Energia termică se scumpeşte cu 20%

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Companii / 19 octombrie 2005

Măsurile de ajutor prezentate de Guvern par că au scopul să-i bage şi mai tare în "beznă" pe cetăţeni

Preţul Naţional de Referinţă (PNR) pentru energia termică va fi majorat cu 20%, începînd cu 1 noiembrie 2005. Guvernul a luat această decizie la propunerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, PNR va creşte de la 89,6 la 107,5 RON/Gcal, inclusiv TVA.

Concomitent cu implementarea acestei decizii vor fi aplicate măsuri de sprijin pentru consumatori, susţine Nicolae Opriş, preşedintele ANRE. Acestea vor fi reprezentate de creşterea cu 20% a ajutorului acordat de Guvern familiilor ale căror venituri, pe membru, se situează sub 310 RON şi de introducerea tarifului binom, ca soluţie alternativă de plată a facturii.

Tariful binom, care va fi opţional, indiferent de veniturile familiei şi de opţiunile vecinilor, presupune acordarea unei reduceri de 2,5% la factura anuală la energie termică şi diminuarea efortului financiar din perioada iernii, prin reeşalonarea plăţii pe perioada de vară. Tariful binom va oferi beneficiarilor de servicii două opţiuni, tarif de tip B1 şi tarif de tip B2.

Tariful de tip B1 stabileşte factura de iarnă la nivelul celei din perioada similară a anului precedent şi reeşalonează cheltuielile pe perioada anotimpului estival. Acest tip al tarifului binom va avea o valoare fixă de 27%. În acelaşi timp, tariful de tip B1 va avea o componentă variabilă de 76,5 RON/Gcal şi una fixă de 0,01 RON/zi/mp. Pentru acest tip de tarif, va fi aplicată şi o componentă variabilă în funcţie de numărul de camere, de la 0,25 RON/zi pentru două camere, la 0,50 RON/zi pentru patru camere.

Tariful B2 are în vedere micşorarea facturii la energie termică, în timpul iernii 2005, sub nivelul facturii din iarna precedentă şi are o valoare a componentei fixe de 48%.

Beneficiarii care vor decide să opteze pentru unul dintre cele două tipuri de tarif binom vor putea în acelaşi timp să solicite şi ajutoare pentru încălzirea termică oferite de Guvern.

Opţiunea pentru tariful binom trebuie anunţată furnizorului de agent termic pînă la data de 20 noiembrie a anului în curs, urmînd ca aplicarea acestui tip de tarif să înceapă de la 1 ianuarie 2006.

Ca alternativă la tariful binom este menţinerea celui de tip monom, adică achitarea consumului pe luna respectivă.

Concret, conform celor declarate de preşedintele ANRE, administratorii de imobile vor repartiza agentul termic în funcţie de tipul de tarif pentru care va opta beneficiarul de servicii.

Totuşi, prezentarea acestor tipuri de tarife nu va face decît să-i încurce şi mai tare pe consumatorii casnici, prin modificarea contractelor de distribuţie şi prin apariţia acestor noi componente variabile şi invariabile, care fac dificil calculul estimativ al unei facturi.

În altă ordine de idei, o altă măsură prin care Guvernul urmăreşte să sprijine consumatorii casnici se va manifesta prin realocarea unor sume de la bugetul de stat pentru retehnologizarea, dezvoltarea şi modernizarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică. Aceste investiţii au în vedere reducerea pierderilor şi optimizarea parametrilor de exploatare.

Decizia Executivului de a majora Preţul Naţional de Referinţă a fost influenţată de o serie de factori, printre care creşterea cu 50% a preţului la gaze naturale, în perioada iulie 2004-iulie 2005, şi modificarea structurii subvenţiilor alocate de la bugetul de stat pentru subvenţionarea energiei termice livrate populaţiei începînd cu anul 2005. Nicolae Opriş a mai declarat că, începînd cu 2005, subvenţiile acordate de Guvern vor scădea gradual, urmînd ca momentul 1 ianuarie 2007 să le găsească la valoare 0. Domnia sa a mai precizat că, totuşi, la nivel local, autorităţile vor putea acorda în continuare subvenţii, avînd libertatea să stabilească singure cuantumul acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb