ESMA investighează Standard&Poor's, Fitch şi Moody's

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 iulie 2012

Autoritatea europeană de supraveghere a pieţelor financiare (ESMA - European Securities and Markets Authority) investighează dacă metodele pe care cele trei mari agenţii de rating le utilizează pentru evaluarea băncilor sunt suficient de riguroase şi de transparente, a declarat preşedintele acesteia, Steven Maijoor, pentru Financial Times, potrivit Reuters. ESMA se aşteaptă să finalizeze analiza care vizează agenţiile Standard&Poor's, Fitch şi Moody's până la finalul anului.

Steven Maijoor a afirmat că retrogradările în masă, precum cea aplicată, recent, de către Moody's asupra a cincisprezece bănci internaţionale, au ridicat semne de întrebare cu privire la existenţa a suficiente resurse analitice la dispoziţia agenţiilor de rating. ESMA nu încear-că să influenţeze ratingurile pe care agenţiile în cauză le oferă, ci doar cere ca alegerile acestora să aibă sens din punct de vedere economic şi să fie logice, a precizat domnia sa.

Reprezentanţii Standard&Poor's au declarat pentru Financial Times că aşteaptă să explice paşii pe care i-a făcut pentru a "maximiza transparenţa, calitatea şi consistenţa" ratingurilor sale bancare. Fitch şi Moody's au refuzat să comenteze decizia ESMA.

Agenţiile de rating trebuie să se înregistreze la ESMA şi să nu facă obiectul unor acţiuni de suspendare sau excludere din partea acesteia pentru a putea opera în Europa, deşi autoritatea nu a adoptat nicio acţiune de penalizare, de la înfiinţarea sa, în urmă cu doi ani.

Moody's a retrogradat, la 21 iunie, cincisprezece dintre cele mai mari bănci ale lumii, inclusiv Gold-man Sachs, Morgan Stanley, UBS, Credit Suisse şi HSBC, din cauza riscurilor generate de volatilitatea pieţelor de capital. Agenţia de rating a anunţat decizia după închiderea şedinţei bursiere de la New York, iar rezultatele evaluării începute în februarie au fost mult mai puţin negative decât se aşteptau pieţele.

Moody's a înrăutăţit, vinerea trecută, perspectiva ratingului "Baa3" al ţării noastre, pentru datoriile pe termen lung în valută şi lei, de la stabilă la negativă, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investiţii şi financiare. Cu două zile înainte, Fitch confirmase ratingul "BBB-" acordat ţării noastre pentru datoriile pe termen lung în valută, cu perspectivă stabilă, apreciind că riscurile privind creşterea economică sunt în scădere, iar Guvernul va respecta ţinta de deficit bugetar pentru acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb