Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni în dolari pe zece ani pe pieţele externe, titlurile având un randament de 4,5%, sub cel indicativ, de 4,625%, iar oferta a depăşit de peste cinci ori suma împrumutată, potrivit unor surse bancare.
Până la ora 16:00, investitorii subscriseseră obligaţiuni de 6,3 miliarde dolari. Subscrierea finală a fost de 7,5 miliarde dolari.
Ţara noastră a deschis, ieri, o emisiune de obligaţiuni în dolari, cu o valoare cuprinsă între 500 milioane dolari şi 1,5 miliarde dolari şi având o scadenţă de minimum zece ani, potrivit unui Ordin al Ministrului Finanţelor Publice. Tranzacţia este intermediată de către Barclays, Citibank, HSBC şi BNP Paribas. Suma atrasă urmează să fie utilizată pentru finanţarea deficitului bugetar, precum şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale.
Reprezentanţii MFP au organizat în această săptămână un roadshow la New York, Boston şi Londra pentru a promova emisiunea în rândul investitorilor.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul a autorizat Finanţele să lanseze o serie de obligaţiuni pe piaţa SUA. Domnia sa a precizat că, după alegeri şi după stabilizarea situaţiei politice, toate condiţiile de împrumut, atât în euro, cât şi în lei, pe piaţa internă şi pe piaţa europeană, au fost extrem de favorabile, iar din acest motiv a fost de acord şi cu un împrumut de pe piaţa americană. "Ne-am împrumutat la costuri pe care România nu le-a mai avut - cel puţin în ultimii ani nu le-a avut - motiv pentru care am fost de acord cu propunerea Ministerului de Finanţe de a ieşi cu o emisiune pe piaţa americană. Dobânzile pe care le vom plăti sunt mult mai mici decât cele de la ultima emisiune. În mod sigur va fi mai mic decât cel de la începutul anului 2012, pentru că avem o situaţie legată şi de constatarea FMI-ului că ne-am înscris din punct de vedere bugetar în ce a fost convenit, avem o situaţie politică stabilă şi pentru că ne-am împrumutat la euro şi la lei foarte bine de la începutul anului", a afirmat primul ministru.
Finanţele au mai emis obligaţiuni în dolari în luna februarie a anului trecut, atrăgând 2,25 miliarde dolari, prin intermediul a a două tranzacţii, cu randamente de 6,87%, respectiv 6,45%.
Guvernul a mai obţinut, anul trecut, 2,25 miliarde euro de pe pieţele externe.