E.ON vrea să investească 42 miliarde euro în tranziţia energetică a Europei până în 2028

R.S.
Companii / 13 martie

E.ON vrea să investească 42 miliarde euro în tranziţia energetică a Europei până în 2028

E.ON a continuat în mod constant drumul spre o creştere de succes în 2023. Ambele domenii de activitate ale Grupului - Reţele energetice şi Soluţii pentru clienţi - au dat rezultate, pe întregul an, care au fost semnificativ peste nivelul anului precedent, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, E.ON îşi va stimula creşterea viitoare prin extinderea, din nou, a planului de investiţii pe termen mediu, cu aproximativ 30% faţă de planul anterior pe cinci ani. Din 2024 până în 2028, Grupul intenţionează să investească 42 de miliarde de euro în tranziţia energetică a Europei şi, prin urmare, într-un sistem energetic sigur, competitiv şi durabil. Aproximativ 70% din investiţii vor fi făcute în Germania.

CEO E.ON, Leonhard Birnbaum a afirmat: "Am înfruntat din nou situaţiile dificile din anul financiar 2023. Şi am obţinut din nou rezultate foarte bune care ne-au depăşit aşteptările. Pentru aceasta, le datorăm angajaţilor noştri un mare mulţumesc. Rezultatul este o dovadă a performanţei noastre operaţionale şi a succesului strategiei de investiţii şi de creştere. De asemenea, arată că beneficiem din ce în ce mai mult de focusul nostru strategic şi consecvent asupra reţelelor energetice şi a infrastructurii energetice sustenabile şi a soluţiilor pentru clienţi. Acest lucru face din E.ON una dintre companiile de top pentru tranziţia energetică din Europa", potrivit sursei citate.

Birnbaum a vorbit clar despre perspectivele viitoare de business ale E.ON: "Ceea ce are nevoie Europa acum este o infrastructură energetică inteligentă pentru energie sustenabilă, sigură şi accesibilă. Este exact ceea ce oferă E.ON şi continuăm să urmăm sistematic acest curs. Aceasta înseamnă că vom continua să facem investiţii masive pentru a satisface cererea în creştere rapidă de infrastructură energetică. Dar înseamnă, de asemenea, că noi conducem calea, ceea ce alţii ezită. Rolul de pionierat în tranziţia energetică face ca E.ON să fie puternic", se menţionează în comunicat.

În exerciţiul financiar 2023, EBITDA ajustat al Grupului de 9,4 miliarde de euro a fost cu 1,3 miliarde euro peste nivelul anului anterior şi, de asemenea, peste intervalul estimat de 8,6 până la 8,8 miliarde euro, care fusese ajustat în iulie. Efectele unice au contribuit în mod semnificativ la această performanţă a profiturilor, la fel ca îmbunătăţirile operaţionale şi investiţiile consistente. Venitul net ajustat al Grupului a crescut cu aproximativ 340 de milioane de euro, până la 3,1 miliarde de euro şi, prin urmare, a fost la fel, peste estimările de 2,7 până la 2,9 miliarde euro, se notează în comunicat.

CFO E.ON, Marc Spieker, a declarat: "E.ON priveşte înapoi la un an financiar 2023 puternic, în care am crescut pe aproape toate pieţele europene. Perspectivele pentru anii următori sunt, de asemenea, foarte promiţătoare. Reţelele noastre sunt în creştere şi se află în centrul atenţiei factorilor de decizie, publicului şi investitorilor. Reţelele noastre sunt un aspect crucial pentru tranziţia energetică şi am demonstrat din nou că le putem extinde cu succes şi eficient din punct de vedere al costurilor. Având în vedere obiectivele energetice şi climatice ale Europei, ne aşteptăm ca afacerile noastre cu soluţii sustenabile pentru clienţi şi infrastructură energetică să genereze o creştere semnificativă a veniturilor pe termen mediu", conform comunicatului.

Soluţii pentru clienţi EBITDA ajustat a crescut cu 1,1 miliarde de euro de la un an la altul, până la 2,8 miliarde de euro. Condiţiile de pe piaţă au avut un impact pozitiv şi aici. De exemplu, stabilizarea în continuare a nivelurilor de preţ pe pieţele angro a contribuit la performanţa bună a veniturilor pe acest segment în raport cu anul precedent, care fusese puternic afectat de preţurile foarte ridicate de pe pieţele de energie, informează comunicatul.

În plus, o optimizare suplimentară a achiziţiilor şi efectele excepţionale, cum ar fi efectele nerecurente legate de reglementarea din Marea Britanie, au condus la o creştere semnificativă a veniturilor. Efectele negative asupra veniturilor incluse în prognoza pentru sfârşitul anului nu s-au confirmat, deoarece pieţele energetice nu au cunoscut o nouă criză în sezonul de iarnă. În schimb, transmiterea preţurilor mai mici la en-gros către clienţi a fost, aşa cum s-a anunţat, printre efectele negative din trimestrul al patrulea, se arată în comunicat.

Grupul a investit 5,2 miliarde de euro în extinderea, modernizarea şi digitalizarea reţelelor în 2023, cu aproximativ 35% mai mult decât în anul anterior. E.ON a crescut, de asemenea, investiţiile în soluţiile pentru clienţi cu 35%, ajungând la 1,1 miliarde de euro, din care majoritatea - aproximativ 700 de milioane de euro - au fost alocate afacerii de Soluţii de Infrastructură Energetică, care oferă soluţii de decarbonizare pentru clienţii din industrie, oraşe şi comunităţi, conform comunicatului.

"Vom continua să ne dezvoltăm şi în anii următori. În Europa există planuri masive de extindere a instalaţiilor de energie regenerabilă care vor trebui conectate la reţele. Milioane de pompe de căldură, sisteme de stocare a energiei electrice pentru locuinţe şi staţii de încărcare vor trebui, de asemenea, instalate. De aceea, investim şi mai mult şi mai rapid în infrastructura reţelelor noastre de energie electrică, care se va extinde în mod continuu cu o medie anuală de zece procente până în 2028", a declarat Marc Spieker. "Investiţiile suplimentare vor consolida, de asemenea, baza pentru o creştere ulterioară în afacerea noastră de soluţii pentru clienţi. Astfel, ne asumăm responsabilitatea pentru viitor şi subliniem angajamentul nostru de a fi jucătorul principal al tranziţiei energetice în Europa", se menţionează în comunicat.

Pentru anul curent, E.ON continuă să se aştepte la preţuri mai mari la nivelul pieţei en-gros şi la un nivel mai ridicat al inflaţiei şi ratelor dobânzilor faţă de perioada anterioară începerii crizei. În plus, efectele unice din anul precedent nu se vor repeta. Având în vedere aceste aspecte, compania anticipează că rezultatele sale pentru întregul an 2024 se vor normaliza, rezultând un EBITDA ajustat al Grupului cuprins între 8,8 şi 9 miliarde de euro. Se estimează că EBITDA ajustat al Grupului va creşte până la peste 11 miliarde de euro până în 2028, se relatează în comunicat.

În afacerea de Reţele Energetice, E.ON intenţionează să-şi extindă câştigurile la 6,7-6,9 miliarde de euro în anul financiar curent. În special, se aşteaptă ca investiţiile în infrastructura reţelelor să impulsioneze creşterea suplimentară. E.ON îşi propune să crească contribuţia la câştigurile din afacerea de reţele la peste 8 miliarde de euro până în 2028, conform comunicatului.

De la începutul anului 2024, E.ON raportează activitatea sa de soluţii pentru clienţi în două segmente separate: Vânzări Energie şi Soluţii pentru Infrastructura Energetică (EIS). Se estimează că Vânzări Energie va genera un EBITDA ajustat de 1,6 şi 1,8 miliarde de euro în 2024. Se anticipează o normalizare a câştigurilor în vânzările de energie, în principal datorită efectelor nerecurente care au avut un impact semnificativ pozitiv asupra câştigurilor în 2023. Pe baza planului său pe cinci ani, E.ON preconizează că veniturile segmentului Vânzări Energie vor creşte continuu până în 2028, ajungând la aproximativ 2 miliarde de euro, potrivit comunicatului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa cum a investit in Romania? Si aici se laudau cu ce vor face si am vazut...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb