ESTIMĂRILE ANALIŞTILOR PENTRU ANUL CURENT Argintul, într-un avans mai puternic decât aurul

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 6 august 2020

Evoluţia preţului argintului la Comex New York (dolari/uncie).

Evoluţia preţului argintului la Comex New York (dolari/uncie).

Preţul aurului a trecut de 2.000 de dolari uncia săptămâna aceasta, atingând recordul maxim istoric

De la începutul anului, cotaţia aurului a crescut cu peste 30%, cea a argintului cu 50%

Argintul va fi impulsionat de consumul industrial generat de redresarea viitoare a economiei

Dinamica preţului argintului este şi va fi mai spectaculoasă decât cea a aurului, anul acesta, chiar dacă ambele metale preţioase au înregistrat creşteri importante în contextul scăderii economiei globale şi al deprecierii dolarului american, conform analiştilor.

Preţul aurului a atins un nivel maxim record zilele trecute, depăşind pentru prima oară 2.000 de dolari uncia, în condiţiile în care investitorii se orientează către plasamentele în active considerate sigure din cauza pandemiei de Covid-19, care nu dă semne că ar trece. Recordul anterior a fost stabilit în septembrie 2011: 1.920,30 dolari uncia de aur.

De menţionat că explozia produsă marţi seara în Beirut, care a ucis zeci de persoane şi a rănit alte câteva mii, a adus un nou impuls pieţei aurului, iar cotaţia metalului galben a urcat overnight la 2.021 dolari pe uncie. Ieri dimineaţă, uncia de aur cu livrare în decembrie era cotată la 2.056 dolari la Comex New York, la ora locală 07.27, în urcare cu 1,7% faţă de sesiunea anterioară. Pe piaţa spot, cotaţia aurului era de 2.040,26 dolari uncia, în creştere cu 1,04%.

Analiştii Mizuho Bank spun, potrivit CNBC, că tensiunile geopolitice izbucnite marţi seara au făcut ca preţul aurului să treacă de 2.000 de dolari/uncie.

Încă din luna aprilie, Bill Baruch, preşedintele Blue Line Capital, declara: "Îmi place aurul şi este nevoie de acest metal în portofolii. Graficele arată o evoluţie frumoasă, cu fluctuaţii, până în martie - aprilie, iar acum aşteptările sunt pentru avans. Cred că preţul aurului va ajunge la 2.000 de dolari uncia anul acesta şi că metalul galben trebuie să existe în portofoliile investitorilor. Lichiditatea masivă injectată de banca centrală americană va impulsiona preţurile activelor precum acţiunile, dar va susţine şi aurul".

Aurul pare că va avea, în 2020, cel mai bun an de după 1979

Preţul spot al aurului a crescut cu peste 32% în acest an şi, conform analiştilor citaţi de CNBC, metalul preţios pare că va avea, în 2020, cel mai bun an de după 1979. Între timp, însă, preţul argintului a urcat cu 50% de la începutul lui 2020 până în prezent, iar Michael Hsueh, strateg pe materii prime şi valute la Deutsche Bank AG, declară că se aşteaptă ca argintul să aibă o creştere mai mare decât aurul până la finele lui 2020.

Analiştii subliniază că o astfel de evoluţie va fi determinată de faptul că economia mondială urmează să se redreseze, ceea ce va stimula consumul industrial (n.r. argintul este un metal cu numeroase utilizări industriale).

"Argintul are o componentă industrială mult mai mare decât aurul", spune Michael Hsueh, adăugând: "Într-un mediu în care vedem că economia globală se va redresa, lumea va cumpăra argint".

Şi analiştii băncii americane Citigroup afirmau, luna trecută, că redresarea activităţii fabricilor va stimula preţul argintului, iar acest metal va avea o evoluţie mai bună comparativ cu aurul.

Numai în luna iulie cotaţia argintului a crescut cu 35%, iar în opinia specialiştilor, acest metal este subevaluat deocamdată.

Ieri, la Comex New York, preţul argintului cu livrare în septembrie a urcat cu 4,1% la ora 07.37, ajungând la 27,11 dolari uncia. Preţul argintului a crescut de peste două ori faţă de nivelul minim atins în martie, de circa 12 dolari uncia.

Amintim că preţul maxim record înregistrat de argint a fost de 48,599 dolari uncia, atins în aprilie 2011.

"Argintul este numit adesea «aurul omului sărac», deoarece unii dintre factorii care determină creşterea preţului aurului fac acelaşi lucru cu preţul argintului", spune, citat de Barrons, Ed Moy, strateg-şef la retailerul de aur Valaurum, adăugând: "Ceea ce determină acum avansul preţului aurului sunt, în principal, frica de inflaţie, generată de amploarea pachetelor de stimulente monetare şi fiscale de la nivel mondial, precum şi plasamentele sigure, alimentate de incertitudinea din jurul modului în care se va recupera economia globală, respectiv a momentului redresării".

Citigroup: "Planurile lui Joe Biden pot stimula piaţa argintului"

Analiştii Citigroup sunt de părere că alegerile din SUA, programate să aibă loc anul acesta, ar putea stimula şi mai mult piaţa argintului, în condiţiile în care candidatul democrat Joe Biden are planuri să realizeze o infrastructură verde.

Pieţele se aşteaptă, astfel, la o cerere de argint în creştere dacă Biden câştigă alegerile prezidenţiale din SUA şi îşi duce planul la îndeplinire.

Conform planului lui Biden, trenurile, autobuzele şi vehiculele de pasageri din SUA vor funcţiona cu energie electrică sau combustibili curaţi şi vor fi dezvoltate sisteme de transport cu trenuri şi autobuze uşoare şi ecologice. În plus, oferta democratului include acordarea de stimulente pentru modernizarea locuinţelor şi a clădirilor comerciale astfel încât acestea să devină mai rezistente la intemperii.

Ned Naylor-Leyland, manager de fonduri la Jupiter Asset Management, susţine, totodată, că utilizarea tot mai largă a argintului în scopuri medicale, dar şi fabricarea componentelor electronice pentru reţelele de telecomunicaţii 5G vor stimula cererea, respectiv preţul acestui metal.

"Există o mulţime de motive de ascensiune atât pentru aur, cât şi pentru argint, respectiv pentru ca argintul să continue să strălucească mai tare decât aurul, anul acesta", subliniază Naylor-Leyland, menţionând că investitorii preferă aceste metale în defavoarea monedelor, în special a dolarului american.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb