Epurări de personal în industria chimică

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii / 3 decembrie 2008

Sacul de îngrăşăminte chimice, aşteptându-şi agricultorul.

Sacul de îngrăşăminte chimice, aşteptându-şi agricultorul.

20% de salariaţi din industria îngrăşămintelor chimice, în pericol de a fi daţi afară

Patronatul confirmă că vor avea loc disponibilizări şi trimiteri în şomaj tehnic

Sindicaliştii contestă decizia în instanţă, dacă aceasta încalcă prevederile Codului Muncii

Circa 2200 de salariaţi ce activează în industria îngrăşămintelor chimice - ce reprezintă mai mult de 20% din forţa de muncă din sector - sunt în pericol de a fi disponibilizaţi, ca urmare a efectelor crizei economice şi financiare internaţionale.

Pe fondul acestei crize, combinatele de îngrăşăminte chimice din ţară se confruntă cu o scădere dramatică a vânzărilor şi cu dificultăţi în a obţine refinanţare de la bănci.

Întrucât o parte din combinatele de îngrăşăminte chimice sunt în pericol de a-şi sista activitatea (n.n. unităţile produc pe stoc, cererea nu există întrucât agricultorii nu au bani), partea patronală a anunţat că va efectua o serie de disponibilizări pentru a-şi menţine unităţile "pe linia de plutire".

În cursul zilei de ieri, patronatul din domeniu a înaintat organizaţiilor sindicale notificări ce prevăd concedierea colectivă a mai multor salariaţi din toate întreprinderile sectorului.

Astfel, dintr-un total de circa 10.000 de salariaţi ce activează în sectorul îngrăşămintelor chimice, circa 2200 ar putea să-şi piardă locurile de muncă, potrivit sindicaliştilor din domeniu.

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP), Ovidiu Popescu contestă decizia patronatului, susţinând că aceasta nu respectă o serie de prevederi ale Codului Muncii:

"În primul rând aceaste notificări au fost date de către directorii generali ai întreprinderilor, şi nu în baza deciziilor Adunăriilor Generale ale Acţionarilor. Aceste notificări nu cuprind şi soluţii sau estimări cu privire la activitatea viitoare a unităţilor, de după disponibilizare. În mod normal, înainte de a da aceste notificări, trebuiau să existe o serie de negocieri cu sindicatele.Negocierile nu au avut loc. În plus, nici nu se specifică pe ce criterii se vor efectua disponibilizările. Nu este exclus ca persoanele disponibilizate să fie, în primul rând, cele pensionate şi reangajate ulterior".

Ovidiu Popescu ne-a precizat că pentru depăşirea situaţie a fost înfiinţat un comitet de criză, la care vor participa atât specialiştii din întreprinderi, cât şi reprezentanţi ai conducerii.

Conform sindicalistului, o soluţie ar fi aplicarea unei prevederi existente în contractele de muncă ale salariaţilor, ce prevede plata a doar 75% din salariu, pe o perioadă determinată.

La rândul lor, repezentanţii patronatului ne-au declarat că vor purta o rundă de negocieri cu sindicalişti, în cursul zilei de joi. "La toate combinatele vor fi disponibilzări şi vor fi angajaţi trimişi în şomaj tehnic", ne-a spus Marian Mirea, preşedintele Organizaţiei Patronale Nitrofosfor.

Pe de altă parte, preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ne-a precizat că organizaţia sa, la care este afiliată şi FSLCP, va contesta în instanţă decizia patronatului din industria îngrăşămintelor chimice, dacă această încalcă prevederile din Codul Muncii.

În opinia sa, dacă notificările patronatului din industria îngrăşămintelor chimice nu au respectat prevederile legale, invocate de Ovidiu Popescu, acestea sunt "nule de drept". Bogdan Hossu a adăugat că pentru deblocarea situaţiei este nevoie de o serie de discuţii cu viitorul Executiv, pe tema programului de guvernare, până la votului acestui proiect de către Parlament.

"Avem nevoie de un acord social, între patronate, sindicate şi Guvern, până la votul programului de guvernare de către Parlament", a spus Hossu, precizând că, "va fi haos" dacă programul de guvernare va fi votat fără a cuprinde o serie de reglementări privind industria îngrăşămintelor chimice.

"Noi vom reacţiona dacă prevederile Codului Muncii vor fi încălcate!", a reiterat liderul de sindicat.

Precizăm că, printre soluţiile propuse de Cartel Alfa la rezolvarea problemelor din sectorul îngrăşămintelor chimice se regăsesc reduceri de TVA şi o serie de politici coerente care să asigure stabilitatea preţului la îngrăşămintele chimice.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb