Nicolae Ciucă, preşedintele PNL şi preşedintele Senatului, a afirmat ieri, cu prilejul împlinirii a cinci ani de la reprimarea violentă a Mitingului Diasporei din 10 august 2018, că data respectivă "rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României".
"A fost un eşec al democraţiei noastre şi un moment care a afectat legătura de încredere dintre cetăţeni şi instituţiile statului. Cetăţenii şi-au exercitat atunci dreptul la liberă exprimare şi au apărat independenţa justiţiei. Violenţa împotriva unor manifestanţi paşnici, ca şi agresiunea asupra celor care apără legea, sunt inacceptabile într-o democraţie liberală autentică. Toţi cetăţenii trebuie protejaţi în exerciţiul liber al drepturilor fundamentale, în niciun caz abuzaţi şi intimidaţi. Democraţia este puternică atunci când cetăţenii sunt liberi să îşi exprime ideile, opiniile. Suntem datori, moral, legal şi instituţional, clasă politică şi instituţii deopotrivă, să apărăm dreptatea şi să nu mai permitem niciodată ca un astfel de moment nefast să se repete. Suntem datori să învăţăm din greşelile trecutului şi să construim o societate în care libertatea individuală să fie cu adevărat valoarea supremă pe care instituţiile statului să o protejeze şi să o dezvolte pentru viitor", a arătat Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.
În mesajul său, liderul liberal nu spune în faţa cui apărau cetăţenii independenţa justiţiei. Ciucă ori suferă de amnezie, ori ne ia de proşti.
Mitingul Diasporei din 10 august 2018 a fost îndreptat împotriva asaltului permanent la independenţa justiţiei dat de PSD, condus de Liviu Dragnea. Guvernul PSD, al cărui premier era Sorin Grindeanu, actualul ministru al Transporturilor, votase OUG 13/2017 prin care dezincrimina parţial abuzul în serviciu, fapt care a scos în stradă, la finalul lunii ianuarie 2017, sute de mii de cetăţeni. Speriaţi de protestele vehemente din toată ţara, social-democraţii au dat înapoi şi au aprobat OUG 14/2017 prin care au abrogat actul normativ precedent.
Dar lupta împotriva independenţei justiţiei nu s-a oprit aici. Pe tot parcursul anului 2017, comisia specială condusă de Florin Iordache - actualul preşedinte al Consiliului Legislativ, instituţie cu care a colaborat şi fostul premier Nicolae Ciucă - a masacrat legile justiţiei, codul penal şi codul de procedură penală, iar în anul 2018 majoritatea parlamentară din care făcea parte şi actualul premier Marcel Ciolacu vota pentru modificările legislative privind justiţia şi legile penale, fără să ţină cont de recomandările din rapoartele MCV, din rapoartele GRECO şi nici de Opiniile Comisiei de la Veneţia. Mai mult, Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu şi ceilalţi lideri actuali ai PSD erau de acord cu operaţionalizarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, secţie care se ocupa cu întocmirea dosarelor pentru magistraţii incomozi social-democraţilor şi puneau la cale, împreună cu Codrin Ştefănescu şi cu fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader - vă amintiţi de "Tudorele, fă ceva!"? - revocarea din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi - actual procuror-şef al Parchetului European, revocare parafată de "premierul de la Grivco", preşedintele Klaus Iohannis.
Împotriva tuturor acestor fapte Diaspora a organizat un miting de amploare în 10 august 2018 în Piaţa Victoriei, miting care a fost reprimat ilegal de Jandarmerie, aşa cum reiese din rechizitoriul trimis de procurorii militari către Tribunalul Militar, în urmă cu două zile, după cinci ani de cercetare penală.
Şaisprezece persoane, între care fostul adjunct al directorului general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) Laurenţiu Cazan, fostul inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române Sebastian Cucoş, fostul prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române Cătălin Sindile, au fost trimise în judecată în Dosarul 10 August. În urma incidentelor din 10 august 2018, 433 de persoane au fost rănite. Până în prezent, s-au constituit parte civilă în dosar 312 dintre persoanele vătămate.
Practic, din cele de mai sus, se poate spune că omisiunea rolului PSD în reprimarea manifestaţiei din 10 august 2018 a fost trecută voit, sub tăcere, de Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. Generalul în rezervă, "eroul" de la Nasiriyah, nu are curajul să spună lucrurilor pe nume, până la capăt, de teama ruperii coaliţiei guvernamentale, rupere ce ar putea să îl lase fără a doua funcţie în stat, cea de preşedinte al Senatului, nefiind exclus ca PSD şi alţi aliaţi de conjunctură din Parlament să îl demită pe Ciucă în cazul desfiinţării coaliţiei PSD-PNL.
Din analiza textului postat pe pagina oficială de Facebook a lui Nicolae Ciucă mai reţinem un aspect: consultanţii politici ai PNL nu prea îşi fac treaba, deşi, de când generalul în rezervă a devenit preşedinte al partidului, creşterea onorariilor acestora a fost exponenţială.
PNL a plătit de 13 ori mai mulţi bani pentru consultanţă politică după ce conducerea partidului a fost preluată de Nicolae Ciucă şi Lucian Bode, arăta, într-un articol publicat în urmă cu două zile, cotidianul Libertatea. În primele cinci luni din 2023 liberalii au cheltuit 3,5 milioane lei pe consultanţă politică mai mult decât în tot anul 2022, când suma cheltuită pe consultanţă politică a fost de 3 milioane lei.
Sursa citată arată că, din mai 2022, de când PNL este condus de tandemul Nicolae Ciucă - preşedinte şi Lucian Bode - secretar general, factura lunară pentru consultanţii politici a crescut brusc de la 50.000 de lei la 315.822 de lei în iunie 2022.
"Bugetul pentru consultanţii politici arată diferit în 2023 comparativ cu 2022. În primele cinci luni din acest an, partidul a folosit 3,5 milioane de lei din subvenţie. O creştere de 13 ori faţă de perioada similară a anului trecut: ianuarie 2023 - 670.029 de lei/ianuarie 2022 - 60.777 de lei; februarie 2023 - 656.541 de lei/februarie 2022 - 53.200 de lei; martie 2023 - 721.003 lei/martie 2022 - 54.400 de lei; aprilie 2023 - 700.577 de lei/aprilie 2022 - 40.900 de lei; mai 2023 - 752.027 de lei/mai 2022 - 47.400 de lei", precizează sursa citată.
Cu alte cuvinte, mulţi bani de la bugetul statului, din subvenţia acordată partidelor politice, pentru nimic. Pentru că în cazul lui Ciucă orice consultanţă politică nu are efect, dovadă în acest sens fiind postarea privind împlinirea a cinci ani de la evenimentele din 10 august 2018, precum şi continuarea parteneriatului cu PSD, deşi devine din ce în ce mai evident că gândirea social-democraţilor cu privire la conducerea statului nu are nimic de-a face cu ideologia liberală.
În timp ce Nicolae Ciucă este pieptănat de consilierii politici, deficitul bugetar o ia la vale şi mediul de afaceri este aproape de limita cocoşării fiscale pentru susţinerea cheltuielilor din sistemul bugetar.
Anul acesta, 10 august a trecut fără incidente grave între cetăţeni şi coaliţia PSD-PNL. Urmează însă anul electoral 2024, cu patru tipuri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale. Cu actualii consultanţi politici, Nicolae Ciucă şi PNL au toate şansele să intre cu oiştea în gard.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Sorin în data de 11.08.2023, 00:22)
Mai bine ramanea "general" plictisit.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 03:45)
Asa-i cu "onoarea militara", nu intra in politica.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 08:47)
Chiar si in dmocratie daca cetatenii sunt chemati sa rastarne guvernul ,fortele de ordne intervin.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 09:49)
pai si nu e normal? rastorni guvernul la vot(dc poti) ca de-aia se chiama democratie. ce-i asa greu de-nteles
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 10:04)
Mizeriile care se fac in continuare cadrelor din jandarmerie care au procedat legal impotriva a sute de huligani care doreau sa patrunda un sediul guvernului vor avea consecinte pe termen lung in situatii similare.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 10:46)
Jandarmii au avut ordin sa disperseze un protest pasnic. si nu au nici o vina ca au executat un ordin. cine a dat ordinul acela trebuie sa raspunda. Dragnea a fost in spatele psd atunci. si protestele erau impotriva incercarilor lu dragnea de a schimba legile astfel incat sa scape de parnaie.
