eToro: Investitorii individuali se orientează către acţiunile europene, continuând să susţină companiile de tehnologie AI

Piaţa de Capital / 8 aprilie

eToro: Investitorii individuali se orientează către acţiunile europene, continuând să susţină companiile de tehnologie AI

Investitorii individuali caută din ce în ce mai mult oportunităţi pe pieţele de acţiuni europene, menţinându-şi în acelaşi timp interesul pentru liderii din domeniul inteligenţei artificiale şi pentru producătorii de medicamente pentru pierderea în greutate, potrivit celor mai recente date trimestriale privind acţiunile de pe platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro.

eToro a analizat care sunt companiile care au înregistrat cea mai mare schimbare proporţională a deţinătorilor, de la un trimestru la altul (tabelul 1), dar şi cele mai deţinute 10 acţiuni de pe platformă (tabelul 2). De asemenea, a analizat şi modul în care investitorii români şi-au modificat deţinerile (tabelul 3) şi care sunt primele 10 acţiuni deţinute de aceştia (tabelul 4).

În timp ce lista celor mai deţinute acţiuni a rămas neschimbată la vârf, cu Tesla, Amazon şi Apple pe primele poziţii, mai jos în clasament au existat perturbări semnificative datorită Nvidia. Liderul pieţei de inteligenţă artificială a urcat de pe locul 7 pe locul 4 în primul trimestru, în timp ce preţul acţiunilor companiei şi-a continuat ascensiunea extraordinară, având acum o creştere de peste 230% în ultimul an.

Pentru investitorii români, Tesla, Nio, Apple şi UiPath, "unicornul" născut în România, s-au menţinut ferm în topul celor mai deţinute acţiuni în această ordine. Microsoft a câştigat un loc mai sus în clasament cu o creştere de 6% a numărului de deţinători, dar Nvidia a urcat trei locuri, clasându-se pe locul 6, cu o creştere de 21% a deţinătorilor. Cele mai mari scăderi din top 10 au fost înregistrate de Meta Platforms (-7%), care a încheiat pe locul 10, şi de Amazon (-6%), care a pierdut două locuri şi a încheiat pe locul 6.

Datele arată, de asemenea, modul în care utilizatorii eToro din întreaga lume văd un potenţial mai mare în acţiunile europene în 2024, înaintea unei anticipate schimbări pe scară largă a pieţei, care se va îndepărta de SUA şi de domeniul tehnologiei şi se va îndrepta spre Europa şi spre pieţele emergente. Printre companiile europene de pe listă se numără producătorul de medicamente pentru slăbit Novo-Nordisk, firma spaniolă de energie Repsol şi compania germană din domeniul apărării Rheinmetall, aceasta din urmă înregistrând în 2024 un salt masiv de 80% al preţului acţiunilor sale până în prezent, pe măsură ce cheltuielile militare cresc din cauza conflictului actual dintre Ucraina şi Rusia. Investitorii români se orientează însă în continuare spre tehnologie şi spre acţiunile americane.

Utilizatorii eToro nu dau niciun semn de renunţare la admiraţia pentru tehnologia inteligenţei artificiale. Acţiunile legate de inteligenţa artificială Super Micro Computer, ARM holdings şi Palo Alto au ajuns pe lista celor mai mari creşteri din primul trimestru, numărul investitorilor care deţin aceste acţiuni urcând cu 290%, 52% şi, respectiv, 144%. De asemenea, pe listă s-a aflat şi MicroStrategy Incorporated, acreditările firmei de software în materie de proxy al bitcoin ajutând-o să se bucure de creşterea din 2024 a criptoactivului. Investitorii români acumulează, de asemenea, acţiuni de inteligenţă artificială. Pe lângă Nvidia s-a înregistrat o creştere a deţinerilor acţiunilor Adobe (+19%), AMD (+13%), Intel şi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. LTD (+10%).

Comentând aceste date, Ben Laidler, strategul pentru pieţe globale al eToro, a declarat: "Anumite teme continuă să domine pieţele şi acest lucru se reflectă bine în activitatea utilizatorilor eToro din ultimele trei luni. Acţiunile de inteligenţă artificială continuă să atragă valuri de investitori noi, care sunt recompensaţi de adoptarea rapidă a tehnologiei şi de trecerea de la hype la realitatea veniturilor şi a profiturilor. Producătorii de medicamente pentru pierderea în greutate Eli Lily şi Novo-Nordisk îşi păstrează, de asemenea, atracţia pentru investitorii individuali, pe măsură ce cererea pentru produsele lor explodează.

"Mai notabil este apetitul tot mai mare pentru acţiunile europene pe platforma eToro şi ne aşteptăm ca această tendinţă să continue şi în 2024, pe măsură ce accentul se mută dinspre piaţa americană, care domină de mult timp, spre acţiuni europene mai ieftine şi mai sensibile la economie şi la rata dobânzii. Investitorii individuali caută în mod clar să fie cu un pas înaintea acestui trend prin adăugarea de poziţii."

La celălalt capăt al spectrului, utilizatorii eToro au părut să-şi piardă răbdarea cu acţiunile chinezeşti, Prosus (-18%), un acţionar majoritar al firmei chineze de tehnologie Tencent, şi Gaotu Techedu (-17%), figurând pe lista celor mai mari scăderi. O altă companie care a înregistrat o scădere semnificativă de la un trimestru la altul a fost Mattel (-21%), ceea ce indică faptul că hype-ul din jurul filmului Barbie începe să se estompeze. Preţul acţiunilor producătorului american de jucării a scăzut cu 10% în ultimele şase luni. În unele cazuri, utilizatorii eToro au părut, de asemenea, să-şi marcheze profiturile, Corbus Pharmaceuticals pierzând 17% din deţinători, după ce a avut un randament de 513% de la începutul anului până în prezent.

Laidler a adaugat: "În ciuda unei mult aşteptate reveniri a pieţelor emergente în 2024, acţiunile chinezeşti sunt încă în urmă, această regiune rămânând una dintre cele mai puţin performante din lume, aşa că nu este de mirare că unii investitori îşi reduc pierderile şi îşi realocă investiţiile. De asemenea, entuziasmul creat în jurul Mattel, producătorul Barbie, a început să se estompeze. Compania s-a bucurat de o creştere considerabilă a preţului acţiunilor odată cu succesul comercial uriaş al filmului de anul trecut, dar acest fenomen nu a continuat, iar investitorii reacţionează. Investitorii au marcat, de asemenea, unele câştiguri, de la Corbus, o companie de biotehnologie oncologică, şi de la firma de piese auto Phinia, după ce acţiunile acestora au crescut vertiginos."

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb