Enache, CCR: "Societatea europeană este caracterizată prin pluralism, nediscriminare"

T.B.
Politică / 5 decembrie 2023

Enache, CCR: "Societatea europeană este caracterizată prin pluralism, nediscriminare"

Societatea europeană este caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi, a afirmat, marţi, preşedintele CCR, Marian Enache, la ceremonia de deschidere a Marii Finale THEMIS 2023, organizată de Institutul Naţional al Magistraturii şi European Justice Training Network, potrivit agerpres.ro.

Conform sursei menţionate, preşedintele CCR a transmis: "Această competiţie, denumită după zeiţa Justiţiei, Themis, este organizată sub auspiciile şcolilor de magistratură europene şi ale EJTN şi îşi propune să reunească viitori judecători şi procurori din diferite state europene într-un efort comun de valorificare a ideilor şi a principiilor care fac parte din patrimoniul judiciar european. Astfel de iniţiative sunt ilustrative în privinţa preocupărilor europene de formare a unui corp profesional de magistraţi cu înaltă calificare, de creare a unor legături profunde între diferitele ordini juridice şi de consolidare a relaţiilor profesionale între participanţi. Concursurile la nivel european au, prin excelenţă, un caracter translingv şi reprezintă schimburi de experienţă, de bune practici, în cazul de faţă în domeniul dreptului, care facilitează nevoia de dialog specializat atât între ordinile juridice naţionale, cât şi între acestea şi ordinea juridică a Uniunii Europene. Nevoia de cunoaştere a tinerilor jurişti se realizează chiar prin intermediul concursurilor, al competiţiilor, fără a exista învingători sau învinşi, ci doar învingători ai cunoaşterii", a explicat preşedintele Curţii Constituţionale, potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES.

El a adăugat că şcolile de magistratură joacă un rol primordial în modelarea ideii de justiţie şi a valenţelor pe care aceasta le implică, conform agerpres, "Ele trebuie să asigure cetăţenii europeni că valorile care stau la baza Uniunii Europene sunt respectate în întregul spaţiu european. De asemenea, acestora le revine rolul de a forma viitorii judecători/procurori şi de a identifica cele mai bune metode şi instrumente pentru a promova cunoaşterea de către înşişi membrii corpului profesional a provocărilor pe care le presupun aplicarea şi interpretarea normelor şi principiilor de drept. Dreptul nu este un fenomen static şi dogmatic, ci, dimpotrivă, este dinamic şi creator, operează din ce în ce mai des cu noi conţinuturi conceptuale evolutive sau autonome şi se adaptează cerinţelor societăţii, astfel că şi tinerii jurişti trebuie să fie conectaţi în permanenţă la aceste provocări şi, în acelaşi timp, să realizeze, la nivel european, un necesar schimb de bune practici şi să discute, chiar la nivel axiologic, noi perspective în domenii de interes general. Şi ce poate fi mai frumos şi mai incitant ca un asemenea efort să fie realizat printr-un concurs la nivel european între tinerii dornici să îşi înceapă o carieră în domeniul judiciar?", a transmis Marian Enache.

Potrivit sursei indicate, Enache adaugă faptul că "Societatea europeană este caracterizată, astfel cum prevede articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi. Aceste valori sunt călăuzitoare nu numai pentru ordinea juridică a Uniunii Europene, ci şi pentru ordinile juridice naţionale. În acest context, menţionăm că Legea fundamentală a României reglementează valorile supreme ale statului. Ca atare, raţiunea şi finalitatea existenţei statului democratic se fundamentează pe valorile supreme consacrate prin articolul 1 alineatul (3) din Constituţie, iar printre acestea se numără şi dreptatea, valoare cu un dens conţinut, care asigură nu doar buna funcţionare a statului, ci şi încrederea societăţii în acţiunea acestuia, în speţă în actul de justiţie. Societatea, în mod rezonabil, pretinde dreptatea, iar statul, prin autorităţile sale, are sarcina de a o impune şi valoriza. De aceea, formarea judecătorilor, respectiv a slujitorilor zeiţei Themis - themistopoloi, dacă este să ne menţinem în spaţiul mitologic, este crucială pentru stat şi societate. O pregătire sistematică şi calitativă a auditorilor de justiţie nu poate conduce decât la o sporire a încrederii în actul de justiţie, ca valoare intrinsecă a acesteia, cât şi în înfăptuirea ei concretă", a mai arătat preşedintele instanţei constituţionale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "Societatea europeană este caracterizată prin pluralism, nediscriminare"

    poate asa este,

    dar migrantii musulmani/islamisti nu recunosc pluralismul,numai legile "Shariei"  

    CCR a distrus justitia, a anulat ideea de echitate si egalitate schitata in Constitutie si a contaminat sistemul legal cu politica instabila si servila angloamericanilor. Asta reprezinta domnul Enache in fata poporului, deci nu e demn sa tina discursul in fata unor candidati noi la magistratura.

    Intr-adevar, nediscriminarea se vede cel mai bine in cazul pensiilor: unele speciale, restul pentru prosti

    Girofar non stop pentru mașini, boxe pentru manele,iahturi, elicoptere,o insulă în fiecare ocean pentru judecătorii Curții, spital exclusivist...legătură directă cu D-zeu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb