ESTIMĂRI ALE SPECIALIŞTILOR: 2004 - încă un an prost pentru dolar

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 ianuarie 2004

Anul Nou nu a adus nimic bun, în primele sale zile, monedei americane. Dacă, în raport cu yenul, moneda SUA a ajuns la minimul ultimilor trei ani, faţă de euro - ea continuă să se învîrtă în jurului minimului tuturor timpurilor, atins în ultima zi a lui 2003. La data de 2 ianuarie, dolarul era cotat la 1,2589 unităţi/euro pe piaţa din New York, destul de aproa-pe de cotaţia de 1,2650 unităţi/ euro înregistrată în 31 decembrie 2003. Pe 1 ianuarie, dolarul era cotat la 1,2534 unităţi/ euro. În raport cu moneda niponă, dolarul era tranzacţionat la 106,88 yeni, vineri, faţă de 107,44 yeni - cu o zi înainte. În cursul şedinţei de vineri, dolarul a atins chiar 106,70 yeni, aceasta fiind cea mai redusă cotaţie atinsă după septembrie 2000, în raport cu moneda japoneză.

În 2003, cea mai urmărită evoluţie de pe pieţele financiare a fost cea a dolarului. Chiar dacă scăderea sa îi ajută pe exportatorii americani să-şi rotunjească rezultatele financiare, un dolar slab arată că Statele Unite au probleme. După ani buni marcaţi de un dolar puternic, în 2003, trendul s-a schimbat semnificativ pentru bancnota verde. Aceasta a pierdut 20 de procente faţă de moneda împărţită de 12 state din Uniunea Europeană.

Deşi europenii preferă bunurile americane, care sînt, acum, mai ieftine pentru ei, iar afacerile în SUA vor deveni mai atractive pentru întreprinzătorii internaţionali, companiile americane şi consumatorii din SUA văd cum moneda lor nu mai are aceeaşi valoare în afara graniţelor.

Experţii sînt de părere că moneda SUA va continua să scadă în acest an atît în raport cu euro, cît şi cu monedele asiatice. Încă din prima zi a anului, s-a făcut simţită reticenţa faţă de moneda americană, investitorii fiind tentaţi să vîndă dolari. Unii specialişti spun că dolarul slab dă lumii un licăr de speranţă, iar că, pe viitor, cel care tipăreşte banii verzi nu va mai deţine supremaţia militară. În plus, dolarul va fi lovit de înlocuirea sa cu euro în tranzacţiile comerciale mondiale, îndeosebi în cele cu petrol.

Analiştii notează, însă, că atenţia opiniei publice va fi distrasă de la dezastrul economic, prin discursuri patriotice şi acuzaţii privind deţinerea de arme de distrugere în masă, mai ales că 2004 este un an electoral pentru SUA.

În ceea ce priveşte pieţele mondiale de acţiuni, acestea au început anul 2004 într-un ton mai optimist. Titlurile au crescut în Asia şi Europa, în vreme ce doi dintre cei trei indici majori ai pieţelor SUA au încheiat în scădere săptămîna trecută. Totuşi, în opinia analiştilor, calmul pieţelor acţiunilor din întreaga lume ar trebui să dea de gîndit, astfel că este posibil ca volatilitatea să-şi facă din nou loc.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb