ETNO privind tehnologia 5G:  "Aceasta este o oportunitate pentru Europa de a revendica un rol de frunte în leadershipul digital"

F.A.
Miscellanea / 5 septembrie 2020

"Aceasta este o oportunitate pentru Europa de a revendica un rol de frunte în leadershipul digital"

Total Telecom s-a întâlnit cu Maarit Palovirta, director de afaceri de reglementare la ETNO, pentru a discuta despre rolul economic al 5G în următorii ani.

Când vine vorba de potenţialul economic al 5G, poate fi dificil să facem diferenţa ăntre fapte şi ficţiune.

Se pare adesea că două şcoli de gândire sunt în curs de dezvoltare; pe de o parte, unii sugerează că potenţialul de transformare al tehnologiei 5G va genera recompense economice incredibile - Vodafone, de exemplu, a publicat recent un studiu care sugera că tehnologia 5G ar valora enorm - 150 de miliarde de lire sterline pentru economia Regatului Unit în următorul deceniu. Pe de altă parte, unii comentatori sugerează că tehnologia este mult supraevaluată, proliferarea şi impactul său fiind mult mai lente.

Deci, care este realitatea aici?

Potrivit directorului pentru afaceri de reglementare al Asociaţiei Operatorilor de Reţele Europene de Telecomunicaţii (ETNO), Maarit Palovirta, pandemia de coronavirus poate contribui, de fapt, la clarificarea potenţialului tehnologiei în curs de formare. Cu o creştere a importanţe conectivităţii în viaţa noastră de zi cu zi, mentalităţile părţilor interesate încep să evolueze, fiind mai deschise la puterea transformatoare a noii tehnologii.

"Suntem cu toţii într-o poziţie în care putem spune că da, credem că 5G - şi de fapt conectivitatea în general - va juca un rol-cheie în dezvoltarea economică în Europa şi, mai precis, în redresarea după criza COVID-19", a declarat Palovirta. "5G poate fi un factor economic major pentru Europa, dar trebuie să investim".

O parte din ceea ce separă tehnologia 5G de generaţia anterioară de tehnologie mobilă este deschiderea de noi verticale pentru operatori. 5G este considerate ca fiind decisivă la realizarea celei de-a patra revoluţii industriale - denumită adesea Industry 4.0 - în care industriile majore, de la producţie la utilităţi, vor beneficia de creşteri ale eficienţei derivate din IoT, AI, machine learning şi automatizare. Ca urmare, acesta este un moment interesant pentru operatori, care trebuie să înceapă să formeze un angajament mai strâns cu industriile pentru a furniza servicii personalizate, profitând de conectivitatea îmbunătăţită pe care operatorii o oferă.

"Aceste verticale noi, fie că este vorba de un port sau o mină, de exemplu, sunt medii foarte complexe", a spus Palovirta. "Pentru operatori, acest lucru nu reprezintă în mod istoric terenul lor de joacă - ei nu au cunoştinţe profunde despre ceea ce se întâmplă într-o anumită industrie. Să ne cunoaştem aşa necesită timp şi reprezintă o investiţie. Este o evoluţie a modelului de afaceri atât pentru operatori, cât şi pentru întreprinderi."

Această idee de implicare holistică şi cooperare se extinde în fiecare aspect al comunităţii 5G, de la furnizori la operatori şi la factorii de decizie politică şi, bineînţeles, la clienţii înşişi. Pentru ca noua tehnologie să îşi valorifice potenţialul, trebuie să existe o strânsă colaborare între toate părţile interesate.

"Este vorba despre un ecosistem", a explicat Palovirta. "Nu este suficient ca într-un oraş mare un operator să poată implementa pur şi simplu o reţea 5G şi să o lanseze comercial. De exemplu, vom avea nevoie ca consumatorii să aibă dispozitivul potrivit pentru a primi serviciul şi să aibă suficientă cerere pentru a fi dispuşi să plătească pentru acesta."

Dar livrarea 5G într-un mod rentabil pentru clienţi nu este o sarcină uşoară. Implementarea infrastructurii necesare este cunoscută pentru faptul că este costisitoare, în special în Europa, unde mulţi operatori sunt obligaţi să "meargă singuri" pe pieţele lor mici. În timp ce unii operatori de pe continent se îndreaptă către diferite forme de colaborare pentru a compensa aceste costuri iniţiale, cum ar fi acordurile de partajare RAN, autorităţile de reglementare pot reprezenta în continuare un obstacol major.

Partajarea reţelei este o modalitate foarte practică de a reduce cheltuielile, dar există, de asemenea, un mare potenţial pentru alte forme de parteneriat orizontal, cum ar fi dezvoltarea serviciilor împreună. Dacă aşa-numita "aplicaţie criminală" ar putea fi dezvoltată de un grup de jucători şi standardizată în aşa fel încât să poată fi lansată în toată Europa, acest lucru ar fi foarte puternic", a spus Palovirta. "Trebuie să fim un pic mai îngăduitori în a permite operatorilor să lucreze împreună în moduri inovatoare."

În plus, cei care fac reglementările văd acum o influenţă politică din ce în ce mai mare asupra factorilor lor de decizie. Elefantul din cameră este, desigur, ciocnirea geopolitică continuă dintre China şi SUA, ale cărei consecinţe ameninţă să creeze o schismă durabilă atunci când vine vorba de 5G. Pentru ETNO, ar trebui să se acorde cea mai mare importanţă asigurării păstrării concurenţei pe piaţă, pentru a asigura cele mai bune servicii pentru clienţii operatorilor.

"Din poziţia noastră de a lucra cu operatorii, cel mai important lucru este să le oferim clienţilor un serviciu care este sigur, la preţuri rezonabile, stabil şi de înaltă calitate. Pentru ca acest lucru să se întâmple şi să continue, aveţi nevoie de o piaţă globală, deschisă a echipamentelor pentru furnizori, care este necesară pentru ca operatorii să poată urma o strategie multi-furnizor", a declarat Palovirta.

Tot în centrul acestui mediu competitiv se află şi susţinerea standardelor globale, unificate. Din nou, acest lucru se reduce la un dialog eficient - companiile care lucrează pe baza unor standarde diferite nu pot concura şi nu se pot integra în mod eficient, fragmentând ecosistemul şi generând costuri pentru operatori.

"Standardizarea este din ce în ce mai importantă acum. Standardele globale sunt din ce în ce mai recunoscute de factorii de decizie politică ca fiind importante", a explicat Palovirta. "Din punctul de vedere al operatorului, în special al celor care operează pe numeroase pieţe din întreaga lume, standardele fragmentate vor adăuga costuri şi complexitate. S-ar putea chiar ca operaţiunile să devină nerentabile în anumite zone, aşa că este într-adevăr ultimul lucru pe care operatorii doresc să îl vadă."

Este clar că 5G are un potenţial enorm, dar trucul, ca întotdeauna, va fi deblocarea acestui potenţial în timp util şi eficient. Pietrele de temelie ale dialogului, colaborării şi inovării sunt deja în vigoare, dar există, de asemenea, obstacole semnificative, de la politică la logistică, care trebuie depăşite. Dacă Europa poate naviga bine prin aceste ape agitate, Palovirta crede că 5G poate oferi continentului o oportunitate uriaşă, de proporţii internaţionale.

"Industria noastră evoluează cu 5G jucând un rol cheie în această transformare, nu numai în ceea ce priveşte tehnologia, dar, de asemenea, în modelele de afaceri ale operatorilor telecom", a spus Palovirta. "Aceasta este o oportunitate pentru Europa de a revendica un rol de lider în conducerea digitală."

©️

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb