ESA avertizează asupra riscurilor în creştere pe fondul deteriorării perspectivelor economice

F.D.
Internaţional / 12 septembrie 2022

ESA avertizează asupra riscurilor în creştere pe fondul deteriorării perspectivelor economice

Cele trei autorităţi europene de supraveghere (ABE, EIOPA şi ESMA - ESA) au emis astăzi raportul comun de risc din toamna anului 2022. Raportul subliniază că deteriorarea perspectivelor economice, inflaţia ridicată şi creşterea preţurilor la energie au sporit vulnerabilităţile din sectoarele financiare, informează EIOPA.

AES-urile sfătuiesc autorităţile naţionale de supraveghere, instituţiile financiare şi participanţii la piaţă să se pregătească pentru provocările viitoare.

Redresarea economică post-pandemie din Europa s-a diminuat ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi perturbările comerţului au cauzat o deteriorare rapidă a perspectivelor economice. Se adaugă presiunilor inflaţioniste preexistente prin creşterea puternică a preţurilor la energie şi la mărfuri, dezechilibrele dintre cerere şi ofertă şi puterea de cumpărare a gospodăriilor. Riscul de inflaţie persistentă şi stagflaţie a crescut, arată sursa citată.

Aceşti factori, împreună cu perspectivele economice deteriorate, au avut un impact semnificativ asupra mediului de risc al sectorului financiar. Volatilitatea pieţei financiare a crescut în general, având în vedere incertitudinile mari. După o lungă perioadă de dobânzi scăzute, băncile centrale înăspresc politica monetară. Combinaţia dintre costurile de finanţare mai mari şi producţia economică mai scăzută poate pune presiune asupra refinanţării datoriilor guvernamentale, corporative şi gospodăriilor populaţiei, în acelaşi timp cu un impact negativ asupra calităţii creditului a portofoliilor de credite ale instituţiilor financiare. Reducerea randamentelor reale prin inflaţie mai mare ar putea conduce investitorii la o asumare mai mare de riscuri într-un moment în care creşterile ratelor determină o reechilibrare amplă a portofoliilor.

Instituţiile financiare se confruntă, de asemenea, cu provocări operaţionale sporite asociate cu riscuri cibernetice şi cu punerea în aplicare a sancţiunilor împotriva Rusiei. Până în prezent, sistemul financiar a fost rezistent, în ciuda incertitudinii politice şi economice tot mai mari.

Având în vedere riscurile şi vulnerabilităţile de mai sus, Comitetul mixt al AES sfătuieşte autorităţile naţionale competente, instituţiile financiare şi participanţii la piaţă să întreprindă următoarele acţiuni politice:

- Instituţiile financiare şi autorităţile de supraveghere ar trebui să fie pregătite în continuare pentru o deteriorare a calităţii activelor din sectorul financiar şi să monitorizeze evoluţiile, inclusiv în ceea ce priveşte activele care au beneficiat de măsuri temporare legate de pandemie şi cele care sunt deosebit de vulnerabile la deteriorarea mediului economic, precum şi la inflaţie, în ceea ce priveşte preţurile ridicate la energie şi la mărfuri.

- Impactul majorărilor ulterioare ale ratelor de politică monetară şi al potenţialelor creşteri bruşte ale primelor de risc asupra instituţiilor financiare şi a participanţilor pe piaţă în general ar trebui monitorizate îndeaproape.

-Instituţiile financiare şi autorităţile de supraveghere ar trebui să monitorizeze îndeaproape impactul riscurilor de inflaţie.

-Supraveghetorii ar trebui să continue să monitorizeze riscurile pentru investitorii de retail, în special în ceea ce priveşte produsele în care consumatorii ar putea să nu realizeze pe deplin amploarea riscurilor implicate, cum ar fi cripto-activele.

-Instituţiile financiare şi autorităţile de supraveghere ar trebui să continue să gestioneze cu atenţie riscurile de mediu şi riscurile cibernetice pentru a aborda ameninţările la adresa securităţii informaţiilor şi a continuităţii afacerii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb