Creşterea economică a ţărilor în curs de dezvoltare încetineşte însă continuă să rămână robustă, dată fiind declanşarea haosului financiar în ţările cu venit ridicat şi în contextul preţurilor ridicate la produse alimentare şi energie, potrivit unui nou raport al Băncii Mondiale. Fluxurile de capital privat pe pieţele emergente, care au atins recordul de 1 trilion USD în anul 2007, se preconizează să scadă până la aproximativ 800 miliarde USD până în anul 2009, nivel care oricum ar rămâne cel de al doilea ca mărime înregistrat vreodată.
Raportul Finanţele pentru dezvoltare globală pe anul 2008 preconizează o încetinire a creşterii PIB-ului mondial de la 3,7% în 2007 la 2,7% în 2008, în timp ce creşterea economică a ţărilor în curs de dezvoltare se preconizează de asemenea să încetinească de la rata extraordinară de 7,8% în 2007 la 6,5 % în 2008.
Europa şi Asia Centrală au atins o creştere remarcabilă de 6,8% a PIB-ului, mai mică decât cea de 7,3% în 2006, pe fondul unui haos financiar la nivel global, al unei creşteri abrupte a preţurilor produselor de bază şi a scăderii cererii care s-a făcut simţită în zona euro. Se preconizează ca creşterea economică să scadă până la 5,8% în 2008 şi să se stabilizeze la aproximativ 5,4% pe parcursul anilor 2009 şi 2010.
Dintre ţările CSI - care au înregistrat în 2007 cea de a doua creştere economică puternică a lor, de 8,6%, într-un deceniu- PIB-ul Rusiei a crescut cu un procent semnificativ de 8,1 % pe parcursul anului 2007 şi este posibil să scadă până la 7,1 % în 2008 şi 6,3 % în 2009. Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est - care au înregistrat o creştere totală de 6,1% în 2007-Polonia a înregistrat o creştere de până la 6,5 % în 2007, creştere ce e posibil să se modereze până la 5,7 % în 2008 şi 5,1% în 2009.
Riscul major pentru regiune este mediul extern de finanţare nefavorabil şi incert. Nevoile de finanţare externă nu se vor reduce şi este puţin probabil ca situaţiile conturilor curente să se schimbe radical în anul 2008, în mare măsură datorită faptului că încetinirea creşterii economice din Europa Occidentală oferă mai puţine oportunităţi de export, în timp ce cererea de importuri din regiune nu va scădea la fel de mult ca exporturile acesteia.
Cu excepţia exportatorilor de hidrocarburi din CSI, aproape toate economiile din regiune au înregistrat o deteriorare a soldurilor de cont curent în anul 2007. Deficitele de cont curent au atins 10% din PIB în Ţările Baltice, Bulgaria, România, Georgia, Republica Kîrgîză şi Moldova, accentuând motivele de îngrijorare cu privire la o creştere neviabilă a mai multor economii.
"Multe ţări din regiune par mai vulnerabile decât alte ţări în curs de dezvoltare din afara Europei şi Asiei Centrale", a declarat Hans Timmer, coautor al raportului şi economist şi director coordonator în cadrul Grupului Băncii Mondiale pentru Proiecte de Dezvoltare. "Mai multe ţări se confruntă cu infuzii scăzute de capital şi se întrevede de asemenea riscul inflaţiei alături de valul de scumpiri al produselor de bază şi de o creştere reală, puternică a salariilor la nivel mondial."
Creşterea economică din ţările în curs de dezvoltare din ultimii ani a fost stimulată în parte de extinderea fluxurilor de capital, inclusiv de către băncile străine care şi-au extins prezenţa în ţările în curs de dezvoltare prin achiziţii şi înfiinţarea de filiale locale. La finele anului 2007, creanţele străine asupra rezidenţilor din ţările în curs de dezvoltare deţinute de bănci internaţionale importante se ridicau la 3,1 trilioane USD, comparativ cu 1,1 trilioane USD la finele anului 2002.
După valul major din 2006, fluxurile de capital net către Europa & Asia Centrală au crescut cu 72 miliarde USD, ajungând la 404 miliarde USD în 2007, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din totalul fluxurilor către ţările în curs de dezvoltare. Fluxurile de capital net privat spre regiune au crescut doar într-o măsură moderată, cu 44 miliarde USD, ajungând la 409 miliarde USD în 2007.
"Prezenţa băncilor străine în ţările în curs de dezvoltare măreşte accesul la credite precum şi la servicii financiare, fapt ce stimulează eficienţa şi spiritul inovator al băncilor locale," a declarat Mansoor Dailami, director pentru finanţe internaţionale în cadrul Grupului pentru Proiecte de Dezvoltare şi autor coordonator al raportului Finanţele pentru dezvoltare globală pe anul 2008. "Cu toate acestea, efectul undei de şoc provocate de epuizarea creditelor din SUA ar putea afecta pieţele financiare locale, inclusiv pe cele din ţări ca Ungaria, Kazahstan, Rusia, Turcia şi Ucraina."
În timp ce unele ţări cu venit redus au aderat de curând la piaţa internaţională a obligaţiunilor, cea mai mare parte a fluxurilor de capital privat către ţările în curs de dezvoltare se îndreaptă doar spre câteva economii, printre acestea numărându-se Brazilia, Rusia, India şi China. Naţiunile cele mai sărace depind în continuare de asistenţa guvernamentală, care a continuat să scadă în 2007.