Conducerea "E.ON Gaz România" solicită o creştere de circa 19% a preţului gazelor pentru consumatorii finali, începând cu 1 iulie. În opinia reprezentanţilor "E.ON", această majorare de tarif este necesară pentru acoperirea costurilor crescute cu achiziţia gazelor importate din Federaţia Rusă şi pentru asigurarea cantităţilor necesare de consum. Dacă autoritatea de reglementare - ANRE - nu va constitui, pentru a doua jumătate a anului, tarife care să acopere toate cos-turile de achiziţie a gazelor, "E.ON" ameninţă cu sistarea livrărilor către consumatorii rău-platnici, cu înjumătăţirea importurilor şi cu diminuarea gazelor înmagazinate.
Achim Saul, preşedintele "E.ON Gaz România", a explicat ieri, într-o conferinţă de presă: "Deoarece ANRE nu a aprobat o majorare a preţului gazelor de la 1 aprilie, compania va înregistra pierderi de peste 45 milioane de lei în primul semestru din 2008. Aces-te pierderi provin din costurile neacoperite cu achiziţiile de gaze naturale de import. Astfel, în trimestrul II al aces-tui an, achiziţionăm gazele din Federaţia Rusă cu 420 de dolari/1.000 mc, cu circa 50 de dolari mai mult decât în primul trimestru. Acest lucru înseamnă o creştere de circa 13-14%. Astfel, noi am solicitat o creştere de circa 12% de la 1 aprilie, pe care autoritatea nu a dorit să ne-o acorde. Dacă ANRE a decis ca o nouă ajustare să aibă loc de la 1 iulie, noi estimăm că vom avea nevoie de o creştere de 19%. Acest procent include şi majorările aprobate pentru tariful de transport şi pentru tarifele de înmagazinare".
Domnia sa susţine că majorarea de 8,5% a preţului gazelor naturale operată de ANRE începând din luna februarie nu a fost suficientă pentru ca "E.ON Gaz" să-şi acopere cos-turile de achiziţie a gazelor naturale. Astfel, compania a avut aprobat un tarif de 983 de lei/1.000 mc pentru trimes-trul I din 2008, în timp ce cos-turile reale au fost de 1.003 de lei/1.000 mc. De vreme ce ANRE nu s-a hotărât asupra unei noi majorări de preţ începând din luna aprilie, compania întâmpină tot mai multe dificultăţi în achiziţionarea de cantităţi suficiente de gaze naturale de pe pieţele internaţionale.
Costurile pentru consumatorul final în trimestrul II sunt de 1.091 de lei/1.000 mc, în timp ce tariful aprobat de ANRE rămâne la 983 de lei/1.000 mc.
"O situaţie financiară gravă a companiei înseamnă că vom fi nevoiţi să reducem cantităţile de gaze importate, ceea ce va duce la un deficit de gaze pe piaţa românească", a mai spus preşedintele Consiliului de Administraţie al "E.ON Gaz România". Preţul de import al gazelor va creşte, în continuare, până la sfârşitul anului, urmând să ajungă în trimestrul IV foarte aproape de 500 de dolari/1.000 mc. Circa 40% din gazele necesare consumatorilor din România provin din import.
Dacă ANRE nu va recunoaşte în totalitate costurile de achiziţie a gazelor naturale, "E.ON Gaz România" îşi va înjumătăţi importurile, va întrerupe furnizarea către clienţii rău-platnici, va reduce cantităţile înmagazinate în depozitele subterane şi va micşora cantităţile livrate pe timp de iarnă. Toate aceste măsuri protejează societatea de pierderi masive şi ameninţă securitatea în alimentare a consumatorilor.
Achim Saul susţine că nu există clienţi casnici care să nu-şi plătească factura la timp. Societatea are de recuperat circa 100 milioane de lei de la marii consumatori, pentru care are un program zilnic de monitorizare. Anul trecut, din vânzările totale de gaze de circa 3,2 miliarde mc, circa 500 milioane mc au fost livraţi către piaţa liberă. Restul reprezintă consumul pieţei reglementate.
Anul trecut, "E.ON Gaz România" a avut un venit net de 140 milioane de lei, în creştere de la 87 milioane de lei cât a fost venitul net în 2006. În cazul în care ajustările de preţ din acest an sunt insuficiente, riscul de a înregistra un venit net negativ în 2008 este foarte mare. "E.ON Gaz România" are circa 1,3 milioane clienţi, majoritatea fiind consumatori casnici. Compania mai precizează că, din preţul final plătit de clienţi, 5% la sută îi revin pentru serviciile de furnizare, iar restul de 95% sunt costuri de achiziţionare, înmagazinare, transport şi distribuţie, pe care nu le poate controla. Conducerea "E.ON Gaz România" susţine că nu va face nici un profit în urma ajustărilor de preţ solicitate. Compania nu mai poate să vândă consumatorilor gazele naturale achiziţionate sub preţul de achiziţie al acestora.