naţională a Statelor şi că adevărata problemă o reprezintă cheltuielile prea mari ale guvernului federal american.
"Cheltuielile sunt adevărata problemă", a scris Musk, la mijlocul săptămânii, pe Twitter, postând totodată un link către un "ceas" online care estimează datoria SUA. Şeful Tesla a afirmat că şi dacă super-bogaţii planetei ar fi impozitaţi cu "100%", guvernul tot ar trebui să se îndrepte către "publicul larg" pentru a compensa deficitele cronice ale guvernului american. "Este matematică de bază", a mai scris Musk pe Twitter.
Comentariile lui Musk au venit după ce preşedintele comisiei americane pentru finanţe din Camera Reprezentanţilor, democratul Richard Neal, a spus că nu s-a ajuns la o formulă care să se bucure de sprijin politic pentru taxarea miliardarilor.
Musk a mai criticat, luni, tot pe Twitter, propunerea de majorare a taxelor ce îi vizează pe cei mai bogaţi dintre americani. În momentul de faţă, democraţii, care au o majoritate foarte slabă în Congres, poartă negocieri interne pentru mai multe majorări de taxe pe averile bogaţilor, care să finanţeze un plan de infrastructură de câteva trilioane de dolari şi un plan de extindere a beneficiilor sociale pentru pătura de jos a societăţii. "În cele din urmă, ei rămân fără banii altora şi atunci vin după tine", a scris Musk pe Twitter. De asemenea, într-un alt mesaj, Musk a scris că orice realocare a bogăţiei operată de guvern ar fi mai bine gestionată de sectorul privat.
Amintim că administraţia Trump şi congresul american au promovat şi adoptat, în decembrie 2017, un pachet fiscal de stimulare a economiei care a lăsat la bugetul federal al SUA o gaură de 1,2 trilioane de dolari - ce trebuia să fie acoperită din accelerarea dinamicii economice - şi a dus taxele la cele mai scăzute niveluri din istoria Americii. Totodată, în timp ce taxele pentru corporaţii şi bogaţi au fost reduse permanent, cele pentru clasa de mijloc şi cei mai săraci dintre americani au fost reduse doar temporar, până în 2025. De altfel, taxele pentru categoriile din urmă au început deja să crească din 2021, iar până în 2027 vor ajunge să fie resimţite de circa 65% din populaţia SUA.
Miliardarii plătesc în mare parte din timp rate de impozitare mai mici în comparaţie cu clasa de mijloc din moment ce câştigurile de capital nu sunt impozitate până când titlurile de valoare pe care le deţin aceştia nu sunt vândute. Propunerea democraţilor vizează extinderea domeniului activelor taxabile în cazul miliardarilor şi impunerea unei taxe pe câştigurile de capital încă nemarcate la piaţă. Potrivit mai multor studii citate de democraţi, miliardarii lumi şi-au adăugat la avuţia netă peste 2,1 trilioane de dolari de la începutul pandemiei.
De notat că o analiză realizată de economistul Gabriel Zucman pentru The Washington Post indică faptul că Musk ar putea ajunge să plătească taxe de până la 50 de miliarde de dolari în primii cinci ani după implementarea taxelor pe care le propun democraţii. Printre alţii, Jeff Bezos, şeful Amazon, ar plăti 44 de miliarde de dolari, iar Mark Zuckerberg, şeful Facebook, 29 de miliarde de dolari.
Unii experţi citaţi de Washington Post afirmă, totuşi, că planul democraţilor ar putea fi dificil de implementat, posibil chiar neconstituţional, deoarece ar crea un alt nivel al codului fiscal pentru miliardari. Aceeaşi experţi spun că printre problemele potenţiale ale ale propunerii se numără modul în care sunt tratate pierderile şi dacă miliardarii ar putea să folosească pierderile respective pentru a-şi compensa cât au de plătit în impozite şi taxe. În prezent, conform unor estimări realizate de Casa Albă ce includ câştigurile nerealizate, miliardarii americani plătesc impozit pe venit anual la o rată de doar 8,2%.
• ONU: "Elon Musk şi Jeff Bezos pot salva imediat 42 milioane oameni de la foamete"
✓ Apel disperat al ONU: "Avem un vaccin pentru foamete, se numeşte bani"
Directorul Programului alimentar al ONU le-a cerut miliardarilor Elon Musk şi Jeff Bezos să îşi doneze 0,36% din averile nete pentru a ajuta la salvarea a 42 de milioane de persoane din întreaga lume de înfometare.
"Guvernele au rămas fără bani. Din acest motiv este nevoie ca miliardarii să facă acum un pas în faţă o singură dată. 6 miliarde de dolari pentru a ajuta 42 de milioane de persoane care vor muri dacă nu ajungem la ei", a declarat David Beasley, directorul executiv al programului alimentar al ONU, într-un interviu acordat celor de la CNN.
"Nu este complicat. Nu le cer să facă asta în fiecare zi, în fiecare săptămână, în fiecare an", a mai spus Beasley.
Un raport al ONU publicat în luna mai a relevat că cel puţin 155 de milioane de persoane s-au confruntat cu nesiguranţă alimentară la nivel mondial în 2020. Beasley afirmă că în acest moment 42 de milioane de oameni se află în cel mai sumbru scenariu de nesiguranţă alimentară şi că aceştia "bat la uşa înfometării".
Oficialul ONU a afirmat că criza alimentară este rezultatul "unei furtune perfecte de conflicte, schimbări climatice şi COVID-19".
El a spus că averea lui Bezos, fondatorul Amazon, a crescut cu 64 de miliarde de dolari anul trecut şi că îi cere doar 10% din acea sumă, nu din averea sa totală. Beasley a adăugat că averea lui Elon Musk a crescut cu 6 miliarde de dolari într-o singură zi.
"Cei mai bogaţi 400 de miliardari din Statele Unite au avut o creştere netă a averii de 1,8 trilioane de dolari anul trecut. Le cer doar 0,36% din acea creştere", a mai spus David Beasley.
"Lumea are probleme", a subliniat acesta, oferindu-se să ducă orice miliardar într-o singură excursie pentru a le arăta ce se întâmplă. "Avem un vaccin pentru acest lucru, se numeşte bani, hrană. Miliardarii trebuie să facă un pas înainte", a insistat oficialul ONU.
Programul alimentar al ONU a fost laureatul Premiului Nobel pentru Pace în anul 2020.