Numărul mare de credite neperformante de la Banca Comercială Română (BCR) a atras atenţia acţionarului majoritar Erste Bank, care a solicitat noului management al băncii, condus de Tomas Spurny, să implementeze un proces de transformare a instituţiei de credit, care să aibă ca rezultat obţinerea de profit în 2013.
Oficialii grupului Erste Bank au punctat, ieri, în cadrul conferinţei de anunţare a rezultatelor semestriale susţinută la Viena, că procesul de transformare a BCR se va întinde pe o perioadă de doi ani, iar prioritatea este trecerea băncii pe profit, ceea ce implică vânzarea portofoliului de credite neperformante, a căror creştere bruscă nu a putut fi digerată de instituţia de credit.
Andreas Treichl, CEO Erste Group, a declarat, ieri, că urmează să fie reduse costurile şi că situaţia subsidiarei din România nu este deloc bună, la fel ca şi cea a subsidiarei din Ungaria, ambele înregistrând pierderi, însă se aşteaptă ca procesul de transformare să dea rezultate şi ca banca să treacă, anul viitor, pe profit.
Manfred Wimmer, CFO Erste Group, a declarat, ieri, că planul strategic de la BCR are ca prioritate reducerea neperformantelor, prin vânzarea portofoliilor de credite neperformante.
Domnia sa a explicat: "Subsidiara din România are un nou management, care încearcă să implementeze un plan strategic pentru următorii doi ani. Prioritatea este reducerea creditelor neperformante. Vom schimba modalităţile de colectare, vom vinde portofoliile de credite neperformante".
Pe lângă reducerea creditelor cu probleme, strategia cuprinde şi o analiză a eficienţei sucursalelor, fiind închise în ultimele luni peste 40 de unităţi. Totuşi acesta nu reprezintă un scop în sine, banca dorind să identifice zonele cu potenţial de creştere pe termen scurt şi mediu. De asemenea, noua strategia va avea în vedere şi trecerea de la creditarea în euro la cea în moneda naţională.
Gernot Mittendorfer, CRO (Chief Risk Officer) Erste Group, a explicat că avansul creditelor neperformante de la BCR este rezultatul mai multor factori.
Domnia sa a declarat: "Creşterea creditelor neperformante la BCR este rezultatul unei combinaţii de factori: situaţia economică, scăderea pieţei imobiliare, măsurile de austeritate, problemele apărute în portofoliul de credite moştenite. Acestea au dus la o creştere bruscă. BCR nu a avut capacitatea necesară ca să facă faţă creşterii bruşte a numărului de clienţi persoane fizice şi companii, care au început să aibă probleme cu plata creditelor în contextul crizei economice. Ne-a luat ceva până când am introdus standardele de management al riscului ale Erste la preluarea băncii".
Banca dispune, însă în prezent, de personalul şi procedurile necesare ca să susţină clienţii cu probleme, potrivit domniei sale.
Portofoliul s-a stabilizat, în prezent, iar creditele noi au o calitate mai bună, a a mai spus Gernot Mittendorfer.
Deşi regiunea ECE a fost puternic lovită de criză, iar sistemul bancar a avut de suferit, Andreas Treichl nu crede ar trebui vândute bănci din ţări precum România sau Polonia.
Domnia sa a precizat: "Dacă îţi permiţi să gândeşti pe termen lung, nu vinzi o bancă din ţări ca România sau Polonia. Ar fi cea mai puţin înţeleaptă decizie pe care s-o iei. Nu cred că cineva ar vinde o bancă din regiune dacă nu ar fi într-adevăr nevoit să facă acest lucru şi cred că situaţia se va menţine în viitor, doar dacă nu se agravează criza într-un mod dramatic".
În privinţa situaţiei politice din România, Andreas Treichl speră că cine va conduce ţara va reuşi să o aducă pe drumul cel bun.
Domnia sa a precizat: "România are avantaje şi trebuie să profite de ele.
Este uşor pentru România să depăşească criza mult mai bine decât alte ţări din Europa. România primeşte foarte multe fonduri din Europa, dar are nevoIe urgentă de infrastructură. De asemenea, absorbţia fondurilor europene este prea lentă şi trebuie accelerată. Situaţia fiscală şi indicatorii macroeconomici s-au îmbunătăţit".
• Profitul Erste Group - tras în jos de pierderile subsidiarelor din România şi Ungaria
Grupul Erste Bank nu a înregistrat, în prima jumătate a anului, un rezultat spectaculos, dar având în vedere mediul economic actual, este un rezultat bun, a declarat, ieri, Andreas Treichl, CEO al grupului, în cadrul conferinţei de anunţare a rezultatelor semestriale, susţinută la Viena.
Subsidiarele care au tras în jos profitul grupului au fost cele din România şi Ungaria, care au înregistrat cele mai slabe rezultate dintre ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE), unde grupul austriac este prezent.
Domnia sa a explicat că în toate ţările central şi est-europene, unde grupul este prezent, situaţia s-a deteriorat în termeni operaţionali.
Profitul net al Erste Group, după plata intereselor minoritare s-a redus, în primul semestru, cu 12,9%, la 453,6 milioane euro, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit rezultatelor anunţate de grup. Ajustat la efectele extraordinare majore, altele decât taxele bancare, profitul net s-a situat la 350 milioane euro.
Venitul net din dobânzi s-a diminuat cu 1,9% în primul semestru, la 2,65 miliarde euro, pe fondul reducerii activelor secundare şi a cererii reduse de credite.
Venitul net din taxe şi comisioane s-a redus cu 4,5%, la 865,5 milioane euro, în special ca urmare a evoluţiei mai slabe a operaţiunilor cu valori mobiliare. În aceeaşi perioadă, venitul net din tranzacţionare s-a diminuat de la 288,8 milioane euro în semestrul întâi 2011, la 121,5 milioane euro în semestrul întâi al acestui an, în contextul în care câştigurile din reevaluare aferente primei jumătăţi a anului nu s-au mai situat la nivelul anului trecut.
Venitul operaţional a scăzut cu 6,7%, la 3,63 miliarde de euro. Managementul eficient al costurilor a condus la scăderea cheltuielilor administrative generale cu 2,0%, la 1,88 miliarde euro.
Profitul operaţional s-a situat la 1,75 miliarde euro.
Raportul cost/venit s-a situat la 51,9%.
Costurile de risc au crescut cu 6,6%, la 981,8 milioane euro în prima jumătate a anului.
Rata creditelor neperformante (NPL) a urcat de la 8,5% la 31 decembrie 2011 la 9,2% la finele semestrului întâi din acest an, iar rata de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit de la 61%, la 61,2%.
Pe fondul creşterii depozitelor şi investiţiilor în active cu grad ridicat de lichiditate, totalul activelor s-a majorat cu 2,5%, la 215,2 miliarde euro.
Raportul credite/depozite s-a îmbunătăţit de la 113,3% la sfârşitul anului 2011, la 109,6% la 30 iunie anul acesta.
Capitalul Core Tier 1 s-a îmbunătăţit la 11,3 miliarde euro (sfârşitul anului 2011: 10,7 miliarde euro), ceea ce a condus la majorarea indicelui Core Tier 1, conform Basel, la 10,4% (sfârşitul anului 2011: 9,4%). Potrivit metodologiei EBA (Autoritatea Bancară Europeană), indicele Core Tier 1 s-a majorat la 9,9% (sfârşitul anului 2011: 8,9%). După includerea profitului reportat, indicele Core Tier 1 conform metodologiei EBA se situează la 10,4%. Îmbunătăţirea continuă a indicilor de adecvare a capitalului a fost susţinuta de diminuarea activelor ponderate la risc cu 4,4%, la 109 miliarde euro la 30 iunie anul acesta (31 decembrie 2011: 114 miliarde euro). Capitalul propriu s-a majorat la 12,6 miliarde euro (31 decembrie 2011: 12,0 miliarde euro).
Erste Group estimează că va îndeplini toate cerinţele privind capitalul (EBA, Basel 3) în mod confortabil, sustenabil şi la timp, având o situaţie a lichidităţii mai bună comparativ cu majoritatea competitorilor.
Priorităţile Erste Group pentru res-tul acestui an vor fi menţinerea nivelului ridicat al capitalului, precum şi al lichidităţii, şi managementul strict al costurilor.