"Erste": Veniturile disponibile ale românilor vor scădea cu circa 10% anul acesta şi cu 0,8% în 2011

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 iulie 2010

Veniturile disponibile ale populaţiei vor scădea în România, în termeni reali, cu circa 10% în acest an şi cu încă 0,8% în 2011, deşi în regiune vor creşte cu 1 - 2,5% datorită competitivităţii forţei de muncă, se arată într-un raport al "Erste Bank".

"Venitul disponibil, care reprezintă în medie circa 65% din PIB, a fost afectat recent de majorarea şomajului şi de reducerea altor venituri (chirii, profituri, venituri din dobânzi). În contextul în care efectul advers al deteriorării pieţei muncii a fost compensat parţial de creşterea uşoară a pensiilor şi altor beneficii sociale, venitul disponibil a scăzut mai puţin decât ar fi rezultat din reducerea angajărilor", se arată în raportul "Erste" citat.

Analiştii anticipează că, având în vedere majorarea productivităţii, perspectivei solide pentru creşterea salariilor în sectorul privat şi faptului că avansul şomajului se apropie de vârf, venitul disponibil va creşte în regiune cu 1 - 2,5% anul viitor.

"În România, unde Guvernul a aprobat măsuri de austeritate ambiţioase (inclusiv majorarea TVA cu 5 puncte procentuale), venitul disponibil va continua să scadă în termeni reali din cauza majorării inflaţiei", se menţionează în raportul "Erste".

Analiştii notează că evoluţia consumului este puternic influenţată de majorarea venitului disponibil, ceea ce înseamnă că va avansa anul viitor tot cu 1 - 2,5% în termeni reali la nivelul regiunii.

În România, "Erste" anticipează creşterea consumului gospodăriilor cu circa 1% în 2011, deşi estimează că veniturile disponibile vor scădea.

"După doi ani consecutivi de scăderi bruşte, consumul gospodăriilor ar putea creşte în România cu circa 1% în 2011, întrucât acordarea de noi credite consumatorilor se va accelera probabil. (...) În acelaşi timp, salariile nominale îşi vor relua probabil trendul cres-cător anul viitor", se arată în raport.

Potrivit datelor "Erste", venitul dis-ponibil a crescut în România cu circa 15% anul trecut, după ce a avansat în 2008 cu aproximativ 20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb