Emiratele Arabe Unite - cel mai important destinatar al aurului rusesc

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 mai 2023

Emiratele Arabe Unite - cel mai important destinatar al aurului rusesc

China şi Turcia cumpără, de asemenea, cantităţi importante de aur expediat de Moscova, potrivit unor date obţinute de Reuters

Emiratele Arabe Unite (EAU) au devenit un centru comercial cheie pentru aurul rusesc, deoarece sancţiunile occidentale asupra Rusiei, în contextul războiului din Ucraina, au tăiat rutele tradiţionale de export ale Moscovei, arată înregistrările vamale ruseşti obţinute de Reuters.

Aceste înregistrări, care conţin detalii despre aproape o mie de transporturi de aur derulate între 24 februarie 2022 şi 3 martie 2023, dezvăluie numele a peste 100 de companii non-ruseşti care au gestionat aur rusesc după ce pieţele occidentale au interzis importurile de profil din Moscova. Este posibil ca expedierile din înregistrări să nu acopere toate exporturile din perioada respectivă, menţionează Reuters. În multe cazuri, înregistrările arată doar expeditorii sau traderii implicaţi în tranzacţie, nu cumpărătorul final, care ar putea fi o rafinărie, un bijutier sau un investitor.

Transporturi ruseşti către Londra, după începerea războiului din Ucraina

Potrivit documentelor vamale citate, câteva transporturi ruseşti au sosit la Londra după începerea războiului din Ucraina, dar înainte ca interdicţiile de import occidentale să intre în vigoare.

Banca americană JPMorgan Chase & Co. a primit 72,4 kg de aur în valoare de 4,5 milioane de dolari în lunile martie şi aprilie anul trecut, în timp ce firma suedeză de securitate Loomis a primit 97,4 kg de aur în valoare de 5,9 milioane de dolari în lunile martie, mai şi iunie. Ambele companii operează seifuri cu metale preţioase în Londra.

Înregistrările vamale pentru transporturile către JPMorgan şi unele dintre cele către Loomis au numit banca franceză Societe Generale drept destinatar.

O sursă apropiată Societe Generale a afirmat că, deşi banca franceză nu poate comenta aspecte specifice legate de clienţi, orice tranzacţie de acest fel reprezintă decontarea datoriilor aranjate înainte de războiul din Ucraina şi ar conţine lingouri de aur făcute înainte de 7 martie 2022, când Asociaţia London Bullion Market a interzis aurul rusesc.

Un purtător de cuvânt al JPMorgan a refuzat să comenteze.

Loomis a informat că nu face afaceri cu nicio parte sancţionată sau cu bunuri sancţionate şi nu cumpără şi nici nu preia proprietatea asupra bunurilor, ci doar le transportă pentru clienţi. Firma a refuzat să comenteze în privinţa transporturilor, dar a menţionat că se pare că înregistrările vamale la care face referire Reuters conţin informaţii incorecte, fără să specifice ce anume.

Temis Luxury Middle East - cel mai mare operator al exporturilor de aur ruseşti către EAU

Înregistrările văzute de Reuters arată că cel mai mare operator al exporturilor de aur ruseşti către Emiratele Arabe Unite a fost Temis Luxury Middle East, o filială din Dubai a furnizorului francez de servicii de logistică Temis Luxury, care s-a implicat în importul a 15,6 tone evaluate la 863 de milioane de dolari între 24 februarie 2022 şi 3 martie 2023. Urmează Transguard, care face parte din Emirates Group (conglomeratul de stat ce operează companii aeriene şi hoteluri), cu 14,6 tone de aur în valoare de 820 de milioane de dolari.

Temis Luxury a informat că a respectat pe deplin legile şi reglementările din Emiratele Arabe Unite privind activitatea de expeditor de marfă. Emirates a precizat că Transguard nu a cumpărat aur rusesc, iar acum a încetat să mai transporte lingouri ruseşti.

Următorii cei mai mari traderi de aur livrat către Emiratele Arabe Unite au fost, până la 3 martie 2023, Shams Gold Trading - cu 8 tone, Privilege Group DMCC - cu 7,5 tone, Al Aseel Jewellery LLC - cu 5,3 tone şi Paloma Precious DMCC - cu 5,1 tone, arată documentele vamale. Privilege nu a răspuns unui e-mail în care Reuters solicita comentarii privind aceste informaţii, un avocat care reprezintă Paloma Precious a declarat că nu a comis vreo faptă ilegală, iar Reuters nu a putut contacta Shams Gold Trading şi Al Aseel pentru declaraţii.

Alte 17 companii non-ruse au fost implicate în transportul a mai mult de o tonă de lingouri ruseşti către Emiratele Arabe Unite între 24 februarie 2022 şi 3 martie 2023. Celelalte companii care au ajutat la transportul de aur rusesc în Emiratele Arabe Unite au tranzacţionat fiecare mai puţin de 5 tone (în majoritatea cazurilor mult mai puţin).

Unii importatori mari, precum Temis, sunt subsidiare ale unor firme europene.

Open Mineral, un trader de metale din Elveţia, înfiinţat de foşti traderi de la casa globală de comerţ cu mărfuri Glencore, a livrat 3 tone de aur rusesc în valoare de 167 de milioane de dolari către Emiratele Arabe Unite, unele înainte de intrarea în vigoare a sancţiunilor elveţiene, iar altele după.

Toate tranzacţiile de după intrarea în vigoare a sancţiunilor elveţiene au implicat filiala Open Mineral din Abu Dhabi, nu compania elveţiană. "Open Mineral a respectat pe deplin regimul de sancţiuni în vigoare la momentul tranzacţiilor", a menţionat compania.

Vpower Finance Security a gestionat transporturile spre Hong Kong şi China continentală

Aproape toate transporturile de aur rusesc către Hong Kong şi China continentală au fost gestionate de Vpower Finance Security Hong Kong Ltd., o companie chineză de logistică, conform Reuters. Aceasta a fost implicată în transportul a 20,5 tone de aur în valoare de 1,2 miliarde de dolari, între mai 2022 şi martie 2023, arată înregistrările obţinute de Reuters. Vpower Finance Security nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Alte cinci companii non-ruse s-au ocupat de transportul a peste o tonă de importuri de aur din Rusia. Cele mai multe dintre aceste livrări au implicat şi Vpower.

Confor sursei precizate, nicio companie individuală non-rusă nu a expediat mai mult de câteva tone de aur în Turcia. Opt au participat la importul a mai mult de o tonă de aur rusesc în acest an, până la 3 martie 2023.

De menţionat că cel puţin două dintre companiile ce apar în registrele vamale sunt membre ale London Bullion Market Association (LBMA). Vpower Finance Security este membru cu drepturi depline, iar Transguard - membru afiliat.

LBMA a informat că membrii şi rafinăriile acreditate trebuie să respecte regulile sale, inclusiv sancţiunile impuse de SUA, Regatul Unit şi UE împotriva Rusiei. LBMA a subliniat că va investiga orice acuzaţie conform căreia membrii săi au tranzacţionat aur rusesc şi ar putea anula calitatea de membru a oricărei companii care a făcut acest lucru.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. 4,5 și 5,9 mil.$ sunt sume mici

    1. exact, ce vrajeala, cu banii astia nu cumperi nici un tanc, iar Rusia pierde zeci de tancuri pe zi

      Daca comentezi,citeste macar articolul, ca altfel esti penibil

    Minunat acest articol care arata ce irelevanta devine Uniunea Europeana si cum polii comertului global se muta in Orient.

    Mai ales UE pierde atat politic cat si economic,

    cu actuala conducere nu are nuci on viitor  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb