Băncile europene ar putea fi nevoite să vândă active de cel mult 4.500 de miliarde de dolari până în 2013, dacă liderii europeni nu-şi îndeplinesc angajamentele privind lupta împotriva crizei financiare, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI). Suma este cu 18% mai mare decât cea anticipată de FMI în luna aprilie, adică 3.800 de miliarde de dolari.
Fondul arată, în raportul privind stabilitatea financiară globală, că un eventual eşec în implementarea măsurilor de consolidare fiscală în Europa sau de înfiinţare a sistemului unic de supraveghere în domeniu, în perioada stabilită, ar putea forţa 58 de bănci din UE - de la "UniCredit" SpA la "Deutsche Bank" AG - să-şi reducă activele.
Conform FMI, o astfel de situaţie ar afecta creditarea şi ar avea un impact de 4 puncte procentuale asupra evoluţiei PIB-ului în Grecia, Cipru, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania, în anul următor.
Conform unui scenariu de bază, al adoptării de către liderii europeni a deciziilor anticriză necesare, FMI anticipează o reducere a activelor băncilor cu 2.800 de miliarde dolari, faţă de 2.600 de miliarde dolari, cât preconiza în aprilie.
"Intensificarea crizei s-a manifestat prin transferuri de capital de la periferia zonei euro către centru, într-un ritm asociat în mod normal cu situaţii de criză monetară sau blocaje bruşte. Restabilirea încrederii în rândul investitorilor privaţi este esenţială pentru stabilizarea zonei euro", notează raportul FMI.
Documentul arată că, din luna aprilie, întârzierile autorităţilor europene în luarea de decizii pentru rezolvarea crizei au agravat presiunile pe finanţare.
FMI a avertizat că, dacă zona euro nu-şi va rezolva criza de capital, bilanţurile contabile ale băncilor europene vor scădea sever, afectând în continuare creşterea economică şi ducând şomajul peste nivelul record atins deja în regiune.