Vezi aici, de la minutul 1:46:15, dezbaterea din emisiunea "Jocuri de putere" moderată de Rareş Bogdan cu privire la declaraţiile de ieri ale guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, care a spus că nu este de acord cu publicarea salariilor directorilor din instituţia pe care o conduce.
Mugur Isărescu a susţinut ieri că nicio ţară europeană nu îşi publică salariile directorilor. Guvernatorul a precizat: ""Spre sfârşitul lunii, Consiliul de Administraţie va veni şi va face publice trei elemente cu privire la salarizarea din BNR. (...) Vom stabili care este gradul de acoperire: ne ducem şi cu directorii, şi pe la şefii de servicii sau rămânem doar noi, cei din CA. (...) Eu, personal, am să mă opun şi am să votez împotriva publicării salariilor directorilor. Această instituţie este una care lucrează în piaţa internaţională. Şi veţi vedea că, în afară de 3- 4 bănci nordice, nicio ţară europeană nu îşi publică salariile directorilor, pentru că ele fac parte din concurenţa instituţională. Eu optez pentru asta. Nu ştiu ce va face CA, dar trebuie să luăm o hotărâre şi aici, pentru că altfel intervine o suită de discuţii pe această temă a salarizării care nu este benefică Băncii Naţionale".
Invitaţii emisiunii, Radu Soviani, Stelian Negrea, Lucian Isar şi Florin Cîţu au criticat dur lipsa de transparenţă din Banca Centrală şi declaraţiile recente ale guvernatorului.
Economistul Lucian Isar a afirmat: "Când investeşti 26 de ani în manipularea unui popor, nici tu, nici propaganda nu mai sesisează ce este un demers legitim de transparenţă şi intrare în legalitate. Guvernatorului Isărescu i se cere în mod transparent şi public să intre în legalitate comunicând, fără echivoc, următoarele: 1. Cât este venitul lunar, potrivit declaraţiei de avere pe care este obligat de lege să o depună la ANI? (...); 2. În favoarea cui sunt cedate veniturile pe care ar putea să le obţină statul român prin plasarea aurului din rezerva BNR de la Londra? (...); 3. Licenţele bancare acordate de BNR au fost date la pachet cu supraveghere părtinitoare - am o postare pe blog în care înşirui mai mult de zece bănci care au primit licenţe de la BNR şi ulterior au avut parte de o supraveghere părtinitoare un număr de ani, practic până au reuşit să se îndestuleze; 4. Cât din profitul BNR din perioada 2008-2015 a revenit direct guvernatorului Isărescu ca şi bonus de participare la profit şi, respectiv, indirect, ca şi cheltuieli de protocol pentru necesităţile acestuia? (...); 5. Care era necesarul de finanţare de la FMI pentru România după cum reieşea din calculele BNR în primăvara anului 2009 şi de ce a acceptat BNR pentru statul român o sumă de patru ori mai mare ca şi împrumut de la FMI? (...) 6. Care sunt şi de ce nu publică minutele originale ale şedinţelor ale CA al BNR?"
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2016, 15:41)
ma bucur ca tot mai multa lume a ajuns sa chestioneze aura lui Isarescu si a BNR-ului. usor, usor, ne trezim ca natie. Dan Suciu spunea intr-o interventie ca BNR are un statut mai ...special. cine crede aberatia asta? de ce am crede-o? de unde izvoraste tupeul de afirma asa ceva?
2. Scandal sau normalitate?
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 09.08.2016, 15:46)
"Multe flori sunt, dar putine
Rod în lume o sa poarte,
Toate bat la poarta vietii,
Dar se scutur multe moarte."
"În fiecare zi, ne batem joc
De pasari, de iubire si de mare,
Si nu bagam de seama ca, în loc,
Ramîne un desert de disperare."
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2016, 17:33)
Intrebari legitime. Raspunsul pe cand?