Majoritatea obligaţiilor fiscale pe care le au în mod normal cetăţenii străini, persoane fizice, care stau în ţara noastră, au rămas aceleaşi ca şi în anii precedenţi, se arată într-un comunicat trimis de Ernst & Young România.
Ernst & Young se referă la declararea şi plata lunară a impozitului pe venituri din salarii primite din străinătate, depunerea declaraţiei anuale în cazul celor care au devenit rezidenţi fiscali în România şi impozabili pe veniturile lor mondiale, plata impozitului pentru acele venituri în cazul în care s-a emis decizia de impunere, plata taxelor şi impozitelor locale, dacă este cazul.
O noutate adusă în acest an este legată de faptul că străinii ar putea să devină rezidenţi fiscali şi impozabili pe veniturile lor mondiale (ex. chirii, dividende, dobânzi, investiţii şi alte venituri obţinute din străinătate) mult mai repede ca în trecut. Perioada de trei ani de şedere în ţara noastră şi îndeplinirea unor condiţii de rezidenţă a fost redusă la un an, se mai precizează în comunicat.
În acest sens, pentru stabilirea rezidenţei fiscale, toţi cetăţenii străini care vin în România au obligaţia de a depune un chestionar în 30 de zile de la împlinirea termenului de 183 de zile de prezenţă în România.