Noul Cod al Insolvenţei a fost în vigoare numai şapte zile, întrucât aplicarea sa a fost suspendată imediat după ce Curţii Constituţionale a arătat că modul în care a fost adoptată a fost neconstituţional, precizează Ernst & Young într-un comunicat remis redacţiei.
Guvernul României a adoptat recent ordonanţa de urgenţă privind noul Cod al Insolvenţei. Scopul acestuia era unificarea prevederilor legislaţiei insolvenţei şi înlesnirea executării silite de către creditori a creanţelor societăţilor româneşti aflate în insolvenţă, conform comunicatului.
Această ordonanţă a fost atacată la Curtea Constituţională a României, care a concluzionat că modul în care a fost adoptată - respectiv prin ordonanţă de urgenţă - a fost neconstituţional, întrucât nu exista nicio urgenţă reală care să justifice "zelul legislativ" al Guvernului, potrivit documentului citat.
Este totuşi de aşteptat ca actuala coaliţie de guvernare să treacă prin Parlament o lege care să reia în mare măsură prevederile Codului Insolvenţei. Astfel, modificările aduse de noua legislaţie rămân relevante, precizează Ernst & Young.
Instituţiile financiare internaţionale solicită de mai mult timp o reformă a sistemului românesc al insolvenţei. În consecinţă, este doar o chestiune de timp până când eroarea procedurală a utilizării unei ordonanţe de urgenţă va fi rectificată şi o lege cu prevederi similare va fi adoptată. Rămâne de văzut dacă noua legislaţie va aduce într-adevăr mult dorita reformă a sistemului românesc al insolvenţe, se mai arată în comunicat.