ESTE INEVITABILĂ EMISIUNEA OBLIGAŢIUNILOR COMUNE EUROPENE SUB "ACOPERIREA" EPIDEMIEI? Ultimul pas către eliminarea completă a democraţiei din Europa

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 aprilie 2020

Ultimul pas către eliminarea completă a democraţiei din Europa
Călin Rechea

"Euro-bondurile sunt o idee grozavă în teorie", a scris recent Lorenzo Bini Smaghi, preşedintele Societe Generale şi fost membru al conducerii executive a BCE, într-un editorial preluat pe site-ul Financial Times, dar "situaţia este mai complicată în practică".

Care ar fi teoria? Prin emisiunea unor obligaţiuni comune "ţările europene ar avea acces la fonduri pentru creşterea cheltuielilor şi reducerea taxelor, fără creşterea datoriei publice", după cum scrie Bini Smaghi.

Am citit de mai multe ori afirmaţia şi tot nu pot să înţeleg "raţionamentul" prezentat de preşedintele uneia dintre cele mai mari bănci din lume.

Cum adică nu va creşte datoria publică a ţărilor europene? Dar a cui va fi datoria şi cine va repartiza sumele atrase şi pe ce criterii? Cum pot rezolva euro-bondurile, instrumente ale datoriei, problemele create de supraîn­datorare, o supraîndatorare care este rezultat direct al politicilor iresponsabile din ultimele decenii, dar fără niciun fel de responsabilitate pentru politicienii care au făcut nenumărate promisiuni fără aco­perire?

Obstacolele ridicate de "practică" în faţa acestei teorii absurde ar fi "transferul suveranităţii către Europa implicat de adoptarea eurobondurilor", după cum arată Lorenzo Bini Smaghi, în condiţiile în care "atractivitatea titlurilor depinde de garanţii lor". În cazul statelor suverane, garanţia oferită investitorilor o reprezintă "activele statelor şi capacitatea lor de colectare a taxelor".

Fostul oficial al BCE mai abordează şi problema cumpărării acestor titluri de către Banca Centrală Europeană, astfel încât să fie eliminată necesitatea unui garant, însă recunoaşte că "soluţia" nu ar reprezenta un panaceu, mai ales că "statutul BCE nu permite achiziţia obligaţiunilor guvernamentale de pe piaţa primară".

Entuziasmul pentru emisiunea de eurobonduri este exprimat şi într-un editorial din Financial Times al lui Wolfgang Munchau, director al companiei de consultanţă Eurointelligence, în opinia căruia "corona-bondurile merită riscul".

"Acum este momentul pentru acţiune comună şi solidaritate", iar "considerentele de hazard moral nu trebuie să determine acţiunile noastre astăzi", a declarat Yannis Stournaras, membru al Consiliului guvernatorilor BCE în calitatea sa de guvernator al Băncii Greciei, pentru Bloomberg News.

Dar nu erau bancherii centrali cei mai înverşunaţi adversari ai "hazardului moral", amintit necontenit atunci când este vorba despre ştergerea unor datorii ale persoanelor fizice către băncile comerciale? Sau hazardul moral este "benefic" atunci când permite perpetuarea la putere şi conservarea privilegiilor pentru autorităţi iresponsabile?

Dezbaterea publică tot mai intensă din jurul "corona-bondurilor" a fost "amorsată" de o scrisoare trimisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, de liderii a nouă ţări din zona euro, printre care se află Portugalia, Irlanda, Grecia, Slovenia, Luxemburg şi Belgia.

Cititorii care sunt îngrijoraţi de "greutatea" insuficientă a acestor ţări în "ecuaţia" zonei euro trebuie să scape de orice temeri, deoarece lista este deschisă de Franţa, Italia şi Spania.

Da, de Franţa care "funcţionează" cu deficite bugetare permanente din 1975 şi are un Cod al Muncii de 3.000 de pagini, din care aproape 200 sunt "dedicate" frizerilor şi coafezelor. Da, de Italia, care a acumulat o datorie publică imensă în anii premergători aderării la zona euro, iar acum nu îşi poate reduce ponderea datoriei publice în PIB în ciuda permanentizării excedentelor bugetare primare. Da, de Spania, care nu îşi poate depăşi condiţia de economie dependentă de bule imobiliare şi "investirea" aiuristică a fondurilor europene.

Aceşti "grei" ai Europei consideră că "există argumente puternice pentru emisiunea comună de obligaţiuni".

După cum era de aşteptat, Germania şi Ţările de Jos se opun acestei "iniţiative", deşi declaraţiile oficiale încearcă să creeze impresia că este vorba despre altceva.

"Corona-bondurile sunt inevitabile şi toată lumea ştie acest lucru", scrie Melvyn Krauss, profesor de economie la New York University, într-un editorial recent de la Bloomberg, în opinia căruia opoziţia celor doi piloni importanţi ai zonei euro este doar de faţadă, un "box cu umbra" pentru a-i convinge pe cetăţeni că le sunt apărate interesele.

"Fondatorii uniunii monetare au înţeles că moneda euro va crea probleme şi va conduce la crize, care vor fi urmate de reforme", mai scrie profesorul Krauss, iar "adoptarea corona-bondurilor va fi parte a procesului inevitabil de realizare a uniunii monetare integrale".

Ce rol mai joacă "democraţia" în tot acest proces, care ignoră nepermis lecţiile istoriei? Se pare că niciunul, în condiţiile în care prea puţini sunt îngrijoraţi de acest lucru.

Unul dintre aceştia este Otmar Issing, primul economist-şef al Băncii Centrale Europene. Într-un interviu recent acordat televiziunii Bloomberg, Issing a subliniat că "introducerea corona-obligaţiunilor înseamnă o încălcare a principiilor democraţiei, deoarece reprezintă un caz clar de taxare fără reprezentare".

După cum a explicat fostul oficial BCE, "asumarea în comun a datoriilor implică un transfer al banilor contribuabililor, în condiţiile în care dobânzile ţărilor cu datorii mari vor scădea, iar dobânzile ţărilor cu o poziţie fiscală solidă vor creşte".

Otmar Issing a mai declarat că "epidemia este doar o altă ocazie pentru anumiţi politicieni de a încerca introducerea euro-obligaţiunilor", iar "dacă un astfel de instrument este introdus, îmi este teamă că nu va dispărea niciodată".

Mai rămâne de văzut dacă vreun politician "european" are suficient "curaj" să spună direct şi explicit că democraţia trebuie ignorată, temporar desigur, pentru soluţionarea "urgenţei".

Dar dacă democraţia poate fi privită ca un obstacol care poate fi "neglijat" în numele unei urgenţe, oare nu ar fi necesară, mai mult decât formal, introducerea unui cadru care să garanteze revenirea completă la normalitate după "urgenţă"?

Mai mult, nu ar trebui să existe, în primul rând, şi legi care să oblige la ieşirea completă din orice formă a vieţii politice a preşedintelui, guvernului şi membrilor parlamentului care au cerut ajutoare financiare de urgenţă, precum şi eliminarea tuturor pensiilor speciale sau altor privilegii pentru toţi cei care au ocupat astfel de poziţii şi mai sunt în viaţă?

Iar dacă asemenea legi ar putea fi considerate "antidemocratice" şi nu vor fi luate în considerare, cât va mai trece până la înfiinţarea unei "ferme a animalelor", pe cele mai înălţătoare principii ecologice, în Europa?

"Ţările europene ar avea acces la fonduri pentru creşterea cheltuielilor şi reducerea taxelor, fără creşterea datoriei publice". (Lorenzo Bini Smaghi, fost membru al conducerii executive a BCE)

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. Incă un articol excepțional scris de domnul Rechea. O ocazie uriașă pentru centralizare masivă și aruncarea natiunilor in dependență față de BCE. Cand obligațiunile se vor maturiza vom plăti ca sclavii aceste euro-tunuri financiare.

    1. Asa au facut si cu asa zisa banca centrala a americii. Stiti voi cine a infiintat-o si bat moneda, dau hartii si vor munca si produse in schimbul lor. Niste hartii fara acoperire, sa se stearga cu ele undeva. Se cred smecheri? Sa ne dea masini unelte de ultima tehnologie, aparatura de laborator, alimente si le dam asemenea sau le dam noi hartii.

      Și iei zece ani în România cea "liberă" dacă spui...

    În noua ordine, cred că noțiunea de deficit bugetar va fi desființată și se va trece la monetizarea permanenta (coordonată politic) din partea băncilor centrale. Banii vor fi tipăriți "la ordin politic" fara număr, fara număr și vor sluji în scop politic. Acești bani (electronici) nu vor provoca inflație pentru că și inflația va fi desființată ca și concept economic (nu se va mai calcula) dar vor exista alte mecanisme de control a prețurilor în economie prin marile corporații care nu vor mai trage pentru profit ci vor avea un rol "social" că pe timpul lu Ceașcă.

    Apoi, se vor introduce impozite forfetare și progresive care vor asigura drenarea banilor din buzunare, nu spre buget ca până acum ci direct spre visteria centrala. Fiecare va avea alocată pe cip biometric o sumă de "datorie publica" de asanat, de lichidat într-un an/luna 

    Proprietatea privată a oamenilor simpli va fi desființată, totul va aparține statului (un gen de proprietate comună). 

    Deci - monetizare permanentă și fiecare sclav va avea alocată o anumita datorie pe cip din partea statului. Neplata datoriei individuale va conduce la restrângerea de drepturi și libertăți. Acestea nu vor mai fi by-default ca până acum. 

    Este cu Adevarat un editorial bine inchegat cu vesnicul subject al domnului Rechea.

    Domnu asta, cavalerul declarat si neobosit al apocalipsei, se roaga de vreo 15 ani ca lumea sa cada intr-o criza financiara ireversibila. Ceea ce nu s a intamplat si, nici nu se pare ca se va intampla! Dar sigur, momentul e oportun, nu putea fi ratat, cu inca o serie de articole dramatice, cu previziuni sumbre, care desigur vor ramane doar scenarii fantasmagorice... Ce sa zic, sunt oameni care agreaza acest stil dramatic de a vedea lumea..nu ca n ar fi usor de combatut, dar nu vreau sa va ranesc fanii...

    1. Prea mult in casa

      Esti idiot !

      +1! Ai dreptate.

      Ai perfecta dreptate in ceea cel priveste pe Rechea! Eu totusi,vreau sa completez spunand ca sunt de acord cu euro obligatiunile,care pot fi un pas decisiv spre federalizarea Europei,lucru pe care eu i-mi doresc sa se intample! Tarile din sud sunt de acord sa-si cedeze suveranitatea catre institutiile europene?

      Argument de ... idiot.Din tot ce-a scris acest Reche nimic nu s-a adeverit . Nu mai departe de cite ori a cantat prohodul economiei Germaniei- si aceasta tara a ramas la fel de puternica .Estecazul tipic de biblioteca ambulanta care-si coreleaza informatiile dupa propriul interes -nu stiu de ce nu i se pare oarecum suspect ca are mereu ceva de spus , ca nu are si prudenta ,tacerii , uneori.

      Federalizarea Europei e o idee de-a lui Lenin. "In No. 40 of Sotsial-Demokrat we reported that a conference of our-Party’s groups abroad had decided to defer the question of the “United States of Europe” slogan pending a discussion, in the press, on the economic aspect of the matter.[1]

      At our conference the debate on this question assumed a purely political ch aracter. Perhaps this was partly caused by the Central Committee’s Manifesto having formulated this slogan as a forthright political one (“the immediate political slogan...”, as it says there); not only did it advance the slogan of a republican United States of Europe, but expressly emphasised that this slogan is meaningless and false “without the revolutionary overthrow of the German, Austrian and Russian monarchies”. Source: Lenin Collected Works, Progress Publishers, [197[4]], Moscow, Volume 21, pages 339-343.  