nimeni nu a vrut sa schimbe guvernul, astea-s baliverne.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 10:49)
exact, guvernul nicodata nu trebuie luat cu asalt. e un guvern votat de majoritatea populatiei. nu-ti convine, si vezi ca e prost, mergi la vot in 2024. asta e democratia. sau faci proteste pasnice in strada pana si dau dimisia. dar n-ai voie sa iei nimic cu asalt etc.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 13:52)
La fel si cu Ceausescu, nu?
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 14:15)
pe ceausescu nu puteai sa-l dai jos prin vot ca n-aveai democratie. acum ai. si trebuie sa respecti decizia majoritatii chiar dc nu-ti convine.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 08:49)
un mormoloc obosit
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 11:20)
Bugetarii au devenit stat in stat. exact cum jandarmii il aparau pe dragnea si psd cu tunuri cu apa si gaze lacrimogene la un protest unde multi au venit cu copii si sa protesteze pasnic.
la fel cum minerii il aparau pe iliescu bagand protestari in spitale.
psd ul pare ca vrea "binele tarii" dar e lup deghizat in oaie. si foarte periculos. acum ciolacu asta cica face ordine la bugetari ca cica prea se joaca solitaire, prea e putred tot sistemul, dar parca vad ca e doar fasaiala si tot numai sistemul privat va plati toate gaurile din buget.
mai trist e ca si pnl ul s-a inhaitat cu psd ul si de-aia tace din gura. PSDNL adica
5. E buna trecerea in revista legat de mitingul din 1
(mesaj trimis de Un liberal în data de 11.08.2023, 13:22)
Acestea au fost deciziile PSD Dragnea , interventiile (competenta ca din p d v al practicii in instante) in codurile penale ale echipei Florin Iordache au distrus justitia ,au necesitat indrumari si dezlegari de la ICCJ ca sa poata merge instantele inainte si a permis tergiversarea proceselor pina cand ...deciziile CCR au permis inchiderea lor prin deciziile pe prescriptia speciala . Si totul a pornit de la faptul ca in codurile penale trecute prin parlament fara dezbatere de Ponta (tot PSD) erau formulari imprecise ,necoerente intre ele sau chiar nedefinite ,asa cum e cazul cu abuzul in serviciu . In acelasi timp, trebuie sa acceptam ca ,functie de multi factori (inclusiv globali ) politica implica astfel de razgandiri ,poate chiar rebranding ,implica compromisuri (cum ar fi stergerea din memorie a unor fapte ) ,implica negocieri pentru aceste compromisuri de nume ,de functii etc . Ca sa functioneze coalitia in acest context international extrem de grav ,oamenii politici prefera sa nu mai deschida subiecte controversate ,ca 10 August 2018 ,cand protestul pasnic al diasporei a fost totusi infiltrat de niste ultrasi ! Odata acestia manifestandu se violent ,jandarmeria a intervenit la ordin ,acestea sunt faptele . Au primit aceasta comanda ,si au intervenit ca la incidentele destabilizatoare grave ,la ordinul superiorilor .
6. fără titlu
(mesaj trimis de wes în data de 11.08.2023, 15:38)
A fost maidan, ce e asa greu de inteles? Maidan, revolutie colorata cum s-a facut in atatea tari cand s-a dorit daramarea guvernelor ce nu raspundeau la comenzi. Au scos idiotii utili in strada, au adus mercenari sa instige la violente, etc.
Acum nu mai merge nici cu maidanele, vor desfiinta procesul electoral cu OUG inducand stare de urgenta sau ceva.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 20:20)
Maidan?
Si cu minerii veniti in Piata universitatii ce a fost in iunie 1990?
Actiune ale unor elemente legionare?
Scuteste-ne!