Consumul privat în Germania ar urma să rămână solid în următoarele luni, în pofida încetinirii economiei, a previzionat ieri Asociaţia Comercială Germană (HDE), transmite DPA, conform Agerpres.
"În timp ce încrederea consumatorilor este departe de nivelul ridicat înregistrat în ultimii ani, nu estimăm un colaps al consumului privat în următoarele luni. Situaţia robustă de pe piaţa forţei de muncă şi majorările de pensii şi salarii din ultimii ani sunt un motiv de optimism. Nivelul persistent scăzut al inflaţiei este un alt factor care susţine venitul disponibil al gospodăriilor", apreciază HDE.
În concluzie, "consumul privat va contrabalansa încetinirea economiei din acest moment", prognozează Asociaţia Comercială Germană.
Săptămâna trecută, principalele institute economice din Germania şi-au revizuit estimările de creştere pentru anul acesta şi anul viitor, dând vina pe cererea globală modestă pentru produse manufacturate şi incertitudinile provocate de disputele comerciale.
Germania a fost mult timp motorul economic al zonei euro, însă, la finele anului trecut, a evitat la limită intrarea în recesiune şi, pe ansamblul anului 2018, a înregistrat cel mai slab ritm de creştere din ultimii cinci ani.
Analiştii apreciază că avântul PIB-ului Germaniei încetineşte, deoarece exportatorii sunt afectaţi de cererea globală mai slabă, disputele comerciale dintre SUA şi China şi Brexit. Aceste riscuri externe sunt parţial compensate de majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă şi de ratele scăzute ale dobânzilor.
De menţionat că, potrivit unor date statistice publicate ieri, comenzile noi din industria Germaniei au înregistrat o scădere peste aşteptări în luna august, din cauza cererii interne slabe.
Comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au scăzut cu 0,6% în august comparativ cu luna iulie, iar cererile pentru bunuri de capital - cu 1,6%, a anunţat Ministerul Economiei. Scăderea este mai amplă decât estimau analiştii intervievaţi de Reuters, care mizau pe un declin de 0,3%.
Datele oficiale arată că în luna iulie comenzile din interiorul Germaniei au scăzut cu 2,6%, în timp ce comenzile din străinătate au crescut cu 0,9% în luna august comparativ cu luna iulie.
În ritm anual, comenzile industriale au scăzut cu 6,7% în luna iulie, peste estimările analiştilor.
"Economia Germaniei este în recesiune. Datele publicate astăzi sunt clare. Guvernul german va fi presat să renunţe la politica privind un buget echilibrat", susţine Thomas Gitzel, economist la VP Bank Group.
Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz declara săptămâna trecută că Germania va putea face faţă unei crize economice, dar a adăugat că nu se aşteaptă la o recesiune la fel de gravă precum cea din 2008/2009.
Deocamdată Guvernul de la Berlin îşi continuă politica privind un buget echilibrat, în pofida presiunilor venite de la economişti şi alte guverne care cer Germaniei să cheltuie mai mult pentru a stimula cererea.