      Nu,nu sunt comunist! Votez cu centru-dreapta! Tu esti bolsevic,pt stii ce a spus mizerabilul de stalin! Eu vreau sa traiesc intr-o Europa unita si puternica in fata careia,rahatul de stat care se numeste "federatia" rusa,sa nu mai poata sa ridice degetul! SUA este o federatie si nu este comunista!

      Cretinismul asta nu l-am mai intalnit: "Esti bolsevic, ca stii ce-au zis bolsevicii".

      Tu nu esti nimic, pentru ca nu stii ce-a zis nimeni. 

      uRecheati-l, poate isi revine.

      Care suveranitate?

      Toata suveranitatea pe care o au statele membre,daca este posibil! Cel putin asa cum este in SUA! Sa fim guvernati de la Bruxelles!

      SUA e SUA,Europa e Europa.Nu poti compara merele cu perele chiar daca amandoua sunt fructe!

      daca te uiti mai bine pe gaura usii de la UE ai sa vezi si litera M scrisa undeva....de dictatura democratiei europene ai auzit ?

      daca nu pune de citeste ! 

    Noul tip de econmie va fi de tip centralizat.. adica se va dicta de sus cati bani se tiparesc si spre ce domenii merg... nu va mai dicta piata. Democratia nu va mai exista, ea va fi inlocuita cu controlul biometric al omenirii. Cetateanul nu va mai avea drepturi decat daca si-a platit cota-parte catre stapanire inaintea tuturor celorlalte cheltuieli. Viata fiecaruia va incepe cu o datorie (debt) inscriptionata pe cipul biometric si va trebui sa traga toata viata sa o plateasca. Ca sa intelegeti sistemul, cautati pe Google ce erau inainte, in istorie, asa numitele "zile de claca"..

    Bancile centrale vor inunda piata cu bani fara numar pentru ca stiu ca ei vor fi inscrisi la un moment dat pe un cip prin tehnologia bitcoin.. astfel incat fiecare va avea asociata o valoare de datorie.  

    Retineti - toti contribuabilii vor avea o datorie pe cip...  

    se numeste federalizare cu forta.

    da, nu e democratie.  

    e dictatura de catifea din simplul motiv ca aceste eurobonduri ('coronabonduri') sunt datorii per capita finalmente. Si de aici deriva ideea de taxare (a fraierului) fara reprezentare (politica) a fraierului la nivelele de varf europene.  

    pai... sa imi dau seama...  

    eu as exemplifica printr-un exemplu perfect...dar nitel vulgar si ma cenzureaza amicii de la Bursa. 

    Hai sa il prezint mai soft nitel decat limbajul meu uzual: o tanara adolescenta (orice tara din EUropa) doreste sa isi inceapa activitatea sexuala (sa intre in UE). Si vine UE la ea si ii propune o penetrare, dar tanara adolescenta e timida si tare sperioasa asa ca toti cad de acord sa implementeze partial si ''on the long run'' tot ce presupune aderarea la UE (pe scurt, conform metaforei mele - sa intre in ea numai asa... nitel... fara sa ii fisureze himenul... ).  

    Doar ca tanara tara din UE incepe sa agreeze ce simte si da semne ca se simte de-a dreptul bine, UE la fel ... pana cand situatia de fapt ii da UE-ului o idee cum ar fi sa intre printr-o miscare scurta si brusca pana la capat ... ca ... boala lunga moarte sigura.  

    In acest punct suntem acum. 

    Vreti UE sau nu? Hotarati-va!  

    Mai pastram intermediariatul (de care au profitat economic masiv Germania si Olanda) sau unificam si datoria (eurobonduri) nu doar moneda (euro) ?  

    Si cu reprezentarea se poate rezolva - trebuie modificata structura aparatului central coordonator al UE - dar se va rezolva si asta.  

    Excedentarele Germania si Olanda trebuie sa zica STOP ! jocului lor murdar prin care si-au creat economii puternic excedentare (nu deficitare) exportand la fraierii sud-europeni si sa puna totul la comun - si banii si excedentul si datorile.  

    Despre asta e vorba , DESPRE BANI ! NU DESPRE DEMOCRATIE !  

    Bani! Banii invart lumea si in acest caz!

    BANII ! 

    1. am uitat sa precizez .... daca le iese miscarea , asta poate genera o super piata bull pentru euro (si o depreciere istorica a usd) ... e o posibilitate acum, nu o certitudine.

      Urmaresc cu atentie situatiile - Istoria curenta, prezenta, a devenit brusc interesanta foc!  

      Berbecule,in situatia actuala sunt exact tarile din sud,falimentate de proprii lor politicieni,care incearca sa "penetreze" democratia la nivel european!

      Berbecule,ca sa se inparta totul in mod egal in UE,atunci trebuie sa cedeze toate tarile suveranitatea catre institutiile federale europene! Politicieni corupti de la nivel national nu vor sa lase ciolanul din mana!

      Nu sunt corupți, se înțelege de la sine...acolo s-au adunat toți sfinții, prin nu se știe ce minune. Dacă e greu să-i tragi la răspundere pe politicienii care sunt aproape de tine, cât de greu o să fie să-i tragi la răspundere pe ăia? Ca să nu mai vorbim că legea forței n-o să dispară niciodată. Unele animale sunt mai egale decât altele în orice instituție multinațională. La ONU există țări cu putere de decizie mai mare decât altele. România de exemplu nu se numără printre ele.

      nimeni nu intelege nimic

      Romania e marginea Lumii 

      cine ajunge aici si se instapaneste aici e in ultima etapa a existentei sale 

      adica exact inainte sa dispara! Priviti foarte atent in istorie!

      oare intelegeti voi ce zic eu aici ?  

    Deci Europa nu a avut un FMI al ei ca sa poata imprumuta bani iar acum isi face unul si va impune conditionalitati proprii statelor membre, adica politica de taxe si cea de austeritate.

    Cred ca impozitul progresiv se va implementa in Romania cu viteza luminii.. plus alte masuri "dure dar necesare" asa cum le stim de pe timpul lu Boc, de data aceasta dictate de UE.  

    Raspuns pt trolul de la 6.4! Politicienii de la nivel european sunt votati direct de catre noi,toti cetatenii Europei! Daca nu esti multumit de cel pe care l-ai votat,atunci la urmatoarele alegeri sa votezi pe altcineva! De cei corupti are grija Laura Codruta Kovesi! Ce nu ai inteles?

    Domnule Rechea,

    Politica de monetizare directa prin bancile centrale este cam acelasi lucru cu Quantitative easing (QE) dar pe alta cale, o alta inginerie financiara facuta sa achite cu banii bancilor centrale (in speta BCE) datoriile pe care le au statele la bancile private si pe care e clar ca nu le mai pot plati in veci.  

    Circuitul financiar este urmatorul BCE baga bani intr-un buget dintr-o tara membra, fara intermediari - nu stiu daca va fi la mijoc o emisiune de bonduri sau o creditare directa in cont, ideea este ca statele membre se vor trezi cu o pleasca de bani in cont de la BCE dar si cu dispozitii clare ce sa faca cu ei. O parte din acesti bani vor merge in investitii, altii vor echilibra deficitul bugetar, dar o importanta parte va merge in rambursarea imprumuturilor deja existente catre bancile comerciale (datoriile tarilor).  

    Pasul doi va fi politica de austeritate pe care o cunoastem.. vor trebuie taiate pensiile si salariile si marite taxele, impozitele vor deveni mai mult ca sigur progresive. In acest fel bancile centrale vor face politica fiscala a unei tari, nu va mai fi vorba de nicio independenta.  

    Se ia aceasta masura intrucat s-a stabilit ca statele, in loc sa mareasca taxele cetatenilor, prefera sa se imprumute in piete pentru a finanta deficitele publice.  

    Daca in primul caz (cel din prezent) statele aveau control asupra politicii fiscale si monetare interne, in scenariul 2 bancile centrale vor realiza acest lucru, dezi zero suverantate.  

    "Un calator ajunge intr-un orasel din Statele Unite si vrea sa se cazeze la un motel. Intra in holul motelului , vorbeste cu patronul si pune o bancnota de 100 de dolari pe tejghea. Este preluat de un angajat, sa viziteze camerele motelului.

    In timpul acesta, patronul ia cei 100 de dolari si se duce la macelar, sa plateasca datoria de 100 de dolari pe care o avea la acesta. Macelarul ia cei 100 de dolari si se duce la benzinar, sa-si plateasca datoria, iar benzinarul se duce la o prostituata sa-si plateasca datoria, cu aceeasi bancnota de 100 de dolari. Prostituata ia cei 100 de dolari si se duce la motel, unde ii pune pe tejghea, pentru ca adusese clienti la acel motel si suta de dolari reprezenta datoria ei catre patronul motelului. 

    Intre timp coboara calatorul, ia bancnota de 100 de dolari de pe tejghea, spune ca nu-i place nicio camera si pleaca." 

    Te minunezi cind vezi ce probleme aveau si ce griji isi faceau cetatenii respectivi. Si pentru ce? Pentru nimic.  

    Deci, ce-s banii? 

    Odata au fost ceva pietricele, scoici, animale, apoi bucatele de cupru, argint, aur, hirtie, acum cifre pe carduri, adica nimic, conform povestiorei de mai sus. Doar un nimic... util. 

    Cetatenii tarilor occidentale se descurca excelent, cu toate ca sunt inecati in mormane uriase de datorii. 

    Asta-i problema Germaniei si Olandei, daca se fac euro-bonduri vor plati niste dobinzi ceva mai mari, iar alte tari mai mici? Ce problema-i asta, pe linga COVID-19, de exemplu? Un nimic. Tari care au cistiguri uriase urmare a integrarii sa puna asa problema! Sigur la la mijloc este o neintelegere.  

    Cine va mai plati vreodata toate datoriile astea, cind omenirii ii merge asa bine cu ele? Ar fi bine sa ceara creditorii datoriile? Nu cred. Ce-ar face cu banii? 

    Asa ca, hai sa dam mina cu mina!

    Cu cit mai repede cu atit mai bine! 

    1. Din nefericire,in lumea in care traim,fara bani nu poti trai! Ai dreptate,trebuie sa dam dovada de unitate si solidaritate,cel putin la nivel European! Pe marginea bancului tau,sunt sigur ca Rechea va publica din nou un articol bombastic in care va spune ca datoria mondiala s-a multiplicat de vreo 6ori,la nu stiu cate sute de trilioane!

      Editorialele domnului Rechea sunt minunate. Le citesc cu atentie, interes si placere. Ele incearca sa ne dezvaluie o lume misterioasa, fascinanta, incitanta, greu de patruns, greu de inteles.

      Editorialele domnunului Codita sunt adevarate bijuterii, minutios migalite din fel de fel de materiale pretioase: filozofie, politica, sociologie, economie, institutii, conducere, organizare, critica, idei… totul unit de un sclipitor liant literar, care in cea mai mare parte atinge perfectiunea. 

      Etc, etc, etc…

      In editorialele sale "minunate" Rechea i-a acuzat pe guvernatorii bancilor centrale ca sunt de vina pt existenta populistilor precum Dragnea,Farage,Trump sau Salvini! De asemenea critica proiectul european fara sa ne spuna ce alternative mai bune avem! Esti de acord cu aceste aberatii?

      sa gasesti mereu drumul drept, sa nu te mai incurci din cind in cind in “meandrele concretului”, in special pentru ca “meandrele concretului” in realitatea zilnica sunt foarte incurcate. :))

      In editorialele sale, de obicei, domnul Rechea prezinta opiniile interesante a unor mari specialisti in finante sau economie asupra realitatilor financiare si economice ale lumii. 

      Uneori mai prezinta opinii personale si asupra realitailor din tara noastra: Dragnea ia masuri populiste, care dau peste cap echilibrele macroeconomice ale tarii, Isarescu da drumul la bani fapt care da peste cap echilibrul monetar. 

      N-am inteles nici pina azi, de fapt, in opinia domnului Rechea, cine-i vinovat, cine-i innitiatorul dezastrului, cine da tonul? Pentru ca sigur exista un vinovat. 

      Personal cred ca zapacitul “Dragnea” este autorul dezastrului, prin “Dragnea” intelegind sistemul politic, care ia hotariri, decide si pune in practica deciziile luate. 

      Dar nu pot sa ma gindesc la anumite lucruri, cum ar fi: 

      1.Dupa ’89, romanii, indreptatit, vor sa se bucure de minunile stralucitoare ale lumii, straluciri in mare masura interzise lor in perioada socialist-comunista. Si pentru a satisface aceasta dorinta, BNR a tiparit bani, multi, multi lei! 

      2.Din cine stie ce consideratii, BNR a considerat ca nu-i potrivit sa dea populatiei credite la nivelul cererii. Asa ca a invitat in tara bancile straine, care au dat credite “pe buletin”, dar cu dobinzi monstruoase.  

      3.Marea mea nemultumire si marea mea intrebare este de ce BNR, prin bancile romanesti, n-a satisfacut cererea de lei. S-ar putea da explicatia ca se punea in functiune tiparnita, ca… se inunda, ca… inflatia, ca… mai stiu eu ce. Dar de fapt tot acolo s-a ajuns. Au venit bancile straine, cu valuta, au schimbat valuta in lei - au facut-o sau au imprumutat lei, direct, de la tiparnuta BNR? -, au dat lei “pe buletin” si au provocat o inflatie de nu s-a mai pomenit in ultimii zeci de ani. Ba colac peste pupaza, bancile straine au dat credite cu dobinzi absolut monstruoase! Daca in tarile lor de origine imprumutau cu dobinzi rezonabile, de 4-10%, aici, in mindra noastra tara, au perceput dobinzi si de 15-30%! Vorbesc din amintiri, sper ca nu gresesc prea mult. 

      Romanii au ajuns datori cu cca 60 mld de euro. Daca tot au ajuns datori, de ce a trebuit sa ajunga datori in euro, platind dobinzi monstruoase? Puteau sa ajunga datori in lei, platind dobinzi rezonabile.  

      Dar de ce sa ne facem probleme cind suntem membri UE si banii – lei sau euro – sunt… nimic? :))  

      Povestile nascute de/din sistemul financiar sunt intr-adevar fascinante.  

      Imi doresc ca domnul Rechea sa devina autorul unor povesti nemuritoare, in domeniu, ca material are. Sa-i dea Bunnul Dumnezeu si talent! 

      Nu cred, n-am probe, ca domnul Rechea este anti UE. Gresesc?

    Banii fără acoperire produc marasm economic.Economia planetei trebuie să se resteze la un punct,să zic eu zero.Comerțul și materiile prime sunt baza si serviciile trebuie să dispară,ele au produs tot raul planetei.comoditate ,impertinenta o sa aducă economia mondială în război. Ca sa zic eu serviciile produc corupție și inflatie.Oameni buni trebuie să ne întoarcem la producție muncă sii sa uitam pentru moment sectorul serviciilor,ele produc si răul planetei.

    Scoateti-i din priză pe aia de la Digi24 care, după ce au făcut apologia statului militar și a sclaviei, acum ne repeta obsesiv că "FED-ul a avut rolul de banca a lumii întregi în această criza".

    Mâine o să aducă probabil ode guvernului mondial. 

    Unde s-a ajuns cu ipocrizia și slugărnicia fata de imperialiști, bai nene... 

    Români, treziti-va!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb