Preşedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a declarat, ieri, după şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN), că "PD preferă un guvern minoritar în locul unei coabitări la infinit cu PSD, pentru a fi clar în această ţară cine guvernează şi cine este în Opoziţie". Pentru Emil Boc, coabitare cu PSD înseamnă prezenţa în fruntea Senatului şi a Camerei Deputaţilor a lui Nicolae Văcăroiu şi a lui Adrian Năstase şi, la nivel teritorial, existenţa unor şefi ai serviciilor deconcentrate care aparţin fostului partid de guvernămînt şi ai unor preşedinţi şi vicepreşedinţi ai Consiliilor Judeţene aleşi inclusiv pe baza voturilor acordate de Partidul Conservator.
BPN i-a mandatat pe reprezentanţii PD din cadrul organelor de conducere ale Alianţei Dreptate şi Adevăr şi ale coaliţiei guvernamentale să susţină schimbarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, "prin modificarea Regulamentului şi prin votul Coaliţiei care conduce în acest moment România", a precizat Emil Boc. BPN a hotărît ca democraţii să susţină şi modificarea legislaţiei astfel încît şefii serviciilor deconcentrate să lucreze cu contract de management şi să nu mai fie funcţionari publici, iar preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene să poată fi schimbaţi cu majoritatea absolută (jumătate plus unu) a voturilor consilierilor judeţeni. Liderul democrat a spus că speră ca proxima şedinţă a Consiliului Naţional al Coaliţiei să aibă loc în această săptămînă. În altă ordine de idei, Emil Boc a precizat că la ora actuală nu se poate discuta despre alegeri anticipate, chiar dacă ele ar fi rezolvat blocajul politic exis-tent, pentru că nu e îndeplinită nici una din cele două condiţii: fie premierul îşi dă demisia, fie o moţiune de cenzură este votată de Parlament.
Prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu a renunţat, săptămîna trecută, să demisioneze, preferînd să-şi angajeze răspunderea, miercuri, în faţa Parlamentului pe o declaraţie politică în trei puncte ce viza refacerea ţării după inundaţii, integrarea europeană şi reforma justiţiei. Nici unul din partidele de Opoziţie nu a dorit să uzeze de dreptul constituţional de a depune o moţiune de cenzură.