Enel Distribuţie Dobrogea a anunţat că a realizat în perioada 1-9 august acţiuni de control în judeţul Constanţa, pentru depistarea branşamentelor ilegale la reţeaua de electricitate, cu sprijinul Poliţiei Române.
Astfel, în urma unei acţiuni dedicate prevenirii şi combaterii furturilor de energie electrică, coordonate de Direcţia de Ordine Publică din cadrul I.G.P.R., au avut loc aproape 500 de controale şi s-au constatat peste 60 de infracţiuni în judeţul Constanţa, prevăzute de Legea nr. 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale. În toate cazurile, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt de energie electrică.
În 2014, în urma controalelor efectuate cu sprijinul Poliţiei Române au fost întocmite circa 340 de plângeri penale în judeţul Constanţa şi un total de peste 1.870 în toate zonele deservite de Enel. În primele şase luni ale acestui an, au fost întocmite deja circa 200 de plângeri penale în judeţul Constanţa şi un total de peste 1.500 în toate zonele deservite de Enel.
Reprezentanţii Enel atrag atenţia că "branşamentele ilegale şi instalaţiile electrice improvizate, pe lângă faptul că pun în pericol viaţa celor care le utilizează, pot fi oricând sursa unui incendiu de proporţii. Mai mult, astfel de branşamente perturbă buna funcţionare a reţelelor de distribuţie, determină situaţii de supraconsum şi sunt, de multe ori, cauza unor întreruperi în alimentarea cu energie electrică, afectând astfel consumatorii branşaţi legal. Din păcate, astfel de tentative au loc chiar şi în zonele în care s-au executat recent investiţii pentru modernizarea completă a reţelei de energie electrică, astfel încât sunt deteriorate echipamente nou instalate."
Enel a intensificat acţiunile de control pentru a preveni astfel de incidente şi pentru a depista situaţiile care pot pune în pericol buna funcţionare a reţelei de distribuţie şi a serviciilor aferente.
Mai mult, la nivel naţional Enel împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei Române (în baza unui protocol de colaborare) desfăşoară activităţi de identificare a persoanelor branşate ilegal la reţeaua de energie electrica sau a unor branşamente şi instalaţii electrice realizate artizanal. Astfel de verificări în comun au loc în mod constant.