ESTIMĂRI IATA MODIFICATE ÎN SCĂDERE: Industria transportului aerian îşi reduce la jumătate profiturile, în 2011

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 martie 2011

Industria mondială a transportului aerian a avut pierderi în şapte din ultimii zece ani.

Industria mondială a transportului aerian a avut pierderi în şapte din ultimii zece ani.

Companiile aeriene din lume vor câştiga, anul acesta, cu aproape 50% mai puţin decât anul trecut, din cauza creşterii preţului petrolului, anticipează Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), care şi-a modificat, ieri, în sens negativ, estimările referitoare la beneficiile industriei de profil.

Conform previziunilor modificate, companiile aeriene vor realiza un profit de 8,6 miliarde dolari în 2011, faţă de 9,1 miliarde dolari, cât preconiza IATA în luna decembrie 2010. Noua cifră este cu 46% mai mică decât profitul realizat de industria transportului aerian în 2010: 16 miliarde dolari.

"Cea mai importantă modificare în prognozele noastre priveşte preţul petrolului", a declarat directorul executiv al IATA, Giovanni Bisignani.

IATA anticipează că preţul mediu al barilului de petrol Brent se va situa la 96 de dolari anul acesta, comparativ cu 84 de dolari în estimarea precedentă.

"Profiturile se vor înjumătăţi comparativ cu anul trecut, iar marja operaţională va fi una modestă, de 1,4%", a avertizat Giovanni Bisig-nani, adăugând că, în acest an, cheltuielile companiilor aeriene cu achiziţia de combustibili se vor ridica la 166 miliarde dolari, iar vânzările vor fi de 594 miliarde dolari.

Pentru companiile aeriene din Asia - Pacific, IATA aşteaptă profituri de 3,7 miliarde dolari anul aces-ta, respectiv cea mai mare marjă de profit: 4,6%. Previziunea curentă a fost modificată faţă de cea lansată în luna decembrie: 4,6 miliarde dolari. În 2010, operatorii de transport aerian din regiune au avut profituri de 7,6 miliarde dolari.

IATA preconizează pentru America de Nord profituri de 3,2 miliarde dolari (estimare neschimbată), iar pentru companiile aeriene din Europa - de 500 milioane de dolari, faţă de 100 de milioane de dolari, cât a fost cifra anticipată anterior.

IATA a modificat în sens pozitiv estimarea privind creşterea traficului de pasageri în 2011: 5,6%, de la 5,2%, iar pentru traficul de marfă - la 6,1%, de la 5,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb