ENTUZIASMUL NEJUSTIFICAT A LUAT SFÂRŞIT: Presiunile pe cursul de schimb îşi fac simţită prezenţa

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 aprilie 2009

Presiunile pe cursul de schimb îşi fac simţită prezenţa

Cursul de schimb a urcat cu 2,46 bani în şedinţa de ieri, până la 4,2430 lei pentru un euro, moneda naţională depreciindu-se cu 0,58%, după ce luni piaţa românească a fost închisă, iar investitorii au urmărit cum pieţele internaţionale continuau să scadă. Moneda naţională a evoluat similar cu celelalte monede din regiune (forintul şi zlotul).

Lucian Anghel, economist şef în cadrul Băncii Comerciale Române, ne-a explicat că înaintea sărbătorilor de Paşte aproape întotdeauna leul a înregistrat o apreciere, după aceea existând şi o corecţie, însă a adăugat că trebuie să urmărim evoluţia cursului pe termen mediu şi lung. În acest sens, "modul în care vom respecta condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional în cadrul acordului de finanţare va influenţa, într-un mod sau altul, nivelul cursului de schimb", ne-a declarat domnul Anghel.

În săptămâna de dinainte de Paşte, cursul de referinţă afişat de Banca Naţională a României s-a situat între 4,1263 şi 4,2185 lei pentru un euro, după ce atinsese, pe 10 aprillie, un minim de 4,1189 lei/euro.

De asemenea, economistul şef al BCR a mai atras atenţia şi asupra faptului că trecem printr-un an electoral şi "rămâne de văzut dacă presiunile politice vor influenţa sau nu cursul".

Cătălina Constantinescu, economist şef la RBS România, este de părere că nivelul cursului de 4,11 lei pentru un euro de acum două săptămâni era unul nesustenabil şi mai devreme sau mai târziu era aşteptată o corecţie a acestuia.

Economistul RBS ne-a declarat: "Era destul de clar că nivelul de 4,11 era prea jos. Tot ceea ce a fost sub 4,2 a fost datorat unui entuziasm nejustificat generat de ştirile pozitive de pe plan internaţional de la acel moment".

Ajustarea puternică a deficitului de cont curent, care arată cât de abruptă este contracţia economiei româneşti, precum şi afişarea unor date îngrijorătoare cu privire la evoluţia industriei şi a sectorului construcţiilor, au contribuit şi ele la deprecierea leului, ne-a mai explicat doamna Constantinescu.

Deficitul de cont curent înregistrat în primele două luni din acest an s-a redus cu 75% faţă de perioada ianuarie - februarie 2008, până la 614 milioane de euro, potrivit datelor provizorii publicate de Banca Naţională. În această perioadă, atât nivelul importurilor, cât şi al exporturilor a scăzut drastic, conducând la o reducere cu 59,5% a deficitului balanţei comerciale, la 961 milioane de euro.

Rozalia Pal, economist-şef la UniCredit Ţiriac Bank, susţine că evoluţia pieţelor internaţionale este cea care influenţează în cea mai mare parte nivelul cursului de schimb.

"Optimismul din ultimele săptămâni de pe pieţele internaţionale a fost de scurtă durată, însă nu putem vorbi deocamdată de o depreciere a leului ca cea din ianuarie", ne-a spus doamna Pal.

Pe piaţa interbancară leul, s-a depreciat în primele tranzacţii de marţi de la 4,23 la 4,2510 lei/euro, ulterior cursul stabilizându-se la 4,2350 lei/euro. La închidere, băncile cumpărau euro cu 4,2405 lei şi vindeau cu 4,2445 lei.

Posibilele presiuni pe curs:

Ø Ştirile de pe pieţele internaţionale;

Ø Modul în care ţara noastră îndeplineşte condiţiile impuse de FMI;

Ø Traversarea unui an electoral;

Ø Sentimentul investitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb