Sectorul bancar din China s-ar putea confrunta, anul acesta, cu o creştere a creditelor neperformante (NPL) de până la 7.700 miliarde de yuani (1.100 miliarde de dolari) dacă epidemia cu noul coronavirus nu atinge punctul culminant până în aprilie, a estimat, ieri, agenţia de evaluare financiară S&P Global, transmite Reuters, conform Agerpres.
"În condiţiile în care epidemia a dus la întreruperea producţiei în China, unele companii şi persoane fizice ar putea avea dificultăţi cu achitarea datoriilor", se arată în raport.
Ca parte a eforturilor de reducere a impactului, autorităţile de reglementare financiară au cerut băncilor să reducă ratele dobânzilor şi să extindă creditele firmelor afectate de epidemie. De asemenea, autorităţile locale întocmesc o listă de firme care vor beneficia de ajutorul Băncii Centrale a Chinei (PBOC).
Luna aceasta, Banca Centrală a Chinei a anunţat deblocarea a 300 miliarde de yuani (43 miliarde de dolari) pentru a ajuta companiile afectate. Acest impuls financiar este destinat să ajute companiile atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, a explicat viceguvernatorului PBOC, Liu Guoqiang, care a subliniat că "instituţiile financiare trebuie să examineze şi să acorde rapid împrumuturile", astfel încât fondurile să poată fi puse la dispoziţie în două zile.
Viceguvernatorul PBOC a adăugat că Banca Centrală va urmări modul în care vor fi utilizate fondurile şi a avertizat că oricine va încălca regulile va fi sancţionat.
Analiştii se aşteaptă ca epidemia de coronavirus să şteargă aproximativ două puncte procentuale din creşterea economică a Chinei în primul trimestru, iar autorităţile au anunţat o serie de măsuri de sprijin.
Banca Centrală a Chinei le-a cerut instituţiilor financiare să evite întreruperea automată a creditelor acordate industriilor, precum şi IMM-urilor.
În acelaşi timp, Banca Centrală a anunţat că va injecta 1.200 miliarde yuani (173 miliarde dolari) pe pieţele financiare pentru a-şi consolida sprijinul oferit luptei împotriva coronavirusului